آیت‌الله صافی و مقاومت در برابر نفوذ مارکسیست‌ها در مجلس اول + عکس

آیت‌الله صافی و مقاومت در برابر نفوذ مارکسیست‌ها در مجلس اول + عکس

آیت‌الله صافی گلپایگانی بامداد امروز دار فانی را وداع گفت، یکی از مسئولیت‌های حساس او در ابتدای انقلاب دبیری شورای نگهبان به‌مدت ده سال بود.

به گزارش خبرنگار تاریخ انقلاب خبرگزاری تسنیم، آیت‌الله شیخ لطف‌الله صافی گلپایگانی از مراجع عظام تقلید بامداد امروز بعد از عمری خدمت به دین و انقلاب در سن 103سالگی دار فانی را وداع گفت.

یکی از مسئولیت‌های مهم آیت‌الله صافی گلپایگانی در انقلاب اسلامی، دبیری شورای نگهبان قانون اساسی از سال 59 به‌مدت ده سال بود. وی در سال 58 با حکم امام خمینی(ره) به‌عنوان عضو شورا انتخاب و در همان دوره به دبیری این نهاد برگزیده شد. سال 65 نیز امام خمینی در پاسخ به درخواست آیت‌الله صافی گلپایگانی برای انتخاب اعضای جدید این شورا، امام در نامه‌ای به وی ضمن تمدید عضویت ایشان و آیات خزعلی و جنتی فرمودند: "حضرات فقهای محترم مذکور در متن، لیاقت و تعهدشان محرز است، و در مدت طولانی این خدمت آشنایی وافر به مسائل جاریه دارند، برای دورۀ جدید نیز خود حضرات حجج اسلام: آقای حاج آقا لطف‌اللّه‌ صافی و آقای حاج شیخ احمد جنتی و آقای حاج شیخ ابوالقاسم خزعلی ـ ایّدهم اللّه‌ تعالی ـ را به عضویت در شورای محترم نگهبان منصوب نمودم."

اولین مسئولیت آیت‌الله صافی در شورای نگهبان، بررسی صلاحیت‌ کاندیداهای مجلس شورای اسلامی در انتخابات میان‌‌‌دوره اول بود.

مرحله نخست اولین انتخابات مجلس شورای اسلامی 24 اسفند سال 58 و 13 ماه پس از پیروزی انقلاب اسلامی برگزار شد. اولین دوره مجلس شورای اسلامی، دربرگیرنده نمایندگانی از احزاب و گروه‌های مختلف سیاسی بود. هرچند تا آن زمان شورای نگهبان تشکیل نشده بود اما با تشکیل انجمنی با عنوان «انجمن نظارت» از ورود افرادی مرتبط با ساواک و سلطنت‌طلب‌ها جلوگیری به‌عمل آوردند.

شورای نگهبان پس از آغاز به کار اولین مجلس تشکیل شد چراکه شورای نگهبان متشکل از 6 فقیه و 6 حقوقدان است و حقوقدان‌ها توسط مجلس انتخاب می‌شوند و با انتخاب 6 حقوقدان در اولین دورهِ قوه مقننه، مسئولیت شورا به‌طور رسمی آغاز شد.

در انتخابات میان‌دوره‌ای این مجلس، تعدادی از افراد عضو حزب توده از جمله نورالدین کیانوری، احسان طبری و محمدعلی عمویی برای داوطلبی نمایندگی ثبت‌نام کردند. فرماندار وقت تهران در واکنش به ثبت‌نام اعضای حزب توده، طی نامه‌های جداگانه‌ای به هیئت سه‌نفره نظارت و شورای نگهبان، خواستار راهنمایی و ارشاد در مورد نحوه رسیدگی به صلاحیت این داوطلبان شد.

هیئت سه‌نفره نظارت بر انتخابات تهران در پاسخ به این استعلام نامزدی اعضای احزاب چپ و مارکسیست را بلامانع دانست، اما آیت‌الله صافی گلپایگانی، دبیر وقت شورای نگهبان در پاسخ به وزارت کشور در 28 مردادماه سال 60 چنین اعلام کرد:

در مورد صلاحیت نامزدهاى نمایندگى مجلس شوراى اسلامى چون در ضمن آنها افرادى را مثل آقایان احسان طبرى و نورالدین کیانورى که مشهور به داشتن عقاید مارکسیستى و ضداسلامى مى‌‏باشند اعلام کرده‌‏اند لازم به تذکر است که این موضوع در جلسه رسمى شوراى نگهبان مطرح و بدین شرح اعلام نظر شد؛

آنچه از قانون اساسى مخصوصاً اصل 67 در مورد سوگند به خداوند متعال و پاسدارى از حریم اسلام و مفهوم اصل 64 استفاده مى‌شود، فقط کسانى صلاحیت نمایندگى مجلس شوراى اسلامى را دارند که یا مسلمان و متعهد به مبانى اسلام و یا از اقلیت‌هاى مذکور در اصل 64 باشند، بنابراین دستور دهید اسامى این ‏گونه افراد را از لیست نامزدها حذف و به اطلاع عموم برسانند.» دبیر شورای نگهبان ـ لطف‌الله صافی.

آیت‌الله العظمی لطف‌الله صافی گلپایگانی , شورای نگهبان ,

این اقدام آیت‌الله صافی گلپایگانی علاوه بر اینکه بر نظارت استصوابی شورای نگهبان صحه گذاشت، موجب شد توده‌ای به مجلس اول نفوذ نکنند.

انتهای پیام/+

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار سیاسی
اخبار روز سیاسی
آخرین خبرهای روز
مدیران
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon