انارهایی که دل کشاورزان را خون کرد!
۱۵ هزار تُن انار در سومین قطب یاقوت سرخ کشور، در گوشه انبارهای خانگی و حیاط خانه باغداران فردوسی مانده و در حال پوسیدن است.
به گزارش گروه رسانه های خبرگزاری تسنیم، به نقل از باشگاه خبرنگاران، گوشه گوشه انبارها پر شده از یاقوت سرخی که حالا مشتری ندارند، محصولی که پشت آن عرق ریختن و رسیدگی یک ساله کشاورز بوده و سوددهی آن برایش مایه امیدی است برای کار و تلاشی دوباره.
انار فردوس، اناری است که تا همین پارسال در بازار کشور حرفی برای گفتن داشت و حتی فراتر از مرزها در کره جنوبی، ژاپن و روسیه، انار ایران را با یاقوت سرخ فردوس میشناختند، اما امسال نه تنها به بازارهای جهانی راه پیدا نکرده بلکه 15 تن از آن روی هم تلنبار شده و در حال پوسیدگی است.
یاقوتهایی که مشتری ندارند
انارهای دانه یاقوتی فردوس حالا به دلایلی از قبیل آفت کرم گلوگاه، کم آبی و سرمازدگی، دانه هایش سفید شده و دیگر مشتری پسند نیست؛ نبود سردخانه و شرکت تعاونی هم دردی دوچندان بر دردهای انارکاران شده.
آقای زبرجدی یکی از انارکاران فردوس است که 12 تُن از انارهای باغش به دلیل نامرغوب بودن در انبار مانده و به فروش نرفته است.
او میگوید: سال 1395 بود که سرمای شدید به درختان و محصول انار فردوس خسارت وارد کرد؛ پس از آن درختان انار را کف بُر کردیم تا بلکه کیفیت محصول افزایش پیدا کند، اما با گذشت 5 سال از کف بُری، هنوز وضعیت تولید و کیفیت انار فردوس به حد مطلوب نرسیده و بیشترشان دانه سفید هستند.
این کشاورز فردوسی میگوید: سردخانهای برای نگهداری محصولمان نداریم و مجبوریم برای جلوگیری از خرابی انار آنها را حتی با قیمت پایین به دلالان بفروشیم.
زبرجدی میگوید: هر کیلو انار مرغوب را 8 هزار تومان و انارهای درجه 2 و 3 را هم 2 هزار تومان فروختیم، هر چند کیفیت انار امسال فردوس به اندازه پارسال نبوده، اما فروش آن به قیمت 2 تا 8 هزار تومان هم به صرفه نیست.
فروش نرفتن یاقوت سرخ، خنده را از لبان انارکاران فردوسی گرفت
امسال از 25 هزار تُن انار تنها 10 هزار تُن فروخته شده و 15 هزار تُن روی دست کشاورزان مانده است.
پارسال 30 هزار تُن انار از باغهای فردوس برداشت شده بود که 20 هزار تُن از آن معادل 70 درصد روانه بازار شد.
به گفته سلیمانی، سرمازدگی اوایل امسال، توفان مرداد ماه و کیفیت پایین انار باعث شد برداشت محصول 40 درصد کاهش داشته باشد.
او میگوید: انار با کیفیت روی درخت 13 هزار تومان و انار باز شده و داخل جعبه کیلویی 5 تا 8 هزار تومان نیز فروش رفته بود، اما انار بی کیفیت با این قیمتها به فروش نمیرسد؛ اگر انار کیفیت داشته باشد قطعا بازار فروش آن هم خوب خواهد بود.
انارشان بی کیفیت است، بازار ندارد
امسال به علت پایین بودن کیفیت محصول انار، تنها 30 درصد از آن فروخته شده و مابقی برای تهیه کنسانتره، آبگیری، تهیه رب و ژله به کارخانه فرستاده شده است، با این وجود هنوز قسمتی از محصول روی دست کشاورزان مانده است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان فردوس معتقد است امسال به دلیل کیفیت پایین محصول، برای ورود انار به بازار اقدامی نکردیم، چون ارائه محصول بی کیفیت میتواند ضربه بزرگی به بازار فروش سال آینده محصول بزند.
به گفته سلیمانی، هر چند قیمت انار امسال نسبت به پارسال افزایش داشته، اما میزانی هم که وارد بازار شده، نسبت به پارسال به یک سوم رسیده است.
سردخانه نیست، حمایتها کجاست؟
باغداران فردوسی معتقدند یکی از علل خرابی انارها، نبود سردخانه برای نگهداری این محصول است، تنها یک سردخانه آن هم متعلق به یک کارخانه فرآوری انار در این شهرستان وجود دارد و سردخانهای برای نگهداری محصول در این شهرستان تعبیه نشده.
آقای دادرس یکی از کشاورزان فردوسی میگوید: در نبود سردخانه مجبوریم انارها را در گوشهای از حیاط خانه مان انبار کنیم و اگر تا دو هفته آینده محصولمان به فروش نرسد مجبوریم آنها را جلوی دامها بریزیم.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان فردوس در پاسخ به این مشکل انارکاران میگوید: خود کشاورزان و بخش خصوصی باید برای ساخت سردخانهای با حجم 10 هزار تُن ورود کنند.
سلیمانی میگوید: دولت تنها میتواند به آنها بسته به نوع طرح، برآورد هزینههای ساخت و حجم سردخانه تا سقف 80 درصد طرح و با نرخ سود 12 تا 14 درصد تسهیلات اعطا کند.
شرکت تعاونیهایی که خوش ندرخشیدند
نبود شرکت تعاونی برای فروش محصول یکی دیگر از مشکلات انارکاران است، آنها میگویند، چون خرده مالک هستند، توانایی راه اندازی این شرکت را ندارند.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان فردوس میگوید: برای ایجاد شرکت تعاونی انارکاران، ما آماده همکاری هستیم؛ ایجاد شرکت تعاونی میتواند زمینه را ایجاد بازار فروش، ساخت سردخانه و صنایع تبدیلی نیز هموار کند.
سلیمانی میگوید: ما به کشاورزان پیشنهاد داده بودیم تا با سرمایه گذاری در تأسیس شرکت تعاونی، مشکل خرده مالک بودنشان را هم برطرف کنند، اما به دلیل عملکرد پایین تعاونیها در سالهای گذشته، انارکاران به سمت ایجاد شرکت تعاونی دیگری نرفتند.
نبود سردخانه و شرکت تعاونی برای انارکاران گران تمام شد
با وجود اینکه شهرستان فردوس با تولید سالانه 40 هزار تُن انار، سومین قطب تولید یاقوت سرخ در کشور است، اما هنوز سردخانه و شرکت تعاونی برای نگهداری و فروش انار ندارد.
نبود سردخانه و شرکت تعاونی برای کشاورزان فردوسی گران تمام شده و در صورتی که 15 هزار تُن انار مانده بر دست کشاورزان تا یک ماه دیگر به فروش نرود، 200 میلیارد تومان خسارت به آن انارکاران وارد میشود.
با توجه به این خسارات سنگین، ضرروت راه اندازی شرکت تعاونی دو چندان احساس میشود تا انارکاران مجبور نشوند به دلیل نبود سردخانه، محصولشان را مفت و مجانی به دلالان بدهند.
9 هزار انارکار در خراسان جنوبی حالا چشم امید به حمایتهای دولت بسته اند.
اخبار گروه سایر رسانهها صرفا بازنشر اخبار سایتها و خبرگزاریهاست و خبرگزاری تسنیم هیچ مسئولیتی در قبال آن ندارد.
انتهای پیام/