روزهای طلایی در انتظار خراسان جنوبی؛ توسعه اشتغال در سایه بهره برداری از معدن
گروه استانها_ با آغاز استخراج و بهرهبرداری معادن خراسان جنوبی در آیندهای نزدیک زمینه اشتغال مناسب و پایدار در استان ایجاد میشود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، نامش را بهشت معادن ایران و برخی هم لقب عسلویه معدنی بر آن گذاشتهاند. استانی که جای جایش معادن متنوعی از طلا، مس، بنتونیت و ... دارد که هر کدامشان بهشتی از تنوع و جذابیت هستند. آری در حالی خراسان جنوبی قطب معادن شرق کشور است که چند وقتی است معادن محتلف طلا در برخی نقاط استان نوید روزهای خوش و طلایی را برای این استان دارند.
شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران، با هدف توسعه فعالیتهای معدنی در استانهای محروم و کمتر توسعهیافته کشور، در اواخر سال 1392 با ثبت محدودههای معدنی و متعاقب آن با تعریف طرح اکتشافی در استان خراسان جنوبی و انتصاب مجری طرح در خردادماه سال 1393 رسما فعالیتهای اکتشافی و اجرایی خود را در این استان آغاز کرد.
برنامه اصلی این مجتمع در استان خراسان جنوبی بهرهگیری از توان حداکثری بخش خصوصی در راستای اجرای اصل 44 قانون اساسی به منظور تکمیل طرحهای اکتشافی و معدنی و ایجاد واحدهای فراوری برای جلوگیری از خامفروشی مواد معدنی است.
برای توضیحات بیشتر به سراغ سرپرست مالی و اداری مجتمع معدنی خراسان جنوبی رفتیم که در گفتگو با خبرنگار تسنیم گفت: شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران تاکنون با انجام 30 هزار متر حفاری مغزهگیری در پنج محدوده اکتشافی شامل طلای هیرد، آهن حنار، روی ملوند، آهن بیشه و طلای خونیک، توانسته است پروانه بهرهبرداری با ذخیره 8 میلیون تن ماده معدنی را اخذ کند.
سیستانیزاده با بیان اینکه برخی از معادن شناساییشده توسط این شرکت به بهرهبرداری رسیدهاند و برخی دیگر در مرحله اخذ مجوزها و آمادگی برای استخراج از معدن قرار دارند گفت: با آغاز استخراج و بهرهبرداری معادن استان خراسان جنوبی در آیندهای نزدیک، زمینه اشتغال مناسب و پایدار در این استان ایجاد میشود.
وی افزود: مجتمع معدنی خراسان جنوبی تاکنون در شش محدوده دیگر نیز موفق به اخذ پروانه اکتشاف شده است. در حوزه بهرهبرداری از معادن نیز، با توجه به سیاست اصلی شرکت در راستای اجرایی شدن سیاستهای اصل 44 قانون اساسی، پس از برگزاری مزایده عمومی، عملیات بهرهبرداری از معادن طلای هیرد، روی ملوند و طلای خونیک به سرمایهگذار بخش خصوصی واگذار شده است.
سرپرست مالی و اداری مجتمع معدنی خراسان جنوبی با بیان اینکه در معدن روی ملوند، پس از تعیین سرمایهگذار، بهرهبرداری از این معدن با ذخیره قطعی 170 هزار تن با عیار 6.3 درصد از آذرماه سال 1398 آغاز شد و تاکنون بالغ بر 39 هزار تن ماده معدنی روی از این معدن استخراج شده است ادامه داد: در اواخر همین سال، عملیات بهرهبرداری از معدن طلای هیرد نیز با ذخیره 5 میلیون تن و عیار میانگین ppm 92 درصد شروع شد و حجم ماده معدنی استخراجشده از این معدن تاکنون حدود 18 هزار تن بوده است.
وی عنوان کرد: در ادامه فعالیتهای شرکت، مزایده عمومی انتخاب سرمایه گذار به منظور اکتشافات تکمیلی، آماده سازی و بهره برداری از معدن و احداث واحد فراوری طلا به ظرفیت 200 کیلوگرم در معدن طلای خونیک انجام و پس از انجام مراحل اداری، فعالیت سرمایهگذار در این معدن آغاز خواهد شد.
سیستانی زاده با بیان اینکه در معدن آهن حنار نیز پس از برگزاری مناقصه عمومی، انجام عملیات آمادهسازی، باطلهبرداری و استخراج ماده معدنی به حجم 860 هزار متر مکعب به شرکت پیمانکار واگذار شده و تاکنون 370 هزار متر مکعب باطلهبرداری از این معدن انجام شده است گفت: یکی از جنبههای ارزشمند برخورداری از ذخایر معدنی استان خراسان جنوبی، اشتغالزایی در این حوزه است.
وی اظهار داشت: با توجه به اینکه فعالیتهای معدنکاری در حلقه اول زنجیره تولید قرار گرفتهاند و در تولید ثروت، رشد و توسعه اقتصادی و اجتماعی این استان نقش بسزایی ایفا میکنند.
سرپرست مالی و اداری مجتمع معدنی خراسان جنوبی گفت: در سالهای گذشته، به سبب نبود شغل مناسب و پایدار در این استان کویری، مهاجرت از روستاها خصوصا روستاهای اطراف معدن اوج گرفت اما با شروع فعالیت شرکتهای معدنی در خراسان جنوبی، مهاجرت معکوس به روستاها آغاز شد.
سیستانی زاده گفت: هماکنون در پروژههای اکتشافی، عمرانی و بخش اداری مجتمع معدنی خراسان جنوبی 250 نفر مشغول به کارند و با بهرهبردای از معدن طلای هیرد و طرح فراوری این معدن، تعداد شاغلان در این مجموعه به 420 نفر افزایش خواهد یافت. به عبارت دیگر، با راهاندازی این طرح، به صورت مستقیم برای دویست نفر دیگر شغل ایجاد خواهد شد.
وی اظهارداشت: علاوه بر اجرای طرحهای بهرهبرداری معادن در شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران، با اتمام عملیات اکتشافی در شش محدوده دارای پروانه اکتشافی، مجموع ذخایر شناساییشده در استان خراسان جنوبی افزایش خواهد یافت.
سرپرست مالی و اداری مجتمع معدنی خراسان جنوبی گفت: این شش طرح اکتشافی، که پیشتر نیز به آنها اشاره شد، در محدودههای آهن درُح، پلیمتال کودکان، پلیمتال آبگرم، شمال هیرد، جنوب بیشه و سرب و روی ازبکوه قرار گرفتهاند و هماکنون در مرحله اخذ مجوزها و پروانه بهرهبرداریاند.
وی افزود: با به بهرهبرداری رسیدن طرحهای جدید این مجتمع و افزایش سطح ذخایر شناساییشده در استان خراسان جنوبی، انقلاب معدنی در این استان محروم رخ خواهد داد.
زیرساخت، چالشی انکارناپذیر
سیستانی زاده با بیان اینکه شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران، به منظور استفاده از تمام پتانسیلها و ظرفیتهای موجود در محدوده معدنی طلای هیرد، در اکتشافات اولیه این منطقه چهار تارگت اکتشافی شناسایی کرده است گفت: در سالهای گذشته فقط طرح اکتشافی و بهرهبرداری تارگت 3 مورد بررسی قرار گرفته و مطالعات در سایر تارگتها در دست اقدام است و میزان ذخیره در تارگت 3 معدن هیرد بیش از 5 میلیون تن برآورد شده است.
وی افزود: عملیات احداث واحدهای فراوری طلای هیرد این محدوده پس از برگزاری مزایده عمومی به گروه بینالمللی آبادراهان پارس به عنوان سرمایهگذار بخش خصوصی واگذار شد و به موازات بهرهبرداری و استخراج از تارگت 3 معدن هیرد، احداث واحد فراوری به ظرفیت تولید سالیانه دویست کیلوگرم طلا از اردیبهشتماه سال 1398 با سرمایهگذاری 2 هزار میلیارد ریالی و 3 میلیون دلاری ارزی آغاز شد.
سرپرست مالی و اداری مجتمع معدنی خراسان جنوبی ادامه داد: پس از اتمام مراحل ساخت و نصب تجهیزات و تست سرد آنها، عملیات تست گرم تجهیزات نیز انجام خواهد شد و بهزودی شاهد بهرهبرداری از این طرح در استان خراسان جنوبی خواهیم بود.
در تارگت 1 معدن طلای هیرد نیز تاکنون 10 هزار متر حفاری اکتشافی انجام شده و ادامه حفاری تا 15 هزار متر دیگر در دستور کار این شرکت قرار دارد.
از دیگر طرحهای اکتشافی شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران که به مرحله واگذاری به شرکتهای سرمایهگذار خصوصی نزدیک است میتوان به معدن آهن حنار اشاره کرد. علاوه بر این، فعالسازی معدن آهن بیشه با استفاده از توان و پتانسیل بخش خصوصی از طریق برگزاری مزایده عمومی در آینده نزدیک در دستور کار قرار گرفته است.
چنانچه پیشتر اشاره شد، پتانسیلهای بالقوه معدنی استان خراسان جنوبی میتوانند در ارتقای جایگاه این استان به لحاظ توسعه معادن و صنایع معدنی موثر واقع شوند.
با این حال، فقدان زیرساختهای مناسب و کافی چالشی بزرگ محسوب میشود که موجب جاماندگی رونق این بخش از زنجیره شده است.
نبود یوتیلیتیهای گاز، برق و آب در مجاورت فعالیتهای معدنکاری استان خراسان جنوبی مشکلاتی را برای توسعه بخش معدن و صنایع معدنی ایجاد کرده است.
همچنین برخوردار نبودن از زیرساختهای حملونقل، که نقشی حیاتی در جابهجایی مواد معدنی و خدماترسانی به معادن ایفا میکنند، موجب افزایش هزینههای حملونقل میشود.
در واقع بُعد مسافت زیاد استان خراسان جنوبی با مراکز صنعتی و معدنی سایر استانهای کشور به چالش مهمی برای رونق فعالیتهای معدنی این استان مبدل شده است. اما میتوان امیدوار بود که با بهرهبرداری و استفاده از پتانسیلهای معدنی استان توسط شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران و با توسعه زیرساخت ها، جذابیت سرمایهگذاری برای بخش خصوصی افزایش یابد و از این طریق، بستر توسعه سایر بخشها نیز فراهم شود.
انتهای پیام/254/ع