روز سوم سینما حقیقت| زمزمهها درباره واقعیبودن "چهرهپرداز" بالا گرفت/ دوربین روشن "آن شب" بین نوزادفروشها
مستند "چهرهپرداز" که در جشنواره ایدفا جایزه فیپرشی را برنده شده است، با استقبال دوگانه مخاطبان ایرانی در جشنواره سینما حقیقت مواجه شد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، سومین روز از جشنواره پانزدهم سینما حقیقت در پردیس چارسو دنبال شد تا تنور رقابت در این رویداد سینمایی داغ شود.
در روز سوم جشنواره مستندهای «برقه»، «احتضار»، «چهرهپرداز»، «من زنده برگشتم»، «خلیفه قاسم»، «آن شب»، «مرگ ماسایوشی»، «آن مرد»، «عملیات المپیک» و... به نمایش درآمد.
در زیر گزارشی از این فیلمها را میبینید:
زمزمهها درباره «چهرهپرداز» بالا گرفت
بدون شک یکی از مستندهای جنجالی روز سوم جشنواره مستند «چهرهپرداز» اثری از جعفر نجفی است، مستندی که علاوه بر سوژه عجیب و غریبی که داشت، چند هفته پیش در جشنواره معتبر ایدفا به نمایش درآمد و توانست جایزه فیپرشی (انجمن بینالمللی منتقدان) را دریافت کند.
مستند «چهرهپرداز» داستان یک زوج عشایری است که اختلافی عجیب و غریب بین آنان، سرنوشتی غیرقابل پیشبینی را برایشان رقم میزند. باورش سخت است که یک زن برای رسیدن به هدفی در زندگیاش حاضر شود برای همسرش خواستگاری برود و اصطلاحاً برایش آستین بالا بزند!!
نمایش این مستند در سالن شماره یک پردیس چارسو واکنشهای مختلفی را بههمراه داشت، عدهای تحت تأثیر این مستند و سکانس پایانی آن سالن را ترک کردند و عدهای دیگر این فیلم را اثری داستانی نامیدند. بهزعم آنان این فیلم نهتنها مستند نیست بلکه اثری کاملاً داستانی است.
نکته قابل توجه درباره این فیلم مستند، حضور عوامل آن و بهویژه شخصیت اصلی این فیلم در پردیس چارسو بههمراه سوگل طهماسبی بازیگر مطرح سینما و تلویزیون بود. حال باید دید که واکنش کارگردان این فیلم به زمزمههای ایجادشده درباره آن چیست.
«آن شب»، تلاش یک بانوی مستندساز برای نفوذ بین نوزادفروشان
یکی دیگر از مستندهای پرسروصدای روز سوم جشنواره «آن شب» بهکارگردانی مینا قاسمی زواره بود. بسیار بعید است که 2 مستندساز همزمان سراغ یک سوژه بروند و دو فیلم با یک مضمون را بسازند، اما این اتفاق در جشنواره پانزدهم سینما حقیقت رخ داده و رقابت سنگینی را بین آنان ایجاد کرده است.
اولین فیلم «آن شب» اثری از یک بانوی مستندساز شناختهشده است و مستند دوم نیز در روزهای آینده به پردیس چارسو میآید.
مستند «آن شب» به موضوع خرید و فروش نوزادان در مناطق جنوبی و آسیبپذیر شهر تهران میپردازد. قاسمی همراه با دوربین موبایل خود بین افرادی که در این کار مشغولاند رفته و تلاش کرده است به این سؤال پاسخ دهد؛ یک مادر چگونه حاضر میشود فرزندش را بفروشد؟
سوژه اصلی فیلم یک مادر است که همراه با نوزادش وارد مددسرای بانوان شده است. تلاشها برای جلوگیری از فروش نوزاد بهوسیله مادر و در نقطه مقابل سعی برای تحویل این نوزاد به شیرخوارگاه چالشی عجیب و غریب را رقم زده است.
لازم به ذکر است که علی آقامحمدی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز این مستند را در سالن سینما تماشا کرد.
زغال خوب، درخت بد!!
حجت طاهری کارگردان نامآشنای حیات وحش این بار با مستندی متفاوت به جشنواره سینما حقیقت آمده است. او که پیشتر با ساخت مستند «زندگی در خورموسی» توانسته بود جوایز متعددی را دریافت کند، این بار سراغ یک معضل مهم محیطزیستی رفته و با مستند «اختضار» تصاویری از آتشسوزی جنگلهای بلوط در منطقه زاگرس را به تصویر کشیده است.
روایت فیلم بهدلیل آنکه تصاویری بدونپرده از آتشسوزی جنگلهای بلوط در زاگرس را به تصویر کشیده است، کمی دلخراش و در عین حال آگاهیبخش است اما ماجرا زمانی مهم میشود که متوجه میشویم این آتشسوزیها برای رسیدن به یک محصول ارزان و کماهمیت یعنی «زغال» است!!
طاهری درباره مستند خود میگوید: «درخت بلوط برای بارور شدن باید پانصد سال عمر کند، به همین دلیل از بین رفتن آن بهخاطر چیزی ارزان همچون زغال عمق فاجعه را بیش از پیش نشان میدهد. متأسفانه اکنون ما در حال از دست دادن بلوطهای ارزشمند خود هستیم.»
«آن مرد»، مستندی متفاوت از یار دیرین شهید سلیمانی
مستند «آن مرد» اثر مهم دیگری بود که در روز سوم جشنواره اکران شد. این فیلم با داستانی متفاوت سراغ زندگی شهید سلیمانی رفته و آن را روایت کرده است.
حجت الاسلام محمد شیخشعاعی یکی از همرزمان قدیمی حاج قاسم در هشت سال دفاع مقدس است که در جنگ تحمیلی به شهادت رسیده است اما بهنظر میرسد که رشته پیوند او با حاج قاسم در همه این سالها همچنان حفظ شده است.
«خلیفه قاسم»، تابوشکنی از افغانستانیها با طعم نجابت!
مستند خوب دیگری که در روز سوم جشنواره سینما حقیقت به نمایش درآمد، «خلیفه قاسم» بهکارگردانی مهرداد خاکی بود. این مستند با تابوشکنی بازنماییهای غلط از افغانستانیها در ایران را تغییر داده است.
قاسم عیوضی از مهاجرین افغان به کشورمان است که سالهاست در ایران سکونت دارد اما او دست به اختراعی زده است و قصد دارد در رسانه ملی این نوآوری خود را به نمایش بگذارد.
مخاطبی که این مستند را میبیند، قبل از هر چیز درگیر نجابتی میشود که در صورت، گفتار و رفتار قاسم دیده میشود. او آرزویی دارد که در پایان فیلم به آرزویش میرسد.
سفری خطرناک با یک "سوختبر" در دل پاکستان
«من زنده برگشتم» مستند کوتاهی بهکارگردانی مجتبی حیدری و تهیهکنندگی مرکز مستند سوره است که سوختبرهای سیستان و بلوچستان را سوژه اثر خود قرار داده است. کارگردان این اثر با یک سوختبر که به پاکستان سفر میکند، همراه میشود تا بتواند مستندی را درباره این موضوع مهم بسازد.
مجتبی حیدری کارگردان این اثر در گفتوگویی که پیشتر با خبرنگار تسنیم داشت، گفته بود: «سوژه اصلی فیلمم یعنی «سجاد» شغل سوختبری را انتخاب کرده است و در این مستند تلاش کردم در مسیری که او برای تخلیه سوخت طی میکرد، یعنی تا پاکستان، همراهیاش کنم. در این مسیر ما با مشکلات و سختیهایی زیادی روبهرو بودیم؛ برای مثال اگر دوربین دستم میدیدند، ممکن بود جانم را از دست بدهم، به همین دلیل تقریباً نیمی از فیلم را با موبایل ضبط کردم.»
انتهای پیام/+