رج به رج با مشکلات فرش‌بافان| هنر زیبا و کهن کردستان بر دارِ فراموشی / «نبود بیمه» کمر قالیبافان را خم کرد

رج به رج با مشکلات فرش‌بافان| هنر زیبا و کهن کردستان بر دارِ فراموشی / «نبود بیمه» کمر قالیبافان را خم کرد

گروه استان‌ها - مشکلات بیمه قالیبافان در استان کردستان سال‌هاست که وجود داشته و فعالان این عرصه خواستار رفع این دغدغه چندین ساله خود هستند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سنندج، فرش‌بافی از هنرهای دیرینه و قدیمی ایران زمین به ویژه استان کردستان بوده و زنان و مردان زیادی نقش و نگارهایی بسیار زیبا را بر دار قالی نگارگری کرده و در این عرصه مشغول به فعالیت هستند اما این‌روزها این حرفه ارزشمند در سایه بی‌توجهی مسئولان مربوطه به ورطه فراموشی سپرده شده است.

یکی از استان­‌های تأثیر­گذار در هنر- صنعت فرش دست‌باف ایران، استان کردستان است. فرش­‌های کردستان در اصطلاح فرش­‌‍‌های نمیر یعنی مرگ ندارد نامیده می‌شوند. فرش بافی هنری کاملا خلاقانه و برگرفته از خلقیات و شرایط مناطق جغرافیایی هر منطقه است. توجه به فاکتور شرایط جغرافیایی و آب و هوایی موجب ویژگی فرش کردستان و تمایز آن نسبت به هنر فرش بافی سایر نقاط ایران شده است. در فرش دستباف کردی به خوبی می‌توان جسارت و صلابت مردم آن این خطه را مشاهده کرد. 

هنر قالیبافی روزگاری نه چندان دور رونق بسیار زیادی داشت، در استان کردستان نه تنها در شهرها بلکه در روستاهایی نیز «مارنج» قالیبافی به عنوان یکی از مشاغل مهم، برای تعداد قابل توجهی شغل ایجاد می‌کرد اما این روزها مشکلاتی از جمله افزایش قیمت مواد اولیه و نبود بیمه قالیبافی کمر قالیبافان را خم کرده و این مشکلات ریز و درشت تهدیدی برای خارج شدن هنر- صنعت فرش دستباف از چرخه اشتغال، بی‌انگیزگی و خانه‌نشین شدن فعالان این عرصه شده است.

در حال حاضر 90 هزار کردستانی در حوزه فرش دست‌باف فعالیت دارند که از مجموع این تعداد به گفته مسئولان، تنها 19هزار نفر تحت پوشش بیمه‌ تامین اجتماعی هستند و مابقی دغدغه بیمه داشته و جایگاه ثابتی نیز برای فعالیت‌هایشان ندارند.

شمار زیادی از قالیبافان استان کردستان که درد و دغدغه مشترکی دارند در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در سنندج از نبود بیمه گله‌مندند و می‌گویند: یک عمر است در این حرفه مشغول به فعالیت هستیم اما هنوز مشکل بیمه‌مان حل نشده است، مسئولان نیز همواره شعار می‌دهند و برایمان کاری نمی‌کنند.

یکی از قالیبافان که در سنندج مشغول به فعالیت است به خبرنگار تسنیم گفت: روزانه از ساعت 8 صبح تا 5 بعدازظهر کار می‌کنیم و ماهانه تنها یک میلیون تومان به ما می‌دهند، تنها به امید اینکه 25سال است که این حرفه را دنبال کرده، نشسته بلکه مشکل بیمه‌ام حل شود، هر موقع هم که پیگیری کرده‌ایم گفته‌اند سامانه قطع و امروز و فردا می‌کنند.

حجت‌الاسلام و المسلمین عبدالرضا پورذهبی، نماینده ولی‌فقیه در استان کردستان اخیراً که به‌مناسبت سالروز ولادت حضرت فاطمه زهرا(س) و روز زن از مرکز جوارکارگاهی قالی‌بافی بانوان در سنندج بازدید کرد، ضمن بررسی مسائل و مشکلات بانوان قالیباف گفت: مشکلات بیمه‌ای قالیبافان را از طریق مسئولان کشوری پیگیری خواهیم کرد.

وی با تاکید بر اینکه زمینه گسترش فعالیت فرش‌بافان فراهم شود، تصریح کرد: مسئولان متولی نیز مشکلات بیمه قالیبافان را نیز پیگیری و نتیجه آن را منعکس کنند.

نماینده ولی‌فقیه در استان کردستان بر حفظ اشتغال موجود و تلاش برای بهبود شرایط فعلی قالیبافان تأکید کرد و افزود: آمادگی برگزاری جلسه و انعکاس مشکلات این حوزه به رده‌های بالاتر را داریم.

رستم‌پور، مدیر یک کارگاه قالی‌بافی در سنندج نیز در این رابطه با تاکید بر اینکه تنها درخواست رفع مشکلات بیمه قالیبافان را داریم گفت: سازمان تامین اجتماعی و دولت به تعهدات بیمه‌ای خود عمل کنند مشکل فعالان این عرصه رفع خواهد شد.

وی افزود: هر بافنده در سال می‌تواند 3متر فرش ببافد‌ اما در صورت رفع مشکل بیمه، انگیزه به‌کار آنان بیشتر خواهد شد.

رستم‌پور بیان کرد: در مجموع سالانه در این کارگاه 100متر فرش تولید کرده و فرش‌های تولیدی را به آلمان صادر می‌کنیم اما اگر سازمان تامین اجتماعی به تعهدات بیمه‌ای خود عمل کنند، می‌توانیم خیلی بیشتر اشتغالزایی ایجاد و میزان تولیداتمان را بیشتر کنیم.

مدیر این کارگاه قالی‌بافی درسنندج اذعان کرد: ماهانه یک میلیون تومان دستمزد به قالی‌بافان پرداخت می‌کنیم!

سیدصلاح قریشی، مدیرکل تامین اجتماعی استان کردستان نیز در این رابطه در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم از ثبت‌نام 30 هزار نفر برای برخورداری از بیمه قالیبافی در استان خبر داد و می‌گوید: در حال حاضر 19هزار قالیباف از بیمه برخوردارند.

وی افزود: سامانه بیمه قالیبافان از سال 92قطع شده و کسی نمی‌تواند عضو جدید شود.

مدیرکل تامین اجتماعی استان کردستان اعلام کرد: اخیر وزیر کار از احیاء بیمه قالیبافان خبر داده اما هنوز عملیاتی نشده و باید دولت و نمایندگان مردم کردستان در مجلس آن را پیگیری کنند.

براساس این گزارش؛ در گذشته 20درصد حق بیمه هنرمندان قالیباف از سوی دولت به سازمان تامین اجتماعی پرداخت می‌شد و در نتیجه تعداد زیادی از هنرمندان قالیباف بیمه شده بودند، اما از سال 92به بعد کمک دولت قطع شده و سازمان تامین اجتماعی نیز به بهانه مختلف بیمه قالیبافان را قطع کرده و این وضعیت نارضایتی فعالان این عرصه را به دنبال داشته است.

بررسی‌های خبرنگار تسنیم نشان می‌دهد قالیبافان استان کردستان عمدتا از دهک‌های پایین جامعه هستند که دوشادوش مردان بدون هیچ پشتوانه و بیمه‌ای تنها با هدف کمک به خانواده در این عرصه مشغول به فعالیتند.

انتهای پیام/481/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon