هدف اصلی تاریخ شفاهی دفاع مقدس، معرفی سبک فرهنگ اسلامی در جنگ تحمیلی است

هدف اصلی تاریخ شفاهی دفاع مقدس، معرفی سبک فرهنگ اسلامی در جنگ تحمیلی است

دبیر شورای انقلاب فرهنگی کشور گفت: تاریخ شفاهی هدف بزرگتری در دل خود دارد که آن نیز معرفی سبک فرهنگ اسلامی در جنگ تحمیلی است.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم سومین همایش ملی تاریخ شفاهی دفاع مقدس صبح امروز در سالن سرای اهل قلم سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران با حضور حجت الاسلام و المسلمین سعیدرضا عاملی دبیر شورای انقلاب فرهنگی کشور ، سردار سرتیپ بسیجی بهمن کارگر رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس، سردار غلامرضا علاماتی، علی‌اصغر جعفری مدیرعامل موزه ملی انقلاب اسلامی‌، علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، سردار فتحی‌زاده از فرماندهان ناجا، خانواده معظم شهدا، جمعی از پژوهشگران و نویسندگان دفاع مقدس برگزار شد.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین سعیدرضا عاملی دبیر شورای انقلاب فرهنگی کشور در این همایش ضمن تبریک به مناسبت فرارسیدن ایام پیروزی انقلاب اسلامی؛ انقلاب اسلامی را سرمایه اجتماعی بزرگ و با نگاهی به آینده عنوان کرد و گفت: جهان با فرهنگ لائیک، مارکسیسم، لیبرال و... مسیر تاریخ را تغییر داده بود، اما انقلاب اسلامی، دین را به میدان زندگی کشاند.

وی به خاطره‌ای از یک اسقف کاتولیک که در سفری در هواپیما همدیگر را ملاقات می‌کنند اشاره کرد و افزود: ایشان به بنده گفت وقتی انقلاب اسلامی پیروز شد، مسیحیت نیز احیا شد، توجه به دین احیا شد، چراکه همه ادیان بزرگ دچار افول شده بودند اما انقلاب اسلامی توجه به دین را افزایش داد.

دبیر شورای انقلاب فرهنگی کشور در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به فرهنگ اصیل دفاع مقدس، شهدا را سرمایه انقلاب اسلامی برشمرد و تصریح کرد: رزمندگان دفاع مقدس سرمایه انسانیِ این سرمایه اجتماعی هستند. لذا سزاوار است از این عزیزان یاد کنیم و در رأس آنها حاج قاسم سلیمانی که نماد همت، عقلانیت و تدبیر، ایمان به خدا و لبخند بود.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین عاملی با بیان اینکه تاریخ شفاهی در فرهنگ ایران باستان و شیعه از گذشته بوده است اظهار داشت: استنادات تاریخ شفاهی در فرهنگ تشیع معتبر است-که در علم رجال از آن استفاده می‌شود- و زمانی تاریخ شفاهی اصالت پیدا کرد که ثبت و ضبط معنا پیدا کرد و صدا مبنایی برای تاریخ شفاهی بود.

وی با بیان اینکه فراگیری تاریخ شفاهی، عمر بیش از 50 سال دارد، افزود: قریب به سه دهه اخیر در کشورمان موضوع تاریخ شفاهی آغاز شده که ذیل دفاع مقدس شکل گرفته است.

دبیر شورای انقلاب فرهنگی کشور با اشاره به ظرفیت‌های والای دفاع مقدس، خاطر نشان کرد: ثبت بدون واسطه تاریخ شفاهی و اعلام وقایع مهم از ناگفته‌ها گنجینه دفاع مقدس بسیار لازم و ضروری است. چراکه تاریخ شفاهی دفاع مقدس یک هدف‌گذاری است.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین عاملی ادامه داد: زمانی که از دفاع مقدس و تاریخ شفاهی صحبت می‌کنیم، یعنی می‌خواهیم از تکنیک‌های جنگ یا صبر و ایثارِ ایثارگران مطالبی را بنویسیم یا به ابعاد دیگری نیز اشاره خواهیم کرد اما تاریخ شفاهی هدف بزرگتری در دل خود دارد که آن نیز معرفی سبک فرهنگ اسلامی در جنگ تحمیلی است.

وی با تاکید بر اینکه عناصر بسیار فاخری در جنگ وجود دارد ابراز کرد: زمانی که عناصر فاخر جنگ تحمیلی را در رسانه‌ها بازنمایی می‌کنیم، میان نسل جدید شکوفایی بسیاری دارد.

دبیر شورای انقلاب فرهنگی خواستار  ثبت و ضبط خاطرات افراد معمولی با شرایط خاص در دفاع مقدس شد و افزود: تاریخ شفاهی یک منبع معتبر است به همین دلیل باید عامل‌های معتبر نیز در آن لحاظ شود. تاریخ شفاهی کمّی نیست بلکه کیفی است چراکه می‌خواهند سیرت مسئله را بیان کند.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین عاملی در ادامه سخنان خود تاریخ شفاهی دفاع مقدس دارای یک میدان مختص به خود دانست و گفت: زمانی که تاریخ شفاهی دفاع مقدس را می‌نویسیم یعنی به یک نقطه میدان، مثلاً در منطقه بازی دراز یا عملیات والفجر 4 که لشکرها چه ادوات و چه افرادی در آنجا حضور داشته‌اند، صحبت می‌کنیم‌.

وی ثبت و ضبط خاطرات و تاریخ شفاهی مدافعان حرم را نیز از ضروریات عنوان کرد و گفت: در سال 2006 آلمان پروژه «روح» را برگزار کرد؛ هدف این پروژه، بازنمایی جنگ جهانی اول و دوم بود که دانش آموزان و افرادی که آن دوران را درک نکرده‌اند، از جزئیات این جنگ‌ها مطلع شوند.

دبیر شورای انقلاب فرهنگی کشور با بیان این که آلمان از فضای مجازی برای بازنمایی جنگ جهانی استفاده کرد و افزود: ژاپنی‌ها نیز به تأثیر از این اتفاق موضوع جنگ را در کشورشان از همین طریق بازنمایی کردند؛ ما هم می‌بایست هشت سال جنگ تحمیلی را برای آیندگان بازنمایی کنیم.

حجت الاسلام‌والمسلمین عاملی در ادامه سخنان خود نسبت به استفاده از فضای رها شده مجازی را برای به کارگیری از بازنمایی‌های فرهنگی مهم دانست و گفت: فضای مجازی ظرفیت فرامکان دارد و می‌توان بهترین ظرفیت‌های فناوری را در آن استفاده کرد. ما نیز باید برای نسل جدید از این امکانات برای نشر ارزش‌های دفاع مقدس استفاده کنیم.

در ادامه این مراسم ضمن تجلیل از خانواده معظم شهدا و نویسندگان هشت مقاله برتر در این همایش، کتاب‌های تاریخ شفاهی رونمایی شد.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon
گوشتیران