بزرگترین پروژه عمرانی استان گلستان در بلاتکلیفی قرار دارد

بزرگترین پروژه عمرانی استان گلستان در بلاتکلیفی قرار دارد

گروه استان‌ها- حدود ۱۰ سال از آغاز ساخت سد نرماب در استان گلستان می‌گذرد پروژه‌ای که قرار بود ۵ ساله ساخته شود اما با گذشت یک دهه هنوز به بهره‌برداری نرسیده و علت اصلی عدم تحقق تعهدات دولت یازدهم و دوازدهم در این پروژه بوده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از گرگان، سد نرماب بزرگترین سد مخزنی و همچنین بزرگترین و در حال حاضر مهم ترین پروژه عمرانی در استان گلستان است. این سد در فروردین‌ماه سال 91 در شهرستان مینودشت در شرق استان کلنگ‌زنی شد و قرار بود در مدت 5 سال به بهره‌برداری برسد.

با پایان دولت دهم و روی کارآمدن دولت تدبیر و امید در چهار سال نخست، مسئولان عزم و اراده‌ای برای احداث این سد نداشتند و در بسیاری از موارد به تعهدات خود عمل نکردند.

تا اینکه در روزهای پایانی اسفند 97 و نوروز 98، سیلاب گسترده‌ای در استان رخ داد که سبب وارد آمدن خسارت 4 هزار و 200 میلیارد تومانی به این استان شد، نکته قابل تأمل این بود که اغلب کارشناسان و مسئولان معتقد بودند اگر سد نرماب در زمان مقرر افتتاح می‌شد و به بهره‌برداری می‌رسید حجم خسارت‌های آن سیلاب به کمتر از نصف کاهش پیدا می‌کرد.

در جریان سیل سال 98 با اینکه دولت دوازدهم به تعهدات خود در این پروژه عمل نکرده بود اما فرمانده کل سپاه پس از بازدید از مناطق سیل‌زده و دادن دستورات لازم به سپاه و بسیج همه امکانات برای کمک به حادثه‌دیدگان، از سد نرماب بازدید کرد و به پیمانکار پروژه که قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص) بود دستور داد به رغم همه مطالباتی که از دولت دارد، روند احداث پروژه را تسریع کند.

پیگیری‌های سپاه برای تکمیل این پروژه، مدیران استانی به ویژه هادی حق‌شناس استاندار وقت گلستان را به تکاپو انداخت و در یکی دو سال پایانی دولت دوازدهم اعتبارات این پروژه افزایش چشمگیری پیدا کرد اما این پول‌ها هم نتوانست پروژه را به مرحله بهره‌برداری برساند و عملا فرصت‌سوزی دولت دوازدهم سبب شد تا هزینه‌های اجرای این پروژه چند برابر افزایش پیدا کند و تزریق اعتبارات یکی دو سال اخیر هم مصداق همان مثل معروف " نوشدارو پس از مرگ سهراب" بود که دردی از مردم استان گلستان دوا نکرد.

اهمیت سد نرماب جدا از توان این پروژه برای کنترل و مدیریت سیلاب، تأمین آب شرب حدود 550 هزار نفر از مردم شرق استان گلستان به ویژه ساکنان نوار مرزی است که دسترسی به آب شرب بهداشتی و لوله‌کشی ندارند.

سد نرماب از نوع خاکی همگن بوده و ارتفاع سطح آن از پی 150 متر و ارتفاع از بستر 60 متر است. طول تاج این سد 808 متر بوده و حجم مخزن این سد 125 میلیون مترمکعب است که حجم آب قابل تنظیم آن 204 میلیون مترمکعب خواهد بود.

این سد علاوه بر تنظیم و کنترل سیلاب رودخانه‌های خرمالو، چهل چای و نرماب؛ آب شرب حدود 550 هزار نفر، آب مورد نیاز صنایع شمال استان و حدود 28 هزار هکتار از اراضی پایین دست را تأمین می‌کند.

توسعه و رونق گردشگری در منطقه، افزایش اشتغال 3400 نفری، تبدیل اراضی دیمزار به اراضی آبی و غیره از دیگر اهداف ساخت این سد است.

به گفته مدیرعامل آب منطقه‌ای استان از 7 میلیون و 200 هزار مترمکعب حجم خاکبرداری بدنه اصلی تاکنون 6 میلیون مترمکعب انجام شده است. تأسیسات هیدرومکانیکال نصب شده و سیستم انحراف و تخلیه سد متشکل از دو تونل به طول 275 متر به اتمام رسید و سد انحرافی چلچای نیز 90 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

به گفته حسینی جابه‌جایی اهالی روستای جنگلده پایین انجام و 63 واحد مسکونی جدید برای آنها ساخته شده  و کار انتقال روستای جنگلده بالا به سایت جدید نیز در دست اقدام است و از 240 واحد مسکونی مورد نیاز تاکنون 64 واحد آن احداث شد.

رضا آریانپور نماینده مردم مینودشت، گالیکش، کلاله و مراوه تپه در مجلس شورای اسلامی در این باره اظهار داشت: در حال حاضر بزرگترین پروژه استان سد نرماب است که آن هم یک دهه از عمر آن می‌گذرد و هنوز به اتمام نرسیده است.

وی گفت: در حال حاضر فقط ساختمان سد حدود 80 تا 90 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و بعد از آن باید خیلی از اقدامات دیگر مانند تصفیه‌خانه، ایجاد خطوط انتقال آب شرب، کشاورزی و صنعت، کانال‌ها و زهکشی‌های اراضی پایین دست، زیرساخت‌های گردشگری و غیره نیز ایجاد شود.

عضو مجمع نمایندگان استان گلستان بیان داشت: وجود این سد برای استان لازم بوده و هست زیرا تقریبا همه آب شرب مورد نیاز استان از طریق منابع زیرزمینی تأمین می‌شود که پایدار و مطمئن نیست. کاهش بارش و ایجاد تنش‌های خشکی منجر به افت سطح آب‌های زیرزمینی شده و مشکلات زیادی را برای مردم ایجاد می‌کند.

وی ادامه داد: در افق طرح قرار است چندین هزار هکتار از دیمزارهای منطقه به اراضی آبی تبدیل شود ضمن این که آب شرب تقریبا یک چهارم جمعیت استان به ویژه در مناطق مرزی و در شهرستان‌های گنبدکاووس، مراوه تپه، کلاله، گالیکش، مینودشت و آزادشهر هم تأمین شود.

آریان‌پور گفت: حوضه اجرای این پروژه سیل خیز بوده و همیشه شاهد وقوع این حادثه هستیم و تکمیل و بهره‌برداری از این سد می‌تواند نقش موثری در کنترل سیلاب داشته باشد و حجم خسارت‌ها را کاهش دهد.

وی اظهار داشت: تاکنون 990 میلیارد تومان برای ساخت این سد هزینه شده و 2 هزار و 100 میلیارد تومان دیگر تا تکمیل این پروژه اعتبار نیاز است که بیشتر این اعتبار صرف خرید اراضی و جابه جایی سه روستای مخزن سد خواهد شد.

انتهای پیام/582/ح

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
گوشتیران
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon