ادعای ریشهکنی بیسوادی در کنار ترک تحصیل ۹۷۰ هزار دانشآموز!
از سال ۵۸ در سیاستها، قوانین و برنامههای متعدد، سازمان نهضت سوادآموزی مکلف به ریشه کنی بیسوادی و به صفر رساندن آن شده در حالی که تاکنون چنین هدفی محقق نشده است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، ترک تحصیل 970 هزار دانشآموز (210 هزار نفر در دوره ابتدایی و 760 هزار نفر در دوره متوسطه) در کنار 7.5 میلیون بیسواد در کشور (حدود 10 درصد جمعیت) این سؤال را پیش میکشد که در وضعیت فعلی ریشهکنی بیسوادی، اساساً اهداف و مأموریتهای سازمان نهضت سوادآموزی تا چه اندازه صحیح یا به عبارتی معقول است؟
از سال 58 تا 89 در سیاستها، قوانین و برنامههای بسیاری سازمان نهضت سوادآموزی مکلف به ریشه کنی بیسوادی و به صفر رساندن آن شده در حالی که تاکنون چنین هدفی محقق نشده است و آخرین وعده ریشه کنی بیسوادی در سال 99 نیز محقق نشد و هماکنون این پرسش مطرح است در شرایطی که با ترک تحصیل کودکان از مدارس مواجه هستیم، اساساً امکان ریشهکنی بیسوادی وجود دارد؟
در حالیکه برخی دانشآموزان در دوره متوسطه اول و دوم به دلیل شرایط اقتصادی نامناسب برای پیوستن به بازار کار ترک تحصیل میکنند، نهضت سوادآموزی متمرکز به گروه سنی 10 تا 49 سال و تا پایان دوره ابتدایی است؛ آیا ساختارهای قانونی و تشکیلاتی در حوزه سوادآموزی نیاز به بازنگری و بازطراحی دارند؟
میررضا شفیع پور؛ معاون سوادآموزی آموزش و پرورش شهر تهران در گفتوگو با خبرنگار تسنیم درباره تعییر ماموریتهای نهضت سوادآموزی گفت: ابتدا باید مبادی بیسوادی را مسدود کنیم تا دانشآموزان وارد حوزه بیسوادی بزرگسالان نشوند البته شرایط کرونا و آموزش مجازی باعث شد تا شرایط در کل کشور تحت الشعاع قرار بگیرد با این حال در مقطع ابتدایی بیش از 98 درصد دانشآموزان تحت پوشش آموزش قرار گرفتهاند.
وی افزود: در مناطق حاشیه شهرها با مشکلاتی مواجه هستیم که مسائل فرهنگی، اقتصادی و خانوادگی یا مشکلات جسمی و ذهنی دانشآموزان مانع از حضور در مدرسه میشود و در مناطق محروم مدارس استثنایی برای دانشآموزان دارای معلولیت جسمی یا ذهنی وجود ندارد.
معاون سوادآموزی آموزش و پرورش شهر تهران درباره تحت پوشش بردن دانشآموزان ترک تحصیلی توسط این سازمان گفت: این موضوع جزو رسالتهای آموزش و پرورش است و باید تلاش شود ترک تحصیل دانشآموزان به حداقل رسیده و افرادی که از جریان آموزش خارج شدهاند به مدرسه برگردند یا شرایطی فراهم شود تا دانشآموزانی که نیاز به کار کردن دارند بتوانند در کنار آن درس بخوانند، تحقق این مسائل جزو رسالتهای سازمان سوادآموزی نیست.
وی متذکر شد: هماکنون مدارس بزرگسالان و راه دور در دوره متوسطه دانشآموزانی که ترک تحصیل کردهاند را پوشش میدهند اما به پرداخت شهریه نیاز است.
شفیع پور گفت: در نهضت سوادآموزی روی دو گروه بیسواد مطلق و کم سواد متمرکز هستیم و گروه سنی 10 تا 49 سال را فقط تا پایان دوره ابتدایی آموزش میدهیم البته طرحی از سوی سازمان نهضت سوادآموزی ارائه شده است تا بعد از اتمام مرحله نخست پوشش سوادآموزان (تا پایان دوره ابتدایی) تغییر رسالت دهیم، در شهر تهران تقریباً به پایان بیسوادی در این گروه رسیدهایم اما در شهرستانهای استان تهران یا مثلاً سیستان و بلوچستان وضعیت بیسوادی در این گروه سنی زیاد است بنابراین نیاز است شهرهایی که به نقطه پایانی رسیدهاند را مجزا کنیم.
معاون سوادآموزی آموزش و پرورش شهر تهران ادامه داد: در شهر تهران در هر سه دوره تحصیلی، ترک تحصیل دانشآموزان را شاهد هستیم و نهضت سوادآموزی گروهی که در دوره ابتدایی ترک تحصیل کردند و سنشان بالای 10 سال است را تحت پوشش قرار میدهد.
35 هزار بیسواد مطلق در تهران
وی با اشاره به اینکه در شهر تهران اکنون در جامعه 5 میلیون و 500 هزار نفری 10 تا 49 سال، 30 تا 35 هزار بیسواد مطلق داریم، متذکر شد: تعدادی از آنها در گروه سنی 10 تا 18 سال هستند، سال گذشته وزارت کار، آمار دو هزار نفری از کودکان کار را به سازمان نهضت سوادآموزی ارائه کرد که پس از پالایش به 1700 نفر رسیدیم اما وقتی با آنها تماس گرفتیم یا به استانهای دیگر رفته بودند یا در مدارس مشغول به تحصیل بودند و عملاً آمار دقیقی در اختیار ما قرار نگرفت.
شفیع پور تأکید کرد: اصل 30 قانون اساسی تأکید دارد، آموزش رایگان است اما اجباری نیست البته تلاشهایی برای اجباری شدن سواد در حال انجام است تا پیشنهادی از سوی هیئت دولت به مجلس ارائه شود و براساس آن سواد تا پایان دوره ابتدایی اجباری شود در این صورت به سرعت به سرانجام بیسوادی در گروه سنی 10 تا 49 سال میرسیم.
انتهای پیام/