لزوم حمایت دولت از تولیدکنندگان کوچک مرغ و تخم مرغ بعد از اصلاح تخصیص ارز ۴۲۰۰

لزوم حمایت دولت از تولیدکنندگان کوچک مرغ و تخم مرغ بعد از اصلاح تخصیص ارز 4200

دبیرکل فدراسیون طیور ایران گفت: بیش از ۸۰ درصد پرورش دهندگان مرغ تخمگذار و مرغ گوشتی کشور خُرده پا هستند، در صورتی که بعد از برداشته شدن ارز ترجیحی حمایت نشوند، ظرف ۵ تا ۶ ماه از بین می روند.

سید فرزاد طلاکش دبیرکل فدراسیون طیور ایران در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم اظهار داشت: درباره شرایط تولید مرغ و تخم مرغ بعد از تغییر نرخ پایه نهاده های دامی بلاتکلیفی شکننده ای وجود دارد و تولید کنندگان اکنون نمی دانند از چه زمانی و با چه شرایطی قرار است ارز ترجیحی و یارانه ای نهاده های دامی برداشته شود.

وی افزود: ما مخالف حذف ارز ترجیحی واردات نهاده دامی نیستیم اما ورود به ارز نیمایی که با بازار آزاد باز هم فاصله دارد مورد تأیید ما نیست زیرا هم میتواند مجددا محل رانت و فساد باشد و هم دوباره دریچه ای برای ورود دولت به قیمت گذاری دستوری و دخالت های برهم زننده بازار را ایجاد کند و  به صنعت طیور لطمه های جدی زده می شود.

لزوم رفع بلاتکلیفی تولید کنندگان

طلاکش گفت: اگر قرار جدی برای این اقدام است برای صنعتی که با موجود زنده سروکار دارد، به خصوص در مرغ مادر و مرغ تخمگذار دوره طولانی حدود 2 سال باید صرف شود و نمی توان بدون حداقل 2 ماه برنامه ریزی زودتر به این فعالیت وارد شد یا تصمیم ادامه را داشت. قطعا خواهان اطلاع از تاریخ حذف این یارانه، برنامه تولید و صادرات در این شرایط و نحوه تامین نقدینگی واردکنندگان و تولید کنندگان از جوجه یکروزه تا تولیدمحصول نهایی هستیم.

دبیرکل فدراسیون طیور ایران با بیان اینکه صنعت طیور باید حداقل برنامه 2 ماه بعد خود را بداند تا بتواند برنامه ریزی لازم را داشته باشد ادامه داد: در حال حاضر نهاده در سامانه بازارگاه به قیمت قبل در اختیار تولید کننده قرار می‌گیرد اما به دلیل اخبار حذف ارز ترجیحی کالاهای اساسی قیمت سایر مواد تولید از جمله روغن جیره خوراک دام افزایش صد درصدی داشته است درحالی که هنوز ارز ترجیحی روغن نیز برداشته نشده است.

  وی اضافه کرد: یا بطور مثال قیمت دی کلسیم فسفات نیز با وجود اینکه مشمول ارز 4200 تومانی نبوده و با ارز نیمایی به کشور وارد می‌شود، هم کمبود جدی آن رخداد کرده و هم قیمت آن به دلایل مختلف افزایش یافته که این امر از آثار تبعی این اقدام است.

طلاکش درباره قیمت مرغ و تخم مرغ بعد از حذف ارز ترجیحی نهاده های دامی اظهار داشت: قیمت دقیق مرغ و تخم مرغ در مرغداری و هم مصرف کننده را در حال حاضر نمی توان تعیین کرد زیرا به طور مثال برای تخم مرغ در شش ماه اول سال، قیمت این محصول با کاهش مصرف رو به رو است و یا در مورد مرغ افزایش قیمت ها ممکن است به تولید کنندگان آسیب جدی وارد کند و نتواند محصول خود را بفروشد.

وی گفت: در صورتی که مردم مصرف خود را بعد از حذف ارز ترجیحی نهاده های دامی و افزایش قیمت محصولات نهایی مرغ و تخم مرغ پایین بیاورند، ممکن است تولید کنندگان گوشت مرغ با مشاهده زیان جدی ،بعد از 40 روز تولید خود را کاهش دهند و ادامه فعالیت ندهد اما در مرغ تخمگذار و مرغداران مادر گوشتی و تخمگذار که فرآیندی 2 ساله است و به یکباره نمی توانند تولید را کاهش دهند.

وی افزود: آسیب ناشی از هرگونه بی برنامگی بسیار جدی است و جبران آن برای تولید کنندگان و کشور تبعات مهمی به دنبال دارد.

افزایش 3 تا 4 برابری نیاز به نقدینگی مرغداران بعد از حذف ارز ترجیحی

وی اظهار داشت: مرغدار بعد از حذف ارز ترجیحی نهاده های دامی ، نیازمند 3 تا 4 برابر نقدینگی بیشتر است اما مشخص نیست که این نقدینگی به چه صورتی باید تامین شود.

دبیرکل فدراسیون طیور ایران ادامه داد: بیشتر مرغداران با توجه به اینکه امکان تامین وثیقه معتبر مورد نظر بانک ها را ندارند، نمی توانند از بانک ها سرمایه در گردش خود را تامین کنند و این خودش یک چالش جدی است که دولت حتما باید تدبیر کند و راه حل عملیاتی ارائه کند.

طلاکش اظهار داشت: اگر تولید کشور لطمه بخورد ممکن است بتوان برای مقطع بسیار کوتاهی مقداری گوشت مرغ از دیگر کشورها وارد کرد ولی در مورد تخم مرغ بدلیل اینکه هم پوسته شکننده دارد و  عمر ماندگاری کوتاه در دیگر کشورها نیز ذخیره نمی شود و نمی توان آن را از محل واردات تامین کرد.

وی اظهار داشت: همه کشورها برای این محصول، حداقل 85 درصد نیاز خود را در کشور خود تولید می کنند؛ شاهد آن اینکه تخم مرغ ترکیه ای نیز که اخیرا به کشور وارد شد و حداقل یک ماه زمان برای واردات آن صرف شد، تنها به میزان کفایت مصرف سه روز کشور بود که البته بخش قابل توجهی از آن نیز در فرآیند واردات و توزیع فاسد شد.

کوچک و شکننده بودن تولید کنندگان مرغ و تخم مرغ

این مقام مسئول گفت: مرغداری های کوچک در صورتی که حمایت نشوند ظرف 5 تا 6 ماه از بین می روند این درحالی است که بیش از 80 درصد مرغداری های گوشتی و تخم گذار کشور کوچک هستند.

وی افزود: 18 درصد مرغداری های تخم گذار کشور دارای ظرفیت کمتر از 20 هزار قطعه، 44 درصد 20 تا 50 هزار قطعه، 24 درصد هم 50 تا 100 هزار قطعه ای هستند که در مجموع می توان گفت 86 درصد مرغداری های تخمگذار کشور کمتر از 100 هزار قطعه و خرد هستند.

دبیرکل فدراسیون طیور ایران گفت: شرایط تولید کنندگان مرغداران گوشتی بدتر است و تعداد بیشتر از آنها خرد هستند، به طوری که 80 درصد آنها کمتر از 50 هزار قطعه تولید دارند و با مشکلات بیشتری برای تامین نقدینگی بعد از حذف ارز ترجیهی مواجه هستند و برای جلوگیری از ورشکستگی بلاشک نیازمند حمایت هستند.

دولت درباره نحوه حذف ارز ترجیحی کالاهای اساسی به جمع بندی نرسیده است

وی اظهار داشت: لازم است که دولت مشخص کند که چه زمانی می خواهد ارز ترجیحی واردات نهاده های دامی را بردارد و نحوه حمایت از تولید کننده و مصرف کننده را مشخص کند اما شواهد نشان می دهد که هنوز به جمع بندی این شرایط نرسیده است .

دبیرکل فدراسیون طیور ایران گفت: کارخانجات خوراک وانجمن توزیع کنندگان عمده نهاده های خوراک از پتانسیل های داخل خود صنعت هستند که میتوانند بخشی از نقدینگی لازم برای تامین سرمایه در گردش تأمین نهاده مرغداران را فراهم کنند البته در صورتی که توزیع نهاده ها به صورت خام به مرغدار متوقف شود و خوراک به صورت آماده در اختیار مرغدار قرار گیرد که این هم راهکار مهمی در کاهش آسیب های ناشی از کمبود نقدینگی در مرغداری ها خواهد بود.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
دهۀ «رکود، عبرت، تجربه»
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اقتصادی
اخبار روز اقتصادی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
خودرو سازی ایلیا
بانک ایران زمین
گوشتیران
triboon