دمیدن در تنش روسیه و اوکراین؛ بار دیگر پای شرکتهای اسلحه سازی در میان است
اظهارات مدیران عامل سه شرکت تسلیحاتی در آمریکا نشان میدهد آنها یکی از عوامل تحریک دولت این کشور برای تنشافروزی در مسائل اوکراین هستند.
گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم- در حالی که لفاظیهای جنگطلبانه «جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا درباره مسائل اوکراین حتی با اعتراض رئیسجمهور «ولودیمیر زلنسکی» مواجه شده برخی از شرکتهای تسلیحاتی در آمریکا از تنشافروزیهای دولت کشورشان شادمان به نظر میرسند.
شرکتهای «رِیْتیون تکنالوجیز» و «لاکهید مارتین»، دو مورد از بزرگترین شرکتهای تسلیحاتی در آمریکا هستند که به صراحت به سرمایهگذارانشان گفتهاند که تنشها میان روسیه و اوکراین به نفع کسب و کار آنها است. شرکت صنایع جنگافزاری «جنرال دینامیکس» هم علناً گفته که توانسته سود خودش را در اثر این مناقشه افزایش دهد.
دولت آمریکا در هفتههای گذشته همزمان با راهاندازی یک جنجال تبلیغاتی بزرگ بر سر احتمال حمله نیروهای روسیه به اوکراین صادرات سلاح به این کشور اروپای شرقی را افزایش داده. موشکهای هدایتشوند ضدتانک و ضدنفربر «جاولین» که محصول مشترک شرکتهای ریتیون و لاکهید مارتین است در میان سلاحهایی است که به اوکراین ارسال شده است.
شرح عکس: سربازان اوکراینی در حال تخلیه محموله کمکهای نظامی آمریکا به اوکراین- رویترز
در همین حال، گروهی از قانونگذاران حزب دموکرات در مجلس نمایندگان آمریکا میگویند در حال آمادهسازی یک طرح قانونی با هدف تقویت حمایت نظامی ایالات متحده از اوکراین و تحمیل تحریمهای جدید علیه روسیه، در صورت حمله به اوکراین هستند.
اغراق در نمایش سطح تنش و احتمال درگیری
شلوغکاریهای دولت بایدن، اما، نه تناسبی با ارزیابیها از احتمال بروز یک «درگیری واقعی» دارند و نه مورد اتفاق نظر هستند؛ به طوری که حالا این نه روسیه بلکه اوکراین است که صدای اعتراضش را به روی متحدان غربیها بالا برده و خواستار آن است که با دمیدن بر آتش جنگ به اقتصاد اوکراین ضربه نزنند.
رئیسجمهور اوکراین روز گذشته در یک سخنرانی گفت: ««تنشها در سال 2021 بیشتر شد اما این رویکرد اطلاعات رسانی در قبال اوکراین درست نیست. به رئیس جمهور آمریکا گفتم که ما معتقدیم باید رویکرد متعادلی در این زمینه اتخاذ شود. سیاست رسانههای آمریکایی باید متعادل شود. آنها باید به اوکراین بیایند و اوضاع را ببینند. ما اینجا در خیابانهای کییف تانک مستقر نکردهایم».
او اضافه کرد: ««به رئیس جمهور بایدن گفتم که ما نیاز به ایجاد ثبات در اقتصاد خود داریم زیرا ارسال این سیگنالها که فردا جنگ شروع خواهد شد که حتی با زبان دیپلماتیک هم بیان نمیشوند، موجب وحشت در بازار و بخش اقتصادی اوکراین میشود. این اظهارات برای کشور ما چقدر هزینه دارد؟ مردم باید به ارتش و دولت کشورشان اعتماد داشته باشند اما این اطلاعات متفاوت از منابع مختلف نباید کشور ما را منحرف کنند زیرا موجب وحشت اقتصادی میشود».
فضاسازیهای غربیها مورد اعتراض فعالان ضد جنگ هم قرار گرفته که میگویند تنشهای میان اوکراین و روسیه ممکن است تبعات جدی به همراه داشته باشد و جنگی عظیمتر و طولانیتر را در آن منطقه رقم بزند. «کاوان خرازیان»، از فعالان سازمان ضد جنگ «DEMAND PROGRESS» میگوید: «چه کسی قرار است به ارتش اوکراین نحوه استفاده از این سامانههای تسلیحاتی را آموزش دهد؟ ارتش آمریکا.»
سودجویی شرکتهای اسلحهسازی از مناقشه روسیه و اوکراین
«گرگ هیس»، مدیرعامل شرکت ریتیون از جمله کسانی بوده که آشکارا روی سودسازی این شرکت در نتیجه مناقشه اخیر مانور میدهد. او روز 25 ژانویه در مصاحبهای با شبکه خبری سیانبیسی در پاسخ به این سوال مجری این شبکه مبنی بر اینکه آمریکا چطور با اعزام 8000 نیرو میتواند مقابل 103 هزار سرباز روسیهای بایستد، گفت: «ما سامانههای دفاعیای داریم که میتوانیم آنها را عرضه کنیم و بسیار مفید خواهند بود مانند سامانه دفاع موشکی پاتریوت.»
او در ادامه گفت: «بنابراین، در پایان کار ما پدافندهایی قوی در اختیار داریم که میتوانند به عنوان بازدارنده عمل کنند و مانع از آن شوند که چنین رویدادهایی از کنترل خارج شوند. امید ما این است که شاهد جنگ داغ نباشیم و اگر هم چنین جنگی رخ بدهد، برای هر دو طرف پرهزینه باشد.»
اگر برداشت کسی از این سخنان هیس این باشد که او تنشهای اوکراین را فرصتی برای تبلیغ شرکتش میبیند، اشتباه نکرده؛ او روز 25 ژانویه در یک همایش برای گزارشدهی درباره وضعیت شرکت خود از تنشها در شرق اروپا به عنوان یکی از عوامل سودساز برای شرکتش نام برده است.
ریتیون تنها شرکتی نیست که روی چنین سودی حساب باز کرده است. «جیم تایچلت»، مدیر عامل لاکهید مارتین هم در جلسه روز 25 ژانویه به سرمایهگذاران شرکت خود گفته است: «اگر نگاهی به روند فزاینده تهدیدها و اقدامات برخی کشورها مثل کره شمالی، ایران و برخی از نائبان ایران در یمن و جاهای دیگر بیندازید و به خصوص روسیه و چین را در نظر بگیرید، رقابت میان قدرتهای بزرگ شدت گرفته است.»
تایچلت گفته که در «رقابت میان قدرتها» (رقابت میان آمریکا، روسیه و چین) فرصتهای بیشتری برای سرمایهگذاران نهفته است.
این اظهارات از جانب رهبران صنعتی ابراز میشوند که صاحب نفوذ فراوانی در واشنگتن هستند و سالانه به طور میانگین 700 لابیگر استخدام میکنند و در میان نمایندگان کنگره هم تعداد لابیگرهای آنها بیش از یک نفر به ازای هر نماینده کنگره است.
شرکتهای ریتیون، لاکهید مارتین و جنرال دینامیکس علاوه بر این جزو تأمینکنندگان مالی اندیشکده پرنفوذ «مرکز مطالعات راهبردی و بینالمللی» هستند که در روزهای گذشته مشغول ترغیب دولت جو بایدن به اقدام سریع علیه روسیه در صورت تهاجم مسکو به اوکراین بوده است.
«اریک اسپرلینگ»، مدیر عامل سازمان «Just Foreign Policy» که یک نهاد ضد جنگ است در مصاحبهای با رسانههای آمریکا گفته است: «در واشنگتندیسی همه میدانند که تولیدکنندگان سلاح سیاستهای ما را به سمت نظامیگری پیش میبرند و معمولاً هم سعی میکنند خودشان را پنهان نگاه دارند.»
شرکت جنرال دینامیکس هم در گزارشی مشخص کرده که افزایش تنشها میزان تقاضاها برای محصولات این شرکت را بالا برده است. مدیرعامل این شرکت روز 26 ژانویه تأیید کرد که تنشها در شرق اروپا باعث افزایش تقاضا برای خودروهای رزمی این شرکت شده است.
با آنکه شرکت بوئینگ به صورت مستقیم اشارهای به تحولات اوکراین نکرده «برایان وست»، معاون مدیرعامل این شرکت در جلسه گزارشدهی مسائل مالی بوئینگ در جلسه 26 ژانویه گفت که حمایت قانونگذاران جمهوریخواه و دموکرات از افزایش بودجه نظامی به سودآوری این شرکت کمک میکند.
انتهای پیام/