تَرَک تشنگی بر لب دریاچه "پریشان" در استان فارس/ کشاورزی و برداشت بی‌رویه آب متهمان ردیف اول


تَرَک تشنگی بر لب دریاچه "پریشان" در استان فارس/ کشاورزی و برداشت بی‌رویه آب متهمان ردیف اول

گروه استان‌ها - مدیر کل محیط زیست استان فارس گفت: تالاب‌ها در استان وضعیت خوبی ندارند به عنوان نمونه پریشان با وجود فعال شدن چند چشمه در اطراف آن اما به دلیل افت شدید سفره‌های آب زیرزمینی نابود شده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شیراز، حمید ظهرابی امروز در نشست خبری به مناسبت روز جهانی تالاب‌ها با بیان اینکه استان فارس 13 تلاب دارد، اظهار داشت: از این تعداد تالاب‌های طشک، بختگان، کمجان، ارژن و پریشان به عنوان تالاب‌های بین المللی و رامسر سایت در سطح جهانی شناخته می‌شوند.

وی با بیان اینکه عمده تالاب‌های استان به دلیل بهره‌برداری ناپایدار به ویژه در بخش کشاورزی از منابع آبی آسیب دیده‌اند، گفت: تالاب‌ها در استان وضعیت خوبی ندارند به عنوان نمونه پریشان با وجود فعال شدن چند چشمه در اطراف آن اما به دلیل افت شدید سفره‌های آب زیرزمینی وضعیت خوبی ندارد.

مدیرکل محیط زیست استان فارس تصریح کرد: برای احیای پریشان ابتدا باید 135میلیون متر مکعب آب به آبخوان‌های اطراف تالاب وارد شود تا سطح تالاب به طراز صفر برسد پس از آن تالاب احیا شود.

ظهرابی با بیان اینکه عمده مشکل این تالاب بهره‌برداری از منابع آبی به دلیل فعالیت‌های کشاورزی است، گفت: در حال حاضر بسیار فراتر از ظرفیت تالاب آب از منابع و سفره‌های زیرزمینی برداشت شده که سبب خشکیدگی تالاب و آسیب جدی به کشاورزی منطقه شده است.

وی با اشاره به مشکلات تالاب ارژن گفت: استفاده و بهره‌برداری خدماتی چون مغازه‌ها، رستوران‌ها و دیگر کسبه اطراف این تالاب از چشمه‌هایی که آب تالاب را تامین می‌کند، سبب آسیب به این تالاب شده است.

مدیرکل محیط زیست استان فارس با اشاره به اینکه باغ شهری‌هایی که تبدیل به ویلا شدند، مشکل دیگر تالاب‌های استان هستند، گفت: این باغ شهریها با حفر چاه‌های غیرمجاز به تالاب ارژن و دیگر تالاب‌ها صدمه زدند که باید برخورد جدی با آنها انجام شود.

ظهرابی با اشاره به وضعیت تالاب بختگان نیز افزود: این تالاب 13 درصد آبگیری شده در واقع این تالاب یک آبگذار طبیعی دارد که آب‌های ورودی را به سرعت تخلیه و به مخازن آب زیر زمینی منتقل می‌کند بنابراین بخشی از این تخلیه تالاب طبیعی است.

وی درباره تالاب طشک، بختگان و کمجان نیز گفت: توسعه کشاورزی در بالادست حوزه و انتقال آب بین حوزه‌ای سرنوشت این تالاب‌ها را به شدت تحت تاثیر قرار داد و در نهایت با احداث سدهای ملاصدرا و سیوند ورودی آب صفر شد.

ظهرابی در کنار این عوامل خشکسالی را نیز عاملی برای خشک شدن این تالاب‌ها برشمرد و افزود: در بارش‌های اخیر طشک 33 درصد و بختگان 22 درصد آبگیری شد اما با چند روز آفتابی و افزایش وزش باد سطح آن به شدت کاهش می‌یابد.

 وی با بیان اینکه تالاب کافتر هم از تالاب‌های بسیار مهم آب شیرین استان و از تالاب‌های کوهستانی است که به شدت تحت تاثیر فعالیت‌های کشاورزی  آسیب‌دیده است، عنوان کرد: در یک تلاش همگانی باید بخشی از تصرفات در حوزه کشاورزی رفع و مسیر رودخانه بازگشایی شود اما باتوجه به اینکه امسال در آنجا بارندگی‌ها بیشتر برف بوده است تا کنون سطح این تالاب پوشیده از برف است و آبی آنجا جریان پیدا نکرده که تالاب را پوشش دهد. 

ظهرابی درباره تالاب مهارلو  نیز گفت: در حال حاضر حدود 70 درصد این تالاب پوشیده از آب است ولی این امر فصلی است و این تالاب در جلوگیری از کانون فرسایش بادی در پایین دست و بقای شهرهای شیراز و سروستان نقش مهمی دارد اما تالاب مهارلو بیشتر مشکل آلودگی دارد که باید برطرف شود.

وی با بیان اینکه حقابه تالاب‌ها نیز از اموری است که برای احیای آنها دنبال می‌شود، گفت: مطالعه بر روی میزان حقابه‌ها در کنار لایروبی آنها از جمله مواردی است که محیط زیست برای احیای تالاب‌ها انجام می‌دهد.

انتهای پیام/424/ی

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon