آمریکا نمی‌تواند در ترور سردار سلیمانی مدعی اقدام پیش‌دستانه شود/ عمده متهمان آمریکایی هستند/ اعتراف ترامپ از مهم‌ترین اسناد است

آمریکا نمی‌تواند در ترور سردار سلیمانی مدعی اقدام پیش‌دستانه شود/عمده متهمان آمریکایی هستند/اعتراف ترامپ از مهم‌ترین اسناد است

کاظم غریب‌آبادی با تأکید بر اینکه آمریکا نمی‌تواند به دفاع مشروع یا اقدام پیش‌دستانه استناد کند، گفت: از لحاظ حقوقی، ایران و آمریکا در وضعیت مخاصمه مسلحانه نبودند پس آمریکا به‌هیچ‌وجه نمی‌تواند به دفاع مشروع یا اقدام پیش‌دستانه استناد کند.

به گزارش گروه اجتماعی به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی ستاد حقوق بشر، دکتر کاظم غریب‌آبادی، معاون امور بین‌الملل قوه قضائیه و دبیر ستاد حقوق بشر در گفت‌وگوی ویژه خبری شبکه دوی سیما، در خصوص بررسی ابعاد حقوقی و بین‌المللی پرونده ترور سردار شهید حاج قاسم سلیمانی و آخرین پیگیری‌ها در این زمینه، اظهار داشت: عامل و آمر اصلی ترور شهید سلیمانی مشخص است؛ از حدود 125 مظنون و متهمی که شناسایی شدند، قاطبه آن‌ها از مقامات دولت آمریکا هستند، علاوه بر این برخی کشورهای دیگر هم اقدامات پشتیبانی و لجستیکی انجام دادند، برخی کشورها نیز اتباع و شرکت‌هایشان درگیر این اقدام جنایتکارانه تروریستی بودند.

وی افزود: هدف جمهوری اسلامی ایران این است که در همکاری با دولت عراق به‌عنوان کشور محل وقوع جرم تمام آمران، عاملان و مسببان این جنایت تروریستی شناسایی و به پیشگاه عدالت آورده شوند؛ البته این بدیهی است که اکثر متهمین و مظنونین از مقامات دولت آمریکا هستند.

رئیس‌جمهور سابق دولت آمریکا متهم اصلی ترور سردار سلیمانی است

معاون بین‌الملل قوه قضائیه تصریح کرد: در رأس 125 مظنون و متهم این پرونده، رئیس جمهور سابق دولت آمریکا قرار دارد، رئیس جمهور دولتی که در نقض تمام قوانین بین‌المللی و حقوق بین‌الملل اذعان می‌کند که دست به این عملیات تروریستی زده است و به آن افتخار می‌کند، این یک سند بسیار روشن است که مشخص می‌کند عامل اصلی چه‌کسی است و این‌که این اقدام کاملاً مغایر با حقوق بین‌الملل، حقوق بشر و سایر تعهداتی است که دولت آمریکا دارد.

وی ادامه داد: در پیگیری‌ها و رسیدگی‌های قضائی، اقرار رئیس جمهور سابق آمریکا یک سند بسیار مهم حقوقی است و البته چون افراد دیگری در این اقدام دخیل بودند باید اسناد و تحقیقات به‌صورت کامل انجام شود که هم‌اکنون در بعد کیفری، پرونده در فرآیند رسیدگی است و به‌زودی تکمیل خواهد شد.

غریب‌آبادی در پاسخ به اینکه چرا دادگاه در ایران تشکیل شده است و در همان کشور محل وقوع جرم این اقدام صورت نگرفته است، ابراز کرد: در اینکه دولت عراق به‌عنوان کشور محل وقوع جرم در رسیدگی به این جنایت صلاحیت دارد هیچ تردیدی نیست و این نه‌تنها مطالبه جمهوری اسلامی ایران، دولت و مردم است بلکه مطالبه مردم عراق و همچنین افکار عمومی جهان است.

همکاری‌های مشترک با دولت عراق مانع پیگیری‌های حقوقی و قضائی ایران نیست

معاون حقوق بین‌الملل قوه قضائیه خاطرنشان کرد: دولت عراق پرونده‌ای را در این زمینه تشکیل داده است و همکاری‌های مشترکی نیز بین ایران و عراق در بررسی‌های کیفری این پرونده در جریان است، اما شهید حاج قاسم سلیمانی به‌عنوان پرچمدار مبارزه با تروریست، تبعه جمهوری اسلامی ایران است و ما طبق قانون مجازات اسلامی صالح هستیم که بتوانیم به جرایمی که علیه اتباع ما از سوی هر کشوری وارد می‌شود رسیدگی کنیم و این یک مبنای قانونی دارد؛ همچنین قانون مصوب مجلس شورای اسلامی هم اقدامات متقابل را به ایران اجازه می‌دهد و هم پیگیری‌های حقوقی و قضائی را، بنابراین یک مبنای کاملاً حقوقی و قضائی در این زمینه وجود دارد.

وی با تأکید بر اینکه پیگیری‌های مشترک با دولت و نظام قضائی عراق مانع پیگیری‌های حقوقی و قضائی جمهوری اسلامی نیست، گفت: این پرونده یک پرونده سنگین جنایت‌آمیز است، دولت آمریکا اعتراف کرده در نقض حقوق بین‌الملل و تعهدات معاهداتی خودش این اقدام تروریستی را انجام داده البته برخی ادعاهایی را نیز برای توجیه اقدام خود مطرح کرده است که هیچ‌یک از آن‌ها مسموع نیست برای همین حتی ما در برنامه‌ریزی‌هایی که داریم نباید خود را به پیگیری‌های قضائی و حقوقی این جنایت در محاکم ایران و عراق محدود کنیم.

غریب‌آبادی ادامه داد: باید از سایر ابزارها هم استفاده کنیم چراکه این اقدام یک قتل ساده نیست و یک اقدام تروریستی است که ابعاد بسیار پیچیده و وسیعی دارد که اگر بخواهیم آثار آن را از لحاظ حقوقی بررسی کنیم ظرفیت‌های متعدد دیگری هم وجود دارد که باید از آن‌ها هم استفاده کنیم.

دفاع مشروع یا اقدام پیش‌دستانه از سوی آمریکا مطرود است

وی در خصوص حقوقی که با ترور شهید سلیمانی نقض شد و اقدام جنایتکارانه آمریکا و دولت‌های ثالث در این ترور، گفت: ابتدا باید مباحثی را در این زمینه بیان کنم؛ بحث دفاع مشروع یا اقدام پیش‌دستانه که آمریکایی‌ها مطرح کردند، اصلاً مبنایی ندارد و مطرود است زیرا طبق ماده 51 منشور سازمان ملل متحد باید حمله مسلحانه یا تجاوز مسلحانه شکل گرفته باشد تا دفاع مشروع را قابل توجیه کند، ضمن آنکه در رأیی که در سال 1986 دیوان بین‌المللی دادگستری در قضیه نیکاراگوئه صادر کرد تأکید دارد که حتی احتمال یک حمله مسلحانه هم نمی‌تواند بهانه‌ای برای دفاع مشروع قرار گیرد.

معاون حقوقی بین‌الملل قوه قضائیه گفت: از لحاظ حقوقی، ایران و آمریکا در وضعیت مخاصمه مسلحانه نبودند پس آمریکا به‌هیچ‌وجه نمی‌تواند به دفاع مشروع یا اقدام پیش‌دستانه استناد کند. کنوانسیون 1973 بسیار کنوانسیون مهمی است چون جرائم علیه اشخاص مورد حمایت بین‌المللی کشورها، قابل پیگرد است و مسئولیت کیفری دولت‌ها مطرح می‌شود.

وی اضافه کرد: باید یادآور شد که شهید حاج قاسم سلیمانی در یک مأموریت غیرنظامی به‌سر می‌برد و حامل پیام ایران برای حل‌وفصل اختلافات منطقه‌ای به مقامات دولت عراق بود؛ این ترور می‌تواند مصداقی از جنایت علیه بشریت باشد چرا که اقدام مسلحانه علیه گروهی از افرادی صورت گرفته است که در حال انجام یک مأموریت غیرنظامی بودند. در میثاق بین‌المللی حقوقی مدنی و سیاسی و اعلامیه حقوق بشر نیز به حق حیات اشاره دارند و شاکله آن این است که نمی‌توان حق حیات افراد را خودسرانه سلب کرد.

کشورهای پشتیبان و افراد دخیل در ترور سردار سلیمانی همه مسئولیت دارند

دبیر ستاد حقوق بشر با اشاره به اینکه کشورهای پشتیبانی‌کننده، شرکت‌ها و افراد دخیل در این ترور همه مسئولیت دارند، گفت: نیابت‌های قضائی به 9 کشور از جمله دولت آمریکا ارسال شده است و در مورد نقش افراد و شرکت‌ها در پرونده ترور شهید سردار سلیمانی مورد سؤال قرار گرفتند که باید از طریق کانال‌های سیاسی و دیپلماتیک، فشار خود را برای پاسخگویی این کشورها افزایش دهیم تا بتوانیم پاسخ‌های لازم را به سؤالات دستگاه قضائی اخذ کنیم.

وی با یادآوری "دولت و مقامات رژیم آمریکا در صدر فهرست متهمین این پرونده هستند"، خاطرنشان کرد: نیابت‌های قضائی علیه این کشورها صادر شده است؛ هیچ کشور، فرد و شرکتی که در این ماجرا دخیل بوده است نباید از پرسش و رسیدگی، مصون بماند.

غریب‌آبادی در پاسخ به اینکه چرا برخی کشورها و سازمان‌های بین‌المللی در واکنش به این اقدام جنایتکارانه منفعلانه رفتار کردند، گفت: ما ملتی هستیم که پس از پیروزی انقلاب اسلامی در معرض انواع فشارها و تهدیدات نظام سلطه قرار گرفتیم، زیرا جمهوری اسلامی ایران می‌خواهد مستقل روی پای خود بایستد و مقابل نظام سلطه و استکبار هم ایستادگی کند، این موضوع مبنای تمام تهدیدات، تحریم‌ها و فشارهایی است که ما متحمل می‌شویم.

نظام حاکم بر سازمان‌های بین‌المللی دارای استانداردهای دوگانه است

وی تأکید کرد: متأسفانه نظام حاکم بر سازمان‌های بین‌المللی یک نظام ناعادلانه‌ای است؛ ما بیش از 17 هزار قربانی ترور داریم ولی تروریست‌هایی که مرتکب چنین جنایاتی شدند در کشورهای اروپایی به‌راحتی زندگی می‌کنند! در قضیه ترور شهید حاج قاسم سلیمانی، صدها و یا هزاران مکاتبه و ملاقات بسیاری از سوی جامعه دیپلماتیک کشورمان با مقامات کشورهای مختلف و سازمان‌های بین‌المللی در نیویورک، ژنو و وین در ارتباط با این پرونده به ثبت رسیده است و ملاقات‌های متعدد انجام شده است.

معاون امور بین‌الملل قوه قضائیه ادامه داد: به‌جز برخی کشورها که از این اقدام تروریستی تبرّی جستند و یا آن را محکوم کردند متأسفانه ما شاهد یک محکومیت شفاف و علنی از سوی سازوکارهای بین‌المللی و حتی سازوکارهای بین‌المللی حقوق بشری نیستیم که این به‌دلیل رویکرد و استانداردهای دوگانه‌ای است که بر جامعه جهانی حاکم است.

وی تصریح کرد: تکلیف ما این است که تسلیم این نظام سلطه و ناعادلانه حاکم بر سازمان‌های بین‌المللی نشویم و بکوشیم کشورهایی را که همدست اعمال تحریم‌ها و اقدامات تروریستی علیه ایران هستند مشمول انواع فشارها از جمله فشارهای سیاسی از جانب افکار عمومی قرار دهیم، ما باید از تمامی ظرفیت‌ها در این زمینه استفاده کنیم.

پرونده کیفری در دادسرای امور بین‌الملل دادستانی عمومی و انقلاب تهران تشکیل شده است

دبیر ستاد حقوق بشر در مورد ابعاد حقوقی این پرونده گفت: اقدام دیگری که توسط دستگاه قضائی شکل گرفته، بحث تشکیل پرونده کیفری در دادسرای امور بین‌الملل دادستانی عمومی و انقلاب تهران است؛ کیفرخواست اصلی در حوزه کیفری در این دادسرا در حال تکمیل و ارائه است و برای اینکه محتویات پرونده راجع به تمامی مظنونان و متهمان کامل باشد همکاری مشترکی هم بین دولت و نظام قضائی عراق شکل گرفته است.

معاون امور بین‌الملل قوه قضائیه ادامه داد: کمیته تحقیق مشترکی بین دو دستگاه قضائی ایران و عراق تشکیل شده است که تا الآن این کمیته دو دور تشکیل جلسه داده است؛ دور اول نشست این کمیته حدود یک ماه قبل در بغداد و دور دوم هفته قبل در تهران بود و برنامه‌ریزی شده است دور سوم نیز حدود یک ماه دیگر در بغداد برگزار شود.

وی با ابراز اینکه دو هیئت قضائی ایران و عراق دو بیانیه مشترک صادر کردند، گفت: نکته محوری و اصلی بیانیه صادرشده این است که هر دو طرف، این اقدام را جنایت جنگی تلقی کردند، تبادل اسناد هم در دستور کار این دو هیئت قرار گرفته است، ضمن آنکه در نظام قضائی ما اتهاماتی متوجه مظنونان شده است که شامل اقدام در قتل‌عمد، اقدام تروریستی و اقدام علیه امنیت ملی است.

غریب‌آبادی در خاتمه گفت: سردار حاج قاسم سلیمانی خدمات بسیار بزرگی را نه‌تنها به جمهوری اسلامی ایران بلکه به کشورهای منطقه و به جامعه بین‌المللی در ایجاد صلح و ثبات و رهایی از شرّ تروریست‌ها انجام داده است، الآن صحبت از خسارات است، برای این اقدام جنایتکارانه هیچ میزانی نمی‌توان تعیین کرد چون قابل ارزیابی مادی نیست. یکی از نکاتی که ما باید در پیگیری‌های حقوقی، قضائی و سیاسی مدنظر داشته باشیم فقط ناظر به حذف فیزیکی شهید سلیمانی از سوی رژیم آمریکا نیست، بلکه آمریکا باید مسئول و پاسخگوی اقدامات گروه‌های تروریستی پس از شهادت حاج قاسم سلیمانی و همراهان ایشان در منطقه باشد.

انتهای پیام/+

حج و زیارت
پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی
اخبار روز اجتماعی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon