فضای مجازی، تهدید یا فرصت؟|رویارویی با سلطه دشمن بر فضای مجازی با تکمیل شبکه ملی اطلاعات
از مهمترین کارکردهای شبکه ملی اطلاعات، مقابله با حکمرانی دشمن در فضای مجازی است که متاسفانه این روزها با حذف نام شهید سلیمانی شاهد آن هستیم.
به گزارش خبرگزاری تسنیم «پرونده حکمرانی فضای مجازی»؛ مطابق اسناد و قوانین بالادستی نظام جمهوری اسلامی ایران، ایجاد و توسعه شبکه ملی اطلاعات به عنوان یکی از الزامات اساسی کشور در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات مطرح است. براساس مصوبه شورای عالی فضای مجازی، شبکه ملی اطلاعات به عنوان زیرساخت ارتباطی فضای مجازی کشور، شبکهای مبتنی بر قرارداد اینترنت به همراه سوئیچها، مسیریابها و مراکز داده است به صورتی که درخواستهای دسترسی داخلی برای اخذ اطلاعاتی که در مراکز داده داخلی نگهداری میشود، به هیچ وجه از طریق خارج کشور مسیریابی نشود و امکان ایجاد شبکههای اینترانت و خصوصی و امن داخلی در آن فراهم شود و هدف آن فراگیری خدمات الکترونیک و افزایش بهرهوری، گسترش محتوای ایرانی اسلامی و بالا بردن سواد دیجیتال، افزایش کسبوکار دیجیتال است.
از همین پرونده بیشتر بخوانید:
در واقع باید گفت ایجاد شبکه ملی اطلاعات دارای کارکردهای بسیار مختلفی است که حصول به ارائه خدمات الکترونیک با تمام الزامات آن برای کشور جز با تحقق آن ممکن نمیباشد و از این جهت است که به عنوان یکی از تکالیف اصلی دولت ها در اسناد و قوانین مورد توجه قرار گرفته است. علاوه بر این شبکه ملی اطلاعات از ابعاد و زوایای دیگر نیز حائز اهمیت فراوان است که عبارت است از:
اول: مقابله با حکمرانی ایالات متحده آمریکا در فضای مجازی
از مهمترین مزایا و کارکردهای شبکه ملی اطلاعات مقابله با حکمرانی ایالات متحده آمریکا در فضای مجازی است که امروزه به طرز شگفت انگیزی با حذف نام و محتوای شهید سلیمانی توسط شبکه های اجتماعی مثل توییتر، اینستاگرام و واتساپ شاهد آن هستیم.
در این باره باید گفت راهبرد اساسی ایالات متحده آمریکا در فضای مجازی در دست گرفتن لایههای اساسی حاکمیت و مدیریت این فضا است. بر همین اساس دشمن به سرگرم ساختن روزافزون افراد و سایر حاکمیتها در لایه کاربری تاکید دارد تا بتواند موجبات غفلت کشورها از لایههای حاکمیت و مدیریت را به وجود آورد. بنابراین بهترین و مناسبترین راهحل برای به دست گرفتن لایههای حاکمیت و مدیریت در عرصه فضای مجازی آن است که ساختاری مستحکم را ایجاد کنیم. شبکه ملی اطلاعات زیرساختی است که از طریق آن میتوان علاوه بر به دست گرفتن این لایههای اساسی، موجبات پیشرفت کشور در زمینه فضای مجازی را به وجود آورد.
دوم: حذف هزینه های ترافیک خارجی
یکی دیگر از چالش های فناوری اطلاعات و اینترنت در ایران، هزینههای اضافی ناشی از انتقال ترافیک داخلی به خارج از کشور و برگشت دوباره آنها به داخل است که علاوه بر هزینه، مسائل امنیت اطلاعات نیز در این مورد مبحث مهمی به حساب می آید. بنابراین تا زمانی که شبکه ملی اطلاعات تشکیل نشود و افزایش پهنای باند از طریق واردات پهنای باند بینالمللی صورت گیرد، افزایش پهنای باند منجر به خروج ارز از کشور و ریختن آن به جیب دشمنان میشود. لذا باید پهنای باند را از طریق راهاندازی شبکه ملی اطلاعات، در خدمت شبکه فناوری اطلاعات قرار دهیم. همچنین با بومی کردن پهنای باند میتوان امنیت را در فضای مجازی کشور ایجاد و اطلاعات کشور را حفظ کرد.
سوم: عدم وابستگی به پهنای باند بین المللی
از فواید تکمیل شبکه ملی اطلاعات، عدم وابستگی به پهنای باند بین المللی است؛ تجربیات موجود نشان میدهد ایجاد جامعه اطلاعاتی خرد محور، توسعه اقتصاد دانشبنیان و ساختارهای مناسب برای امور اجتماعی و زندگی روزمره شهروندان، نیازمند برخورداری از یک شبکه ملی با پهنای باند وسیع است. بررسیها نشان میدهد در فضای سایبری، حدود 90 درصد ارتباطات و تبادل اطلاعات، در داخل کشور صورت میگیرد (مبدا و مقصد ارتباطات داخل کشور هستند) و تنها کمتر از ده درصد باقی مانده در مقیاس بینالمللی هستند. لذا توسعه شبکه ملی اطلاعات با تامین پهنای باند وسیع، سهلالوصول و به خصوص ارزان قیمت بودن آن، بستر بسیار خوبی برای توسعه فناوری اطلاعات و به تبع آن توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در کشور است.
چهارم: افزایش سرعت اینترنت
افزایش سرعت اینترنت از مزایای شبکه اینترنت داخلی است که این مساله در کشورهای مختلف دنیا تجربه شده است. با راهاندازی این شبکه ظرفیت انتقال اطلاعات کشور چندین برابر شده (پیشبینی تا هشت برابر) و با توجه به این که پهنای باند مورد نیاز داخل از پهنای باند دسترسی به شبکه جهانی اینترنت تفکیک میشود، محدودیت سرعت دسترسی به اینترنت نیز از روی کاربران برداشته میشود. در نتیجه راهاندازی شبکه ملی اطلاعات، دستیابی به بسیاری از خدمات و فناوریهای باند پهن همانند خدمات الکترونیکی عمومی در کنار خدمات دیگر چون ویدئو کنفرانس، بازی برخط و تحت شبکه، مشاهده فیلم با کیفیت HD، VoIP و مانند آن در کشور امکانپذیر خواهد شد. در عین حال، توسعه این شبکه باعث کاهش هزینههای خرید پهنای باند، افزایش امنیت اطلاعات ملی، توسعه تجهیزاتی و اطلاعاتی، تبدیل شدن به هاب و شاهراه انتقال اطلاعات منطقه، توسعه نرمافزاری و امثال آن نیز میشود.
نکته پایانی:
بنابراین وجود شبکه ملی اطلاعات برای کشور ما ضمن اینکه می تواند به عنوان یک شاخص پیشرفت و توسعه به حساب آمده و یک مزیت رقابتی باشد، با توجه به آرایش جنگی دشمن در فضای مجازی و همچنین احتمال تحریم اینترنتی از طرف قدرتهای جهانی و مخصوصاً آمریکا که نبض اینترنت نیز در دست آن کشور است و تاکنون چندین بار نیز شاهد این تحریمها بودهایم نیز می تواند موثر باشد. علاوه بر این تکمیل شبکه ملی اطلاعات می تواند نقش موثر و بسزایی در افزایش سرعت اینترنت، حذف هزینه های ترافیک خارجی و عدم وابستگی به پهنای باند بین المللی داشته باشد.
انتهای پیام/