خصلتی که سبب شد حضرت ام البنین (س) فرزندانش را فدای امام حسین (ع) کند

خصلتی که سبب شد حضرت ام البنین (س) فرزندانش را فدای امام حسین (ع) کند

کارشناس مذهبی می‌گوید یکی از بایسته‌های جامعه ما تربیت نسل حسینی است. از این جهت ضرورت دارد مبتنی بر الگوهای دینی، با شاخصه‌های این نوع از تربیت آشنا شویم.

سید جلال موسویان در گفت‌وگو با خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم با تأکید بر اینکه یکی از مهم‌ترین خطراتی که جامعه ما را تهدید می‌کند، ایجاد انحراف در نسل آینده کشور بلکه تشیع است، گفت: یکی از بایسته‌های جامعه ما تربیت نسل حسینی است. از این جهت ضرورت دارد مبتنی بر الگوهای دینی، با شاخصه‌های این نوع از تربیت آشنا شویم. حضرت ام‌البنین سلام‌الله علیها از جمله‌ چهره‌های شاخص و تراز اسلام بود که فرزندان خود را حسینی تربیت کرد.

وی ویژگیِ ادب را یکی از شاخصه‌های تربیتی حضرت ام البنین معرفی کرد و گفت: این بانوی بزرگوار فوق‌‌العاده مؤدب بود و این ادب را به فرزندان خویش آموخت. ادب انواعی دارد: 1. ادب در محضر خداوند که دعای عرفه و مناجات امیرالمؤمنین علیه‌السلام در مسجد کوفه اوج این ادب محضر را نمایش می‌دهد. 2. ادب در قبال سیدمان رسول الله صلی الله علیه و آله که در این باره خداوند سوره‌ای مثل حجرات را نازل کرد که مفاد آن را در ضرورت حفظ شأن و ادب پیامبرش قرار داد و فرمود «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا لَا تَرْفَعُوا أَصْوَاتَكُمْ فَوْقَ صَوْتِ النَّبِیِّ ...» یعنی ای اهل ایمان، صدایتان را فوق صدای پیامبر بالا نبرید. 3. ادب در برابر ائمه اطهار علیهم‌السلام. وقتی ماجرای جناب حرّ ریاحی را می‌خوانیم، متوجه می‌شویم، ادب ایشان سبب نجاتش شد.  حضرت ام‌البنین هم ادب محضر داشت. این بانوی بزرگوار ادب را با معرفت و محبت آمیخت؛ در ادعیه می‌خوانیم «وَ بمُوالاتِكُمْ تُقْبَلُ الطّاعَةُ الْمُفْتَرَضَةُ وَ لَكُمُ الْمَوَدَّةُ الْواجِبَةُ»؛ یعنی به واسطه تولای شما عبادات واجب مقبول خداوند است و مودت شما واجب است.

موسویان ادامه داد: یکی دیگر از ویژگی‌های حضرت ام‌البنین سلام‌الله علیها ایثار بود که با احسان تفاوت دارد. احسان یعنی شما دو لیوان آب دارید؛ یکی را خود می‌آشامید و لیوان دیگر را به نفر بعد می‌دهید. اما ایثار به این معناست که تنها یک لیوان آب دارید و زمانی که می‌بینید فرد دیگری به آن احتیاج دارد، آب را به او می‌بخشید و از خود می‌گذرید. ایثار هم چند نوع است: ایثار جان که اوج آن را در ماجرای لیلة المبیت می‌بینیم؛ آنجا که امیر مؤمنان علیه‌السلام در بستر پیامبر خوابید تا ایشان از مکه خارج شود؛ لذا خداوند این آیه را در حق امیرالمؤمنین نال کرد: «وَ مِنَ النَّاسِ مَن یَشْرِی نَفْسَهُ ابْتِغَاء مَرْضَاتِ اللّهِ وَاللّهُ رَؤُوفٌ بِالْعِبَاد.» یعنی افرادی هستند که جان خویش را با خداوند معامله می‌کند به خاطر به دست آوردن رضایت او، و خداست که نسبت به بندگانش مهربان است. نوع بعدی، ایثار مال است که نمود عینی آن را در زندگانی حضرت خدیجه سلام‌الله علیها مشاهده می‌کنیم و بعد ایثار آبرو.

وی افزود: حضرت ام‌البنین سلام‌الله علیها هر سه نوع ایثار را واجد بود؛ از این جهت فرزندان خویش را در راه مولایش امام حسین علیه‌السلام بذل کرد. اکنون که بیماری کرونا همه‌گیر شده و سبب کسادی اقتصاد مردم شده است، ایثار و مواسات از اهمیت بالایی برخوردار است که الحمدلله مردم ایران از عهده این آزمون الهی به خوبی بر آمدند، اما باید تداوم داشته باشد. گاهی ما انسان‌ها به قدری خودبین هستیم که نسبت به پیرامون خود بی‌تفاوت می‌شویم.

این سخنرانی مذهبی سومین ویژگی حضرت ام‌البنین را تواضیع معرفی کرد و گفت: تواضع خصلتی است که خداوند برترین خوبان را با این خصلت زینت بخشیده است. ایشان وقتی وارد بیت امیر مؤمنان شدند،‌ در نهایتِ تواضع، به خدمتگزاریِ فرزندان پرداخت و با اینکه نامشان فاطمه بود، اصرار داشت وی را ام‌البنین یعنی مادر فرزندان بنامند. انسان‌هایی که ادب محضر در برابر خداوند، رسول الله و اهل بیت وحی و نیز والدین را حفظ می‌کنند و در برابر ایشان از خود تواضع به خرج می‌دهند، خداوند مقامشان را رفیع می‌کند.

انتهای‌پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon