وقتی وضعیت آلودگی هوای یزد وخیمتر میشود
گروه استانها - در حالی که روز به روز وضعیت آلودگی هوای یزد وخیمتر میشود جای خالی مشارکت آگاهانه و اصولی مردم در پدیدههای اجتماعی آن هم با اراده مسئولان محسوس است.
وحید جعفری در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در یزد اظهار داشت: آلودگی هوا نیاز به گفتن نیست بلکه نیاز به شنیدن است، اگر بخواهیم مشکلی را حل کنیم نیازمند شنیدن هستیم.
وی گفت: آلودگی هوا یک مسئله اجتماعی است وقتی در مورد آن صحبت میکنیم باید جامعهشناسان و روانشناسان هم باشند و فقط از دید فنی حوزه هوا صحبت نشود، یکی از دلایلی که در چنین موضوعاتی موفق نیستیم آن است که موفق به جلب مشارکتهای اجتماعی نشدیم برای مثال برای آلودگی هوای تهران مطالعات زیادی صورت گرفته، کارهای زیادی انجام شده اما باز هم موفقیتآمیز نبوده دلیل آن است که مردم ما در تصمیمگیریها و اجرا نقشی ندارند.
مدیر مرکز سلامت محیط و کار مرکز بهداشت استان یزد تشریح کرد: برای مثال مسئولی در استانداری تصمیمی را اخذ میکند و آن را ابلاغ میکند و نفر بعدی که میآید آن را نقض میکند، مشکل ما اینجا است که مشارکت اجتماعی نداریم.
وی با اشاره به شعار امسال به عنوان هوای پاک حقوق عامه بیان کرد: هر کسی یک مسئولیت اجتماعی دارد، مسئولیت اجتماعی شهردار، کارگران، رانندهها، کارخانهداران و کل مردم در هر نقشی برای آلودگی هوا چیست؟ باید به مردم آگاهی داده شود، اطلاعرسانی شود بفهمند که مسئولیتشان چیست، حقشان چیست و بعد ببینند نقششان در کاهش آلودگی هوای یزد کجا است.
وی افزود: اینها چیزهایی است که مردم جامعه باید عمل کنند در صورتی که هیچ اطلاعی از وضعیت ندارند، محیط زیست به مردم به طور اولی اطلاع نمیدهد چه برسد به متخصصان و کارشناسان دانشگاهی محیط زیست و بهداشت، چند درصد مردم یزد اپلیکیشن محیط زیست را میشناسند و از آن استفاده میکنند، جواب صفر درصد است.
جعفری بیان کرد: امام علی (ع) فرمودند در حکومتداری یک نفر تصمیمگیری کند اما از همه حوزههای مختلف مشورت بگیرد نه اینکه هم صنفیهای خودمان را جمع کنیم و تصمیمی بگیریم که شاید باب میل همان صنف باشد اما عملا شاید به نفع همان هم نباشد.
وی منظور از مشارکت را افزایش آگاهی دانست و بیان کرد: صدا و سیما یا رسانهها چه قدر در این سالها به مردم آگاهی دادند، مردم باید آگاهی داشته باشند، مسئولیتپذیر باشند، توانمند بشوند و مشارکت ساختارمدارانه و ارادی برای حفظ محیط زیست داشته باشند، اگر میخواهیم طرحی از سوی مردم پذیرفته شود، مردم باید در تصمیمگیریها، اجرا، پایشها، نظارت و ارزشیابی مشارکت داشته باشند، مانند مدیریت سنتی نباشد که مشارکتی نیست و به صورت اجباری است که فردی تصمیمی میگیرد و همه تنها باید آن را عمل کنند.
مدیر مرکز سلامت محیط و کار مرکز بهداشت استان یزد افزود: زمانی میتوانیم مشارکت داشته باشیم که گزینههای مختلفی برای حل مشکل داشته باشیم و مردم بدانند که دقیقا چه چیزی از آنها میخواهیم، مثلا مدیران بهداشت و محیط زیست چه مقدار با مدیران صنعتی استان در مورد موضوع آلودگی هوا صحبت کردند که ببینند چه میخواهند و چه کار باید بکنند.
جعفری ادامه داد: در نهایت دیدارها به هشدار دادن بوده که شاخص آلودگی صنایع بالا است و اگر کنترل نشوند به دادگاه معرفی میشوند، اینها روش صحبت کردن نیست، ما باید شرایط را توضیح بدهیم، گزینهها را مشخص کنیم، مشورت کنیم، حرفهای آنها را هم بشنویم و بعد تصمیم به اجرا بگیریم و حالا اگر تصمیمی از طرف کسی اجرا نشد، مطالبهگری کنیم که چرا در تصمیمی که همه گرفتیم شما نقش خود را بازی نکردید.
وی گفت: در کمیتههای اجرایی از متخصصان دانشگاهی، سمنها و خود مردم استفاده نشده است در جلسهای که چند نفر هم نظر هستند مینشینند، تصمیماتی میگیرند که اصلا در آن تخصصی ندارند و بعد انتظار حل موضوع را داریم.
جعفری به رسمیت شناختن مشارکت را در جامعه امری ضروری دانست و بیان کرد: باید سهم آدمها و گروههای مختلف در آلودگی هوا را ببینیم در غیر این صورت طرحهای اجرایی کارایی لازم را ندارند و اولین کسانی که باید آموزش ببینند مدیران و تصمیمگیران ما هستند که بدانند چه مؤلفههایی را هنگام تصمیمگیری در نظر بگیرند، چگونه با اصناف، صنایع، مردم و خدمات ارتباط بگیرند، مهارت شنیدن، حل مسئله، جلب مشارکت و ارتباط را یاد بگیرند.
وی ادامه داد: جامعه ما نیاز به آموزش دارد، اینکه چه مقدار به مردم براساس نیاز روز آموزش دادیم مثلا صدا و سیما گزارشی میگیرد که هوا یزد آلوده است تنها در نقش منتقد بازی میکند در صورتی که باید نقش اطلاعرسانی و افزایش دانش جامعه را داشته باشد.
این مسئول افزود: باید همه ابعاد مشکل را کامل بشناسیم و طرحهایی مناسب با شرایط زندگی خودمان، با سطح سواد و آگاهی بهداشتی و محیط زیستی مردم، با بودجه خودمان انتخاب کنیم، کپی کردن از طرحهای کشورهای دیگر مسئلهای را حل نمیکند و این امر تنها در سایه مشارکتهای اجتماعی صورت میگیرد.
وی با تأکید بر اینکه مشارکتها دو سویه باشد تصریح کرد: نمیتوانیم مردم را تنها مجبور به استفاده از دوچرخه یا حمل و نقل عمومی کنیم مشارکت باید آگاهانه و آزادانه باشد.
جعفری موانع عدم آگاهی، عدم اعتماد، مسائل ادارای، سازمانی و اقتصادی را از موانع پیشروی جامعه ما برشمرد و گفت: ساختارهای غلطی از گذشته به ما رسیده و همچنان هم اصرار داریم با همین روش کار کنیم که دیگر جوابگو نیست.
وی مشارکت اجتماعی را یک ضرورت دانست و گفت: پدیدههای زیستمحیطی و سلامتی پدیدههای اجتماعی هستند که اگر مشارکتهای مردم را آگاهانه، ارادی و آزادانه نداشته باشیم عملا راه به جایی نخواهیم برد، تمام پایشها، سمینارها، بحثها خوب و نقطه شروع است ولی برای تبدیل شدن به یک برنامه کارآمد باید اطلاعات مورد نیاز را به زبان مردم برای مردم به سادگی و شفافیت بیان کنیم و مردم را در تصمیمگیریها، نظارت و اجرا مشارکت دهیم.
انتهای پیام/ 785/ح