عراق| از ۴ سناریوی پیش روی دادگاه فدرال تا اصرار اتحادیه میهنی بر ریاست «برهم صالح»
یکی از کارشناسان حقوقی عراق از چهار سناریوی پیش روی دادگاه فدرال پس از تعویق رسیدگی به شکایتهای انتخاباتی پرده برداشت.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، با تصمیم جدید دادگاه عالی فدرال عراق در تعویق رسیدگی به شکایتهای انتخاباتی، اکنون 4 سناریو پیش روی این نهاد قضایی است.
«علی التمیمی»، کارشناس حقوقی عراق در گفتوگو با الفرات تصریح کرد، پس از تعویق رسیدگی به نتایج انتخابات به 22 دسامبر، اکنون 4 سناریو فرا روی دادگاه عالی فدرال قرار دارد.
نخست، تصمیم دادگاه فدرال در تعویق رسیدگی به شکایتهای معترضان به معنای به تاخیر انداختن تایید نتایج انتخابات به پس از تعیینتکلیف شکایتهاست.
دوم، دادگاه فدرال میتواند بر اساس مستندات و ادله ارائه شده در شکایتها تصمیم مناسب را بگیرد از این حیث اینکه قانون جدید انتخابات و قانون کمسیاریای عالی انتخابات اجرا شده است و یا اینکه اجرای این قوانین در تضاد با قانون اساسی بوده است یا خیر.
سوم، دادگاه فدرال میتواند تصمیم به عدم تایید نتایج انتخابات به صورت کلی یا جزئی و یا بازشماری دستی همه آرا در سراسر عراق بگیرد.
چهارم، بر اساس شکایتهای مطرح شده به نظر میرسد تایید نتایج انتخابات به پس از تعیینتکلیف این شکایتها موکول شود و تصمیم دادگاه فدرال بر اساس ماده 94 قانون اساسی برای همه نهادها و گروهها الزامآور است.
دادگاه فدرال عراق رسیدگی به شکایت رئیس ائتلاف فتح از کمیساریای عالی مستقل انتخابات به منظور ابطال انتخابات را بار دیگر به تعویق انداخت.
این دادگاه که قرار بود روز (دوشنبه 13 دسامبر) حکم خود درباره شکایت العامری و مطالبه ابطال انتخابات را صادر کند، دیروز تشکیل جلسه داد. در این جلسه این شکایت بررسی و وکیل نیروهای سیاسی شیعه خواستار حضور یک نماینده از مجلس در دادگاه به عنوان طرف سوم شد.
در نهایت، این دادگاه رسیدگی به پرونده را به 22 دسامبر موکول کرد.
نتایج نهایی انتخابات عراق باید به تأیید دادگاه فدرال برسد.
اصرار حزب میهنی بر ریاست جمهوری مجدد برهم صالح
«بافل طالبانی»، رئیس اتحادیه میهنی کردستان عراق بر پافشاری این حزب بر ریاست جمهوری دوباره «برهم صالح» تاکید کرد.
«غیاث السورجی»، از رهبران اتحادیه میهنی کردستان عراق به نقل از طالبانی به الفرات گفت: «برهم صالح» نامزد این اتحادیه برای تصدی دوباره پست ریاست جمهوری است.
سورجی گفت: در این باره باید میان گروههای سیاسی کُرد توافق وجود داشته باشد، اما به هر حال شخصیت مطلوب و اولویت ما، برهم صالح است.
وی گفت: این رهبران اتحادیه میهنی کردستان هستند که در این باره تصمیمگیری میکنند و تا بدین لحظه هیچکس نسبت به نامزدی برای تصدی ریاست جمهوری اعلام تمایل نکرده و منتظر روزهای آتی هستیم اما فرد مطلوب و دارای محبوبیت مردمی، برهم صالح است.
سورجی اظهار داشت: مساله ریاست جمهوری تا بدین لحظه میان گروههای سیاسی کُرد رایزنی نشده اما این منصب طبق عُرف سیاسی پس از 2003 سهم کُردهاست و به موجب توافق با حزب دموکرات، این منصب سهم اتحادیه میهنی است.
وی در پایان تاکید کرد: رهبران اتحادیه میهنی تاکنون درباره این موضوع گفتگو نکردهاند و چهبسا طی روزهای آتی نامزدهای ما مشخصتر شوند.
در همین رابطه، منابع آگاه تصریح کردند حزب دموکرات این شرط را برای اتحادیه میهنی گذاشته است که «عدنان المفتی» 77 ساله و از رهبران اتحادیه را به جای برهم صالح برای ریاست جمهوری معرفی کنند.
ائتلاف «عزم» ریاست مجلس را می خواهد
«حمد سهیل» عضو ائتلاف «عزم» گفت: ائتلاف عزم به دنبال تصاحب کرسی پارلمان است و شروط آنرا هم داراست. ائتلاف ما شراکت ملی را برای مرحله آتی بسیار مهم می داند.
نزدیک بودن دیدگاه چارچوب هماهنگی گروههای شیعی با ائتلاف عزم
«مختار الموسوی» عضو ائتلاف فتح عراق اعلام کرد: دیدگاههای ائتلاف عزم و چارچوب هماهنگی گروههای شیعی به هم به ویژه در زمینه کرسی ریاست پارلمان نزدیک است.
وی اعلام کرد که موضع چارچوب هماهنگی گروههای شیعی در حمایت از موضع سیاسی ائتلاف عزم است. رسیدن یکی از شخصیت های وابسته به عزم به پارلمان به جای حلبوسی بسیار محتمل است.
تاکید مجدد ائتلاف دولت قانون بر دولت توافقی
«هشام الرکابی» عضو ائتلاف دولت قانون مجددا تاکید کرد: نیروهای چارچوب هماهنگی از اصل توافقی در زمینه تشکیل دولت جدید دست بر نمیدارند زیرا شرایط آنرا ایجاب میکند.
وی از گفتگوهای مستمر با گروههای سنی خبر داد.
تاثیر متغیرات خارجی بر ائتلاف بندی سیاسی در عراق
«جملیه العبیدی» نماینده سابق پارلمان عراق از وجود متغیرات خارجی تاثیرگذار بر روند ائتلاف بندی سیاسی در عراق و کارشکنی آمریکا خبر داد و گفت: آمریکا مانع از ائتلاف گروههای سیاسی وابسته به خود با گروههایی که مخالف اقدامات آمریکا در عراق و منطقه هستند، به طور حتم خواهد شد.
از سوی دیگر «محمد مهدی البیاتی» از رهبران ائتلاف فتح عراق اعلام کرد: هرگونه ارتباط دولت آینده با آمریکا به مفهوم ادامه هرج و مرج و اقدامات تروریستی در عراق است.
رایزنی یک هیئت به ریاست مالکی با رئیس ائتلاف عزم عراق
هیئتی از چارچوب هماهنگی گروههای شیعی به ریاست «نوری المالکی» با «خمیس الخنجر» رئیس ائتلاف عزم، درباره آخرین تحولات سیاسی رایزنی کردند.
در این دیدار علاوه بر بررسی آخرین تحولات سیاسی و امنیتی عراق، تبعات بحران مربوط به نتایج انتخابات هم مورد رایزنی قرار گرفت.
طرفین بر ضرورت تفاهمات سیاسی و آنچه به نفع ثبات کشور است از طریق مشارکت فعال و ایجاد هماهنگی عالی تاکید کردند.
روابط حلبوسی و خنجر همچنان تیره است
«حمید الهایس» رئیس شورای نجات الانبار اعلام کرد که کشمکش جدید میان محمد الحلبوسی رئیس ائتلاف تقدم و خمیس الخنجر رئیس ائتلاف عزم بر سر پست های دولت آینده رخ داده است.
وی افزود: باوجود نشستها و گفتگوهای جاری میان سران احزاب تقدم و عزم، اما این گفتگوها نتوانسته است که به اختلافات دو طرف پایان دهد زیرا هر طرفی به دنبال تصاحب پستهای کلیدی دولت است و خود را بر حق میداند.
الهایس گفت: «عزم» تمام تلاش خود را برای جلب نظر گروهای و احزاب و مستقلین در ائتلاف خود به منظور مقابله با تحرکات حلبوسی برای ادامه فعالیت در ریاست پارلمان به کار بسته است.
وی افزود: خنجر به دنبال ابراز وجود و جلب نظر اهل سنت از طریق تمرکز روی پرونده بازگشت آوارگان و دیگر موضوعات است.
از سوی دیگر«عبدالهادی السعداوی» نماینده سابق وابسته به ائتلاف دولت قانون هم از دودستگی شدید میان گروههای سیاسی سنی با وجود پادرمیانی «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه برای نزدیک کردن دیدگاههای آنان خبر داد.
وی از تلاشهای جدید ائتلاف عزم برای نزدیک کردن کرسیهای خود به «تقدم» سخن گفت و بیان کرد: حلبوسی با مخالفت گروههای شیعی و کُردی برای تصاحب مجدد ریاست پارلمان هم روبرو است. گرایش سیاسی در راستای عدم تمدید افراد در پست های سه گانه است.
انتهای پیام/