اهداف پشت پرده هجمه تند عربستان ضد سوریه در سازمان ملل

اهداف پشت پرده هجمه تند عربستان ضد سوریه در سازمان ملل

عبدالباری عطوان در مقاله جدید خود اهداف پشت پرده هجمه تند نماینده عربستان در سازمان ملل ضد سوریه را مورد بررسی قرار داد.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، «عبدالباری عطوان» تحلیلگر برجسته جهان عرب و سردبیر روزنامه رای الیوم در مقاله جدید خود به بررسی اهداف پشت پرده حمله شدید اللحن عربستان ضد سوریه و نوع برخورد دمشق با این مسئله پرداخت. هفته گذشته «عبدالله المعلمی» نماینده دائم عربستان در سازمان ملل هجمه تندی ضد حزب الله لبنان و «بشار اسد» رئیس جمهوری سوریه انجام داد.

عطوان در ادامه مقاله خود نوشت، اما «بشار الجعفری» معاون وزیر خارجه سوریه و نماینده دائم کشورش در سازمان ملل چند روز گذشته در مصاحبه با شبکه المیادین به خوبی پاسخ همتای سعودی خود را داد. الجعفری در مصاحبه با المیادین تاکید کرد، سوریه بزرگتر از آن است که با یک کارمند سعودی و یا هر کس دیگری برخورد کند.

این تحلیلگر برجسته عرب زبان ادامه داد، مسلم است که نماینده عربستان در سازمان ملل بدون چراغ سبز کشورش چنین هجمه تندی را ضد سوریه انجام نمی‌دهد. در شرایطی که روابط عربستان و سوریه در مرحله آرامش قرار داشت و به مرز بازگشایی سفارتخانه در 2 کشور رسیده بود این تغییر موضع ناگهانی جای سوال دارد. نکته قابل توجه در این مسئله و هجمه المعلمی ضد بشار اسد، علاوه بر زمان بندی آن مربوط به محتوای سخنان نماینده عربستان بود که بر خلاف آداب و معیارهای دیپلماتیک رایج میان کشورها بیان شد.

بر اساس این مقاله، چند ماه پیش یک هیئت بزرگ امنیتی سعودی به ریاست «خالد الحمیدان» رئیس سرویس اطلاعاتی عربستان به دمشق سفر و با بشار اسد و همچنین «علی مملوک» رئیس دفتر امنیت ملی سوریه دیدار کرد. این مسئله موجی از خوشبینی در خصوص احیای روابط ریاض و دمشق به راه انداخت و صحبتهایی درباره بازگشایی سفارتخانه‌های دو طرف و کنار گذاشتن اختلافات حتی به شکل موقت مطرح شد.

عبدالباری عطوان افزود، اما دلایل این هجمه تند و ناگهانی عربستان ضد سوریه و رئیس جمهوری آن را می‌توان در چندین سطح مورد بررسی قرار داد و ما از طریق تماس با منابع سوری نزدیک به محافل تصمیم‌گیری در دمشق توانستیم به نتایجی در این زمینه دست یابیم:

- عربستان سعودی به ویژه «محمد بن سلمان» ولیعهد آن که اکنون حاکم واقعی این کشور به شمار می رود از سوریه خشمگین و عصبانی است؛ چراکه معتقد است سوریه از «سلیمان فرنجیه» رئیس جریان المرده و همپیمان دمشق در لبنان خواسته بود تا هنگام تشکیل دولت این کشور «جورج قرداحی» را به عنوان وزیر رسانه کابینه جدید لبنان معرفی کند و همچنین بعد از بحرانی که میان عربستان با لبنان به دلیل اظهارات جورج قرداحی درباره جنگ یمن به وجود آمد، اجازه استعفای وی و عذرخواهی از عربستان را ندهد.

- بهبود سریع روابط سوریه و امارات در شرایطی که روابط ریاض و اوبوظبی رو به وخامت می رود و همچنین سفر شیخ «عبدالله بن زاید» وزیر خارجه امارات به دمشق، دعوت رسمی «محمد بن زاید» ولیعهد ابوظبی از بشار اسد برای سفر به امارات و تماس تلفنی میان محمد بن زاید و بشار اسد، به مذاق عربستان خوش نیامد؛ چرا که ریاض همواره می‌خواهد رهبر کشورهای عربی اسلامی بوده و در هر مسئله‌ای پیشگام شود.

- مقاله قوی و پرمحتوای دکتر «بثینه شعبان» مشاور رئیس جمهور سوریه که در سایت شبکه المیادین منتشر شد و در آن به حمایت از موضع جورج قرداحی پرداخته و تاکید کرده بود که استعفای قرداحی موجب موفقیت فشارهای عربستان در آینده برای برکناری سایر وزرای دولت لبنان خواهد شد، خشم سعودیها را برانگیخت.

- چندین گزارش خبری غیر رسمی وجود دارد مبنی بر اینکه «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه و محمد بن سلمان در سفر همزمان خود به قطر با یکدیگر دیدار کردند و یکی از بارزترین نتایج این دیدار برقراری مجدد ائتلاف ترکیه و عربستان علیه سوریه و برافروختن آتش جنگ در این کشور بود.

یک منبع آگاه در این زمینه در گفتگو با روزنامه رای الیوم اعلام کرد، مقامات سوریه از شدت هجمه عبدالله المعلمی ضد این کشور غافلگیر شدند اما ترجیح می‌دهند قبل از مشخص شدن اهداف اصلی عربستان از این هجمه، اوضاع به سمت جنگ رسانه‌ای پیش نرود.

در ادامه مقاله عبدالباری عطوان آمده است، مواضع حمایتی سوریه از جورج قرداحی نه عجیب است و نه قابل سرزنش؛ چرا که این مرد با مواضع خود در رسانه‌ها در برابر توطئه‌ای که هدف آن تجزیه سوریه و سرنگونی نظام این کشور بود ایستاد. در حال حاضر مقامات سعودی در وضعیتی از تنش و سردرگمی به سر می‌برند؛ زیرا این روزها از سوی بسیاری از طرفها تحت فشار قرار گرفته‌اند که اولین مورد آن مربوط به تحولات جنگ یمن و به ویژه نبرد مأرب است؛ جایی که اوضاع به هیچ وجه بر وفق مراد ریاض نیست.

به گفته عطوان، مورد بعدی که این روزها به شدت موجب نگرانی مقامات عربستان شده است خشم واشنگتن از این کشور در نتیجه افشای همکاری ریاض و پکن در تولید موشک‌های بالستیک است. عامل بعدی نگرانی عربستان نیز مربوط به مذاکرات وین است.

وی ادامه داد، سوریه که 10 سال پیش در برابر بیش از 65 کشور از جمله کشورهای حوزه خلیج فارس در جنگی که ضد آن به راه انداخته بودند، ایستاد، اکنون زمانی برای تلف کردن در جنگ‌های کوچک و حاشیه‌ای ندارد.

عطوان در مقاله قبلی خود تاکید کرده بود، همچنین بعید نیست رهبری جدید عربستان در صورتی که این کودتای جدید در روابطش با سوریه و رئیس جمهور اسد جدی باشد، دوباره حمایت تسلیحاتی و مالی خود را از مخالفان سوری از سرگیرد؛ مگر این که این «گستاخی» (هجمه نماینده عربستان در سازمان ملل ضد بشار اسد) نوعی «سبکسری» سیاسی باشد که از اصول اساسی برخی از سیاست های عربستان و کشورهای حاشیه خلیج فارس شده است.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon