رسانه‌های اجتماعی چگونه بر روابط تأثیر می‌گذارند؟


رسانه‌های اجتماعی چگونه بر روابط تأثیر می‌گذارند؟

رسانه‌های اجتماعی زوج‌های واقعی را نشان می‌دهند که زندگی واقعی دارند اما آیا نگاه کردن به این زوج‌های به ظاهر عالی آنلاین می‌تواند در روابط عاشقانه ما تداخل ایجاد کند؟

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ رمانتیک کردن روابط با دیگران مفهوم جدیدی نیست. برخلاف فیلمنامه فیلم، رسانه‌های اجتماعی زوج‌های واقعی را نشان می‌دهند که زندگی واقعی دارند اما آیا نگاه کردن به این زوج‌های به ظاهر عالیِ آنلاین می‌تواند در روابط عاشقانه ما تداخل ایجاد کند؟

آیا رسانه‌های اجتماعی برای روابط ما مضر هستند؟

رسانه‌های اجتماعی، اگر به صورت محدود استفاده شوند، لزوما برای روابط بد نیستند. تحقیقات نشان داده است که استفاده از رسانه‌های اجتماعی بسته به نحوه استفاده از آن، هم می‌تواند بر روابط تأثیر مثبت و هم منفی بگذارد. به عنوان مثال، رسانه‌های اجتماعی می‌توانند به مقایسه ناسالم و انتظارات غیرواقع‌بینانه از روابط منجر شده و نقش منفی داشته باشند، و زوج‌ها ممکن است به جای تمرکز بر خود رابطه، زمان بیشتری را صرف ارائه تصویری از شخصیت خود کنند. استفاده از رسانه‌های اجتماعی همچنین با افسردگی و تصویر ذهنی ضعیف از خود مرتبط است که می‌تواند بر روابط تأثیر منفی بگذارد.

اثرات منفی رسانه‌های اجتماعی بر روابط:

1. رسانه‌های اجتماعی می‌توانند انتظارات غیر واقعی ایجاد کنند.

Chamin Ajjan، درمانگر رفتاری می‌گوید: اگرچه منابع مفیدی از طریق رسانه‌های اجتماعی به اشتراک گذاشته شده است، "آنچه بیشتر خواهید دید، پست‌های مدیریت شده و فیلتر شده‌ای است که فقط تصاویر غیرواقعی از رابطه را پررنگ می‌کند."

تلاش برای ارائه تصویری زیبا و فوق‌العاده از خود در رسانه‌های اجتماعی می‌تواند حواس شما و همسرتان را از زندگی منحرف کند. به ناچار، زندگی واقعی شبیه آنچه در رسانه‌های اجتماعی می‌بینیم، نخواهد بود، که می­‌تواند منجر به ناامیدی از خود، شریک زندگی یا هر دو شود.

آجان می‌گوید: شما ممکن است نسبت به اینکه کسی درباره شریک زندگی خود پست می‌گذارد حسادت کنید و نسبت به شریک زندگی‌تان به خاطر انجام ندادن همین کار احساس ناراحتی کنید. "شیوه‌های زندگی که در حال بررسی آن هستید، ممکن است میزان رضایت شما از رابطه‌تان را تغییر دهد، زیرا به نظر می‌رسد بهتر از آن چیزی است که دارید."

2. می‌تواند منجر به حسادت شود.

برخی تحقیقات، استفاده از رسانه‌های اجتماعی را با افزایش حسادت و نارضایتی از رابطه مرتبط دانسته‌اند. اگر به دلیل سبک دلبستگی ناایمن، مستعد حسادت هستید، تحقیقات نشان می‌دهد که ممکن است بیشتر در چرخه‌ای بی‌پایان گیر بیفتید که مراقب فعالیت‌های شریک زندگی خود در فضای مجازی باشید.

افراد ممکن است از دیدن اینکه شریک‌شان پست‌های دیگران را لایک می‌کند یا کامنت می‌گذارد ناراحت شوند و این نگرانی را برانگیزد که شریک‌شان به افراد دیگر علاقه دارد (یا بدتر از آن، قبلاً خیانت کرده است). استفاده از فیس‌بوک، به‌ویژه، نشان داده است که باعث افزایش احساس سوءظن و حسادت در روابط عاشقانه می‌شود. یک مطالعه می‌نویسد: این اثر ممکن است نتیجه یک حلقه بازخورد باشد، به موجب آن استفاده از فیس‌بوک افراد را در معرض اطلاعات اغلب مبهم در مورد شریک زندگی خود قرار می‌دهد که تنها از طریق فضای مجازی ممکن است در معرض چنین اطلاعات مبهمی قرار بگیرند.

برای مثال، کوکی‌ها و الگوریتم‌های فیس‌بوک می‌توانند باعث شوند که علایق پنهان شریک زندگیتان در صفحه شما ظاهر شود. تمایل به یافتن اطلاعات بیشتر در مورد آن‌ها می‌تواند استفاده بیشتر از رسانه‌های اجتماعی و احساس بی‌اعتمادی را تداوم بخشد (بسیاری از این مطالعات بر روی دانشجویان انجام شده است، بنابراین ممکن است بین زوج‌های مسن تفاوت‌هایی وجود داشته باشد).

3. استفاده بیش از حد از رسانه‌های اجتماعی با دعوای بیشتر زوج‌ها مرتبط است.

یک مطالعه در سال 2013 نشان داده که در میان زوج‌هایی که کمتر از سه سال از زندگی مشترک‌شان گذشته است، گذراندن زمان بیشتر در فیس‌بوک با "تعارضات مرتبط با فیس‌بوک" و پیامدهای منفی در روابط" همراه بوده است. این مطالعه نشان داده است که افراد در زندگی با کسانی که بیش از حد در رسانه‌های اجتماعی مطلب به اشتراک‌ می­‌گذارند، رضایت کمتری از رابطه خود دارند. اگرچه به نظر می‌رسد هر از چند گاهی پست‌های مثبت در مورد خود رابطه، این تأثیر منفی را تعدیل کند.

4. رسانه‌های اجتماعی ممکن است باعث شود که زندگی روزمره کمتر جالب به نظر برسد.

تصویر ایده‌­آلی که یک زوج از تعطیلات خود به اشتراک می­‌گذارند، می‌تواند باعث ایجاد حس حسادت شما شود و شما را از درک موقعیت کنونی زندگی خودتان باز دارد.

Ken Page، روان‌درمانگر و مجری پادکست The Deeper Dating، می‌گوید: رسانه‌های اجتماعی معمولاً بخش‌های سخت و پیش پا افتاده زندگی یک زوج را نادیده می‌گیرند. او می‌گوید که کشمکش‌ها، کارهای روزمره، سازش و صمیمیت در میان چالش‌ها، پیروزی‌های کوچک و ارزشمند یک زندگی مشترک هستند. فقط به یاد داشته باشید: تعطیلات می‌تواند احساس شادی در شما ایجاد کند، اما این لحظات روزمره هستند که منجر به رضایت نهایی می‌شوند.

Page اضافه می‌کند که اغلب آن لحظات کوچک و پیش پا افتاده زندگی هستند که عمیق ترین نوستالژی را برمی‌انگیزند.

5. می‌تواند شما را از گذراندن زمان با کیفیت با شریک زندگیتان منحرف کند.

اگرچه اعتیاد به اینترنت و اعتیاد به فیس‌بوک توسط راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-V) به عنوان اختلالات سلامت روان در نظر گرفته نمی‌شوند اما محققان هر دو را به عنوان مسائلی می‌شناسند که می‌توانند با کیفیت زندگی تداخل داشته باشند. Page می‌گوید هر چه بیشتر درگیر هجوم دوپامین رسانه‌های اجتماعی شویم، برای لحظات آرام‌تر و ساده‌تر زندگی کمتر هیجان‌زده می‌شویم. او توضیح می‌دهد: اما اغلب مواقع، این لحظات, لحظه‌هایی هستند که عزیزانمان چیزی شخصی و صمیمی را ابراز می‌کنند، اما ما هیجان زده نمی‌شویم.

دفعه بعد که شما و شریک زندگیتان با هم هستید و هر دو روی گوشی­‌های خود تمرکز کرده‌اید، به این موضوع توجه کنید. او می‌گوید: تمرین کنید که برای ارتباط واقعی و حقیقی ارزش بیشتری نسبت به ارتباط در فضای مجازی قائل شوید. این امر می‌تواند به افزایش صمیمیت عاطفی کمک کند.

6. می‌تواند بر سلامت روان ما تأثیر بگذارد.

اگرچه رسانه‌های اجتماعی به منظور ارتقای ارتباطات به‌وجود آمده‌­ا‌ند، اما مطالعات متعدد استفاده از رسانه‌های اجتماعی را با تنهایی، اختلالات خلقی و اعتماد به نفس ضعیف مرتبط دانسته‌اند. یک مطالعه نشان داده افرادی که از قبل مشکلات سلامت روانی دارند ممکن است به دلیل سوگیری شناختی منفی، بیشتر مستعد مقایسه‌های اجتماعی باشند. از طرف دیگر، نشان داده شده است که کاهش استفاده از رسانه‌های اجتماعی، علائم تنهایی و افسردگی را کاهش می‌دهد.

اگرچه این مسائل بیشتر فردی هستند تا وابسته به رابطه، اما می‌توانند به روابط عاشقانه منتهی شوند. هنگامی که یک طرف از شریک زندگی از مشکلات سلامت روان رنج می‌برد، ممکن است صمیمیت کمرنگ شود یا وابستگی شدید ایجاد کند.

7. می‌تواند منجر به مشکلاتی در تصویر ذهنی شما شود.

آجان می‌گوید، تصاویر فیلتر شده و ویرایش شده‌ای که در سراسر رسانه‌های اجتماعی می‌بینید می‌تواند باعث ایجاد ناامنی در مورد تصویر ذهنی شما از خودتان شود. چندین مطالعه استفاده از رسانه‌های اجتماعی و مسائل مربوط به تصویر ذهنی را مرتبط دانسته‌اند. مسائل مربوط به تصویر ذهنی افراد می‌تواند به طور قابل توجهی بر روابط آن‌ها تأثیر بگذارد.

یکی از مجله‌های انجمن بین‌المللی پزشکی نشان می‌دهد که نحوه درک زنان از جذابیت خود، بر اساس تصویر ذهنی منفی، مستقیماً بر کیفیت زناشویی تأثیر می‌گذارد. به عبارت دیگر، این ناامنی‌های ناشی از رسانه‌های اجتماعی می‌تواند در صمیمیت عاطفی و فیزیکی و کیفیت کلی یک رابطه تداخل ایجاد کند.

8. می‌تواند ما را خودشیفته‌تر کند.

استفاده بیش از حد از رسانه‌های اجتماعی در برخی موارد با ویژگی‌های خودشیفتگی مرتبط است. تحقیقات تأیید می‌کند که استفاده اعتیادآور از رسانه‌های اجتماعی نشان‌دهنده نیاز به عزت نفس و تلاش برای بهبود اعتماد به نفس است که هر دو این ویژگی‌ها، صفات خودشیفتگی هستند. انواع مختلف رسانه‌های اجتماعی با جنبه‌های مختلف خودشیفتگی بازی می‌کنند.

برای مثال، افرادی که اغلب توییت می‌کنند یا سلفی می‌فرستند، ممکن است نشان‌دهنده خودبزرگ­‌پنداری باشد که یکی از ویژگی‌های رایج خودشیفتگی است. از آنجایی که بدون داشتن اختلال شخصیت می‌توانید خودشیفته باشید، این ویژگی‌ها در طول زمان ممکن است ایجاد شود - و حداقل یک مطالعه کوچک نشان داده است که استفاده بیش از حد از رسانه‌های اجتماعی ممکن است یک محرک باشد.

و البته، داشتن رابطه با یک فرد خودشیفته مفید و سالم نیست و می‌تواند بعداً منجر به آسیب شود.

اثرات مثبت و فواید رسانه‌های اجتماعی بر روابط:

1. رسانه‌های اجتماعی به افراد کمک می‌کند تا شریک زندگی خود را پیدا کنند.

در عصر دیجیتالی که ما در آن زندگی می‌کنیم، ملاقات‌های آنلاین یا ملاقات از طریق برنامه‌های دوستیابی غیرمعمول نیست، کافی است مروری داشته باشیم بر اطرافیان مان که در این سال‌ها از طرقی غیرسنتی با هم آشنا شده‌اند تا متوجه شویم که این حقیقت کتمان‌پذیر نیست و چه با آن موافق باشیم و چه مخالف، به هرحال امری رایج است.

 یک نظرسنجی در سال 2017 نشان داده که 39٪ از زوج‌ها (در جامعه هدف اروپایی) برای اولین بار شریک زندگی خود را به صورت آنلاین ملاقات کرده‌اند، در حالی‌که در سال 2009 این عدد تنها 22٪ بوده است. مطالعه‌بعدی که نتایج را تجزیه و تحلیل کرده نشان داده است که "جلسه اینترنتی نقشی را که خانواده و دوستان زمانی در نزدیک کردن زوج‌ها ایفا می‌کردند، جایگزین کرده است."

2. می‌تواند شما را با شریک زندگیتان در ارتباط نگه دارد.

چه ارسال یک شکلک خنده‌دار از طریق اینستاگرام یا یک اسنپ چت سریع باشد، رسانه‌های اجتماعی یک راه آسان برای زوج‌ها برای تعامل در طول روز به شیوه‌ای سرگرم‌کننده و کم فشار هستند.

این موضوع به ویژه برای زوج‌هایی که فعلا با هم زندگی نمی‌کنند و دور از هم هستند, بسیار مفید است. بر اساس یک نظرسنجی منتشر شده در مجله CyberPsychology, Behavior, and Social Networking، جوانان در صورت استفاده از سایت‌های شبکه‌های اجتماعی می‌توانند روابط عاشقانه با شریک زندگیشان را بهتر حفظ کنند. افرادی که عکس شریک زندگی خود را در پروفایل رسانه اجتماعی خود دارند یا وضعیت تأهل خود را در فیس‌بوک به طور عمومی مشخص کرده‌اند، رابطه سالم‌تری دارند.

3. می‌توانید در مورد روابط خود از متخصصان و کارشناسان کمک بگیرید و مطالب جدید بیاموزید.

آجان می‌گوید: اکانت‌های زیادی وجود دارند که اطلاعات خوبی برای کمک به توسعه و حفظ یک ارتباط سالم ارائه می‌دهند. اطلاعات خوب زیادی در رسانه‌های اجتماعی از وبلاگ نویسان، روان درمانگران و بسیاری دیگر وجود دارد که چگونگی بهبود رابطه شما را توضیح می‌دهند. تا زمانی که فضای مجازی یک مکان برای رشد باشد و نه مقایسه، این نوع رسانه‌های اجتماعی می‌توانند به شما انگیزه دهند تا روی بخش‌هایی از رابطه زندگی خود کار کنید که تاکنون نادیده گرفته شده‌اند.

4. مثل یک آلبوم زمانی از خاطرات است.

پلتفرم‌های رسانه‌های اجتماعی عملاً جایگزین آلبوم‌های عکس چاپ شده به عنوان مکانی برای ذخیره و اشتراک‌گذاری خاطرات ما شده‌اند. از این نظر، Page می‌گوید که رسانه‌های اجتماعی می‌توانند برای بزرگداشت فعالیت‌هایی که انجام می‌دهید و چیزهایی که با هم ایجاد می‌کنید مورد استفاده قرار گیرند.

برخلاف یک آلبوم عکس فیزیکی، رسانه‌های اجتماعی دارای جزء اضافه شده از دنبال‌کنندگان هستند. او می‌گوید: به این ترتیب، رسانه‌های اجتماعی می‌توانند راهی نهادینه شده برای ابراز عشق به صورت عمومی و دعوت به حمایت جامعه باشند، که هر دو این‌ها توانایی زوج را برای شکوفایی زندگی افزایش می‌دهد.

سخن آخر

متأسفانه، گشتن و چرخ زدن در رسانه‌های اجتماعی در کل روز عادت سختی برای یادگیری نیست. در حالی که این پلتفرم‌ها می‌توانند منابع مفیدی را ارائه دهند، اما می‌توانند منجر به حسادت، مشکلات سلامت روان و انتظارات غیر واقعی در روابط شوند. علاوه بر این، حضور مداوم در فضای مجازی و رسانه‌های اجتماعی می‌تواند حواستان را از صمیمیت با شریک زندگیتان منحرف کند.

آجان می‌گوید: شبکه‌های اجتماعی همگی بد نیستند، اما اگر متوجه شدید که رابطه‌تان را با آنچه در فضای مجازی می‌بینید مقایسه می‌کنید، بهتر است اکانت­‌هایی را که احساس بدی در شما ایجاد می‌کنند لغو (آنفالو) کنید و بیشتر روی اکانت­‌هایی تمرکز کنید که به شما در رابطه‌تان احساس قدرت می‌دهند.

آن چه محرز است این است که شبکه‌های اجتماعی مانند هر ابزار اجتماعی و هر پدیده فرهنگی دیگری می‌تواند ابزار کارکردهای مثبت و منفی باشد. از دور شدن از فضای حقیقی و بیگانه شدن با خانواده تا کسب مهارت‌های زندگی برای بهبود رابطه با خانواده. از تاثیرات سوء بر روان و افزایش حس خودشیفتگی و جبران کاذب اعتماد به نفس تا مرور خاطرات مشترک و ارتباط بی‌واسطه و سریع با منابع علمی و کارشناسان در حوزه‌های مختلف.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی
اخبار روز اجتماعی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon