واکاوی اثرات تورمی بودجه/ لایحه بودجه سال آینده تا ۲۵ درصد انقباضی است

واکاوی اثرات تورمی بودجه/ لایحه بودجه سال آینده تا 25 درصد انقباضی است

براساس بررسی‌های صورت گرفته، لایحه بودجه سال آینده نه تنها انبساطی نیست بلکه می‌توان گفت که دولت تا ۲۵ درصد انقباضی عمل کرده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، به طور کلی دولت‌ها براساس شرایط دو مدل مختلف برنامه‌ریزی مالی  را در دستور کار خود قرار می‌دهند. یکی سیاست مالی انبساطی و دیگری سیاست مالی انقباضی است.

سیاست‌های انبساطی مجموعه سیاست‌هایی است که هدف آن گشایش در تولید و بیکاری است. در این سیاست دولت تصمیم می‌گیرد با افزایش حجم پول در جامعه، تقاضای مردم برای خرید کالاها را بالا برده و با این کار بخش عرضه را به تولید تشویق کند تا چرخ تولید شروع به حرکت کرده و بیکاری کاهش یابد.

اتخاذ سیاست‌های انقباضی نیز در شرایطی است که قیمت‌ها در جامعه زیاد شده و بیم آن وجود دارد پول‌های زیاد در دست مردم منجر به ورود کالاهای ارزان از خارج کشور و کاهش تولید داخلی ‌شود. بنابراین تصمیم‌سازان باید سیاستی اتخاذ کنند که حجم پول در جامعه کاهش یابد. وقتی پول در دست مردم کم می‌شود تقاضای آنها برای خرید کم می‌شود و مردم همین کالاهای موجود را با پول کمتر خریداری می‌کنند و این یعنی کاهش قیمت کالاها.

با روی کار آمدن دولت سیزدهم سازمان برنامه و بودجه بر تدوین یک بودجه انقباضی تاکید داشت. به نظر می‌رسد این تاکید به منظور تحقق شعار دولت برای مبنی بر کنترل تورم صورت گرفته است. دولت تاکید کرده که در لایحه بودجه سال 1401 سیاست انقباضی را در پیش گرفته اما این مسئله توسط برخی کارشناسان اقتصادی با ابهاماتی روبه‌رو شده است.

جدول مقایسه مصارف لایحه بودجه سال آینده در مقایسه با قانون بودجه سال جاری به شرح زیر است(ارقام براساس هزار میلیارد تومان):

لایحه بودجه 1401 ,

براساس آمارهای ارائه شده از سوی مرکز آمار ایران تورم منتهی به آذر سال 1400، برابر 43.4 درصد است. برآورد مجلس نشان می‌دهد که حذف ارز 4200 تومانی تورم 10.5 درصدی را به دنبال خواهد داشت. همچنین درآمدهای حاصل از اصلاح قیمت گاز مصرفی تبصره 14، شش هزار و 166 درصد رشد داشته است که با توجه به منفی بودن تراز گازی کشور، حتما باید افزایش قیمت گاز شدیدی داشته باشیم.

براساس همین اصلاح نرخ گاز درآمد حاصل از اصلاح از 1.5 هزار میلیارد تومان به 94 هزار میلیارد تومان می‌رسد که می‌توان میزان تورم این اصلاح را حدود 5 درصد در نظر گرفت.

لازم به ذکر است، اصلاح قیمت برق مصرفی نیز بر اساس تبصره 8 قانون بودجه اعمال شد که این مورد نیز خود از تغییرات تورم‌زا به شمار می‌رود. در کنار این مسئله باید لغو معافیت مالیات بر ارزش افزوده قند و شکر که از 12 دی ماه 1400 اجرایی شد را ادر نظر بگیریم که می‌توان حدود دو درصد تورم در این خصوص متصور بود.

افزایش عوارض حمل و نقل کالا از 4 درصد به 9 درصد بر حسب کیلو متر_ تن نیز حداقل موجب افزایش 5 درصدی تورم خواهد شد. با توجه به تمامی موارد ذکر شده، حتی اگر اصلاح قیمت آب و آزاد سازی بنزین را در نظر نگیریم، سرجمع تورم 1400 به حدود 64.9 درصد می‌رسد.

گفتنی است، لایحه بودجه سال 1401 نسبت به سقف اول بودجه سال جاری 46 درصد رشد داشته است اما میزان تملک دارایی‌های مالی از 92 هزار میلیارد تومان در سال 1400 به 155 هزار میلیارد تومان در لایحه بودجه 1401 رسیده که البته باسود آن 200 هزار میلیارد تومان خواهد شد اما همان 155 هزار میلیارد را مبنا می‌گیریم.

در نتیجه تسویه دیون قبلی دولت معادل 63 هزار میلیارد افزایش داشته است؛ یعنی مخارج دولت به صورت واقعی 63 هزار میلیارد تومان کم شده زیرا قرض پارسال را با بانک‌ها تسویه کرده است.

بنابراین سر جمع بودجه 1401 کمتر از 40 درصد رشد اسمی داشته در حالی که تورم محاسبه شده در نتیجه این اصلاحات قیمتی، 64.9 درصد است. حال می‌توان گفت که بودجه پیشنهادی دولت در 1401 بیش از 25 درصد انقباضی است. ضمن اینکه حقوق کارمندان دولت نیز به جای 40 درصد به طور میانگین 10 درصد رشد داشته است.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
دهۀ «رکود، عبرت، تجربه»
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اقتصادی
اخبار روز اقتصادی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
طبیعت
خودرو سازی ایلیا
بانک ایران زمین
گوشتیران
triboon