تامین آب لازم برای تامین امنیت غذایی کشور با آبخیزداری
وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه فعالیت آبخیزداری به اندازه ساخت یک مدرسه دارای ارزش است، گفت: آبخیزداری، آب برای امنیت غذایی کشور را تامین میکند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم؛ سید جواد ساداتینژاد وزیر جهاد کشاورزی در پخش زنده برنامه «نگاه یک» و در آستانه چهل و سومین سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، با بیان این که آبخیزداری مدیریت آب و خاک است، تصریح کرد: در حوزههای آبخیز زمانی که بارندگی اتفاق میافتد در خط الراسها آب جریان پیدا کرده و وارد رودخانه می شود و به پایین دست سرازیر می شود؛ در زمان سیلاب، این موضوع میتواند سبب خسارت در پایین دست شود؛ به خصوص این که ما دخالت های بسیار زیادی در حوزههای آبخیز و طبیعت انجام دادیم و نگهداشت و نفوذ آب کاهش پیدا کرده است.
وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: فعالیت آبخیز با ایجاد سازههای خیلی ارزان قیمت، آب را در بالا دست نگه میدارد و امکان نفوذ در دل زمین را فراهم میکند؛ بنابراین خسارت در پایین دست اتفاق نمی افتد و در زمانی که آب نفوذ پیدا میکند میتواند در پایین دست توسط کشاورزان مورد استفاده قرار گیرد. لذا امروز در دنیا تغییر رویکرد بزرگ اتفاق افتاده و بزرگترین شرکت های سد سازی دنیا به سمت حفظ آب در بالادست رفته اند.
این مسئول افزود: گستره کشور ما سبب شده که نتوانیم تمام قد بحث آبخیزداری را در کشور عملیاتی کنیم و نیازمند اعتبارات زیادی است؛ یکی از راه های تامین این اعتبارات مشارکت های مردمی است.
وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر اینکه امروز اجرای این فعالیت آبخیزداری به اندازه ساخت یک مدرسه برای یک منطقه دارای ارزش است، گفت: زیرا آبخیزداری سبب ایمنی یک منطقه می شود، همچنین آب برای امنیت غذایی کشور تامین میکند.
وی با بیان اینکه خیرین در آبخیزداری ورود کرده اند و پروژه های بسیاری را در کشور انجام داده اند، افزود: یکی از فعالیت های که سازمان جنگل، مراتع و آبخیزداری در حال انجام است فعالیت های مشارکتی است؛ افرادی که سازه های آبخیزداری ایجاد میکنند، میتوانند از منافع آن بهره مند شوند.
ساداتینژاد با بیان اینکه پوشش گیاهی در بحث آبخیزداری دارای اهمیت است و امروزه یک درخت برای ما نقش یک سد را دارد، گفت: زمانی که ما پوشش گیاهی را از بین میبریم، زمینه ایجاد سیل را فراهم میکنیم.
وی با اشاره به نزدیک شده به هفته منابع طبیعی، گفت: طرحی در وزارت جهاد کشاورزی در دست پیگیری است و امیدوارم به زودی آماده شود؛ در این طرح کاشت یک میلیارد درخت در کشور را مدنظر قرار دادیم؛ بسیاری از کشورها نیز کاشت نهال در ابعاد بزرگ را شروع کردند و این مهم با مشارکت مردم امکانپذیر است.
وی با بیان اینکه فرهنگ سازی در حوزه آبخیزداری انجام شده و افراد با این واژه آشنایی داشته و با جایگاه آن آشنا هستند، افزود: اگر ما محدوده هایی را به مردم واگذار کنیم، مردم برای حفظ و نگهداری آن هزینه و اقدام به آبخیزداری میکنند که با نگاه بازتری در حال توسعه مشارکت مردمی در این زمینه هستیم.
ساداتینژاد درباره موضوع مدیریت یکپارچه آب و خاک در کشور، گفت: یکی از اتفاق هایی که همزمان با اصلاحات اراضی افتاده جدا کردن مدیریت آب و خاک بوده است؛ قانون به وزارت جهاد کشاورزی الگوی کشت از برنامه دوم توسعه اقتصادی را تکلیف کرده است، اجرای الگوی کشت نیازمند دو ابزاراست که اولی قیمت است؛ شما در صورتی میتوانید از کشاورز بخواهید که کشت آب بر را انجام ندهد که در خرید محصول کمک کنید تا به اندازه کشت محصول آب بر در آمد داشته باشد.
به گفته وی، تلاش شده تا وزارت جهاد کشاورزی، وزارت نیرو و سازمان حفاظت از محیط زیست در این دوره کنار یکدیگر باشند.
وی افزود: در حال حاضر جلسات مشترک بسیار زیادی با وزارت نیرو برگزار شده است؛ تلاش کردیم تا وزارت نیرو همانطور که برای سد سازی ذغدغه دارد برای آبخیزداری نیز دغدغه داشته باشد. فکر میکنم مسیری را پیش رو با وزارت نیرو در حوزه افزایش بهره وری آب مسیر خوبی است.
ساداتینژاد افزود: در حال حاضر از ابزارهای سنجش از دور، تصاویر ماهوارهای و تصاویر پهپادی استفاده میکنیم که نیروی انسانی از طریق مانیتورینگ هر تغییر به صورت هفتگی اتفاق رصد میکند و در صورت مشاهده تغییرات از ابتدا جلوگیری می شود.
انتهای پیام.