گردهمایی هنرمندان تئاتر کودک در مرکز تئاتر کانون پرورش فکری + عکس

گردهمایی هنرمندان تئاتر کودک در مرکز تئاتر کانون پرورش فکری + عکس

شب نمایشنامه نویسی کودک و نوجوان به همت کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، بنیاد نمایش کودک، انجمن صنفی سراسری تئاتر کودک و نوجوان و انتشارات آماره تدارک دیده شده است.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، این همایش در روز 2 بهمن ساعت 18 در مرکز تولید تئاتر و تئاتر عروسکی کانون پرورش فکری با حضور پیشکسوتانی چون داوود کیانیان، عباس جهانگیریان، عادل بزدوده، حامد زحمتکش، مجید قناد، منوچهر اکبرلو، مجتبی کاظمی، مرتضی طاهری و هنگامه مفید اجرا شد.

در شروع این مراسم، آزیتا رضایی، مجری و کارگردان ضمن تبریک 50 سالگی کانون پرورش فکری، کانون را خانه امن کودکان دانست.

در ادامه داوود کیانیان، نمایشنامه نویس و پژوهشگر نمایش کودک به سخنرانی پرداخت و اذعان داشت : این خوشحال‌کننده است که کانون پرورش فکری را در کنار کانون تئاتر و این دو را در کنار بنیاد نمایش کودک مشاهده می‌کنیم. این نشانه آن است که این نهادها را هدف مشترکی به هم پیوند داده است. کاش نهادهای دیگر دست از فعالیت‌های موازی برداشته و همه برای پیشبرد اهداف مشترک تلاش کنیم.

او در ادامه همچنین از عدم حضور بسیاری از نهادها در مراسم 100 سالگی تئاتر کودک که بنیانگذار آن مرحوم باغچه‌بان بوده است، ابراز ناراحتی کرد.

کیانیان امکاناتی که مرکز تئاتر کانون و بنیاد نمایش و کانون تئاتر هر کدام به صورت مجزا دارند و دیگری ندارد را عنوان کرده و گفت: این‌ها باید این امکانات را با یکدیگر به اشتراک بگذارند. چه کسی می‌خواهد من و تو ما نشویم، خانه‌اش ویران باد.

طبق توضیحات داوود کیانیان، نمایشنامه‌نویسی برای کودکان در سال 1307 توسط جبار باغچه‌بان آغاز می‌شود. مسعود میرعلایی از انتشار نمایشنامه ها در این 9 دهه ، آماری تهیه کرده است که در ادامه می خوانیم :

1307 تا 1316 ، یعنی در دهه اول ، 5 نمایشنامه منتشر می‌شود.

317 تا 1326 ، 6 اثر

1326 تا 1336، 32 نمایشنامه

1337 تا 1346، در دهه چهارم ، 23 اثر

1347 تا 1356، 24 نمایشنامه

1357 تا 1366، از دهه پنجاه به بعد به دلیل تحولاتی که مرکز تئاتر در تئاتر کودک و نوجوان ایجاد می‌کند، انتشار نمایشنامه‌ها رشد چشمگیری پیدا می‌کند. در این دهه، 111 اثر نوشته می‌شود.

1367 تا 1376، 180 نمایشنامه

1377 تا 1386، 835 نمایشنامه

1387 تا 1396 ، و در دهه ی نهم ، 966 اثر نمایشنامه کودک نوشته شده است.

از سال 1396 تاکنون حدود 500 نمایشنامه خلق شده که مجموع آن ها از ابتدا تاکنون چیزی حدود 2600 نمایشنامه تألیفی و ترجمه داریم.

طبق صحبت‌های کیانیان، نفر اول در این آمار تا سال 1396، حسن دولت آبادی با 207 اثر، نفر دوم منوچهر اکبرلو با 114 نمایشنامه و افسانه شعبان‌نژاد با 30 عنوان نمایشنامه نفر سوم است.

در این 9 دهه، نمایشنامه‌نویسان خانم 183 نمایشنامه و آقایان، 332 اثر برجا گذاشته‌اند.

در انتشار نمایشنامه‌ها، انتشارات سوره مهر با 90 عنوان رتبه اول، انتشارات مؤسسه فرهنگی منادی تربیت با 78 عنوان رتبه دوم و کانون پرورش فکری کودکان با 59 عنوان رتبه سوم را اخذ کرده‌اند.

وی تأکید کرد که فرازهای پیشرفت تئاتر کودک و نوجوان به دست مسئولان و سازمان‌ها اتفاق نمی‌افتد بلکه به دست هنرمندان این کار انجام می‌شود. همان‌گونه که جبار باغچه‌بان فراز اول آن را با نوشتن و روی صحنه بردن نمایشنامه‌های کودک آغاز کرد و فراز دوم آن ، 50 سال پس از آن به دست کانون پرورش فکری کودک و نوجوان انجام گرفت.

او همچنین به کتابی از جواد ذوالفقاری به نام « تئاتر کودک و نوجوان از آغاز تا امروز » اشاره کرد که حاصل مصاحبه با نسل اول و دوم نمایشنامه‌نویسان کودک بوده و با وجود ویراستاری توسط عادل بزدوده و یدالله آقا عباسی، هرگز چاپ نشده است.

کیانیان خاطرنشان کرد: بدون شناخت فعالیت‌های گذشته، فعالیت امروز ما تکراری خواهد بود. تلاش‌های بزرگان این راه مغفول می‌ماند. تحول‌ها را هنرمندان خلاق می‌آفرینند.

بخشی از فعالیت‌هایی که در سال 1350 برای اولین بار با برپایی کانون اتفاق افتاد عبارتند از: تئاتر حرفه‌ای برای کودکان، اجرای تئاتر در محوطه باز، آغاز نمایش خلاق در کتابخانه‌های کانون، اجرای تئاتر کودک در تالار سنگلج و تئاترشهر، اجرای تئاتر عروسکی حرفه‌ای، آغاز کلاس‌های نمایشنامه‌نویسی کودک و تئاتر عروسکی، ظهور نویسنده کارگردان، بازیگران و طراحان حرفه‌ای تئاتر کودک، برپایی جشنواره‌های بین‌المللی، عضویت در مرکز بین‌المللی تئاتر کودکان، نوجوانان و عضویت در یونیما.

وی همچنین از هنرمندان نسل اول و دوم تئاتر کودک و نوجوان مانند بیژن مفید، اردلان مفید، رضا بابک، بهرام شاه محمدلو، مرضیه برومند، سوسن فرخ‌نیا، مسلم قاسمی، مرتضی طاهری، کامبیز صمیمی مفخم و ... نیز یاد کرد.

داوود کیانیان در پایان صحبت‌های خود از مردم و ناشران خواست از نمایشنامه‌ها، ترانه‌ها و آثار پیشکسوتان که تاکنون موفق به انتشار، نشده‌اند حمایت کنند و از هنرمندان خواست از تجربیات آنان بهره ببرند.

در بخش دوم مراسم، هومن بنایی، دبیر بخش تئاتر انتشارات آماره، اظهار داشت: «انتشارات آماره از تمام پیشکسوتان حوزه کودک که آثاری آماده چاپ دارند، دعوت به همکاری می‌کند. ما حتی آمادگی داریم از آثاری که نشر می‌دهیم، جشنواره‌ای هم برگزار کرده و نمایشنامه‌ها به صحنه بروند و جوایزی برای آثار برتر درنظر بگیریم.»

در ادامه این همایش، مهدی قلعه رییس انجمن صنفی تئاتر کودک و نوجوان، یکی از موانع این انجمن را نداشتن قوانینی مانند «قوانین حقوق ایام بیکاری» اعلام کرد.

 وی افزود: اولین کارگاه نمایشنامه‌نویسی قرار است به زودی برگزار شود و در آن 12 نمایشنامه تولید، چاپ و اجرا شود.

در پایان مراسم، منوچهر اکبرلو در کنار پیشکسوتان حاضر در مراسم ، از 7 نمایشنامه تازه خود رونمایی کرد. تعدادی از نمایشنامه‌های او تاکنون به روی صحنه رفته است.

انتهای پیام/

کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
triboon
گوشتیران