دامپروری چگونه باعث تولید گاز گلخانهای میشود؟
سالانه حدود ۱۰۰ میلیارد از گونههای حیوانی برای تامین غذا در جان کشته میشوند و دامپروری به تنهایی عامل تولید ۱۴.۵ درصد از کل گازهای گلخانهای در جهان است.
به گزارش خبرنگار محیط زیست باشگاه خبرنگاران پویا؛ انتشار گازهای گلخانهای یکی از اصلیترین بحرانهای محیط زیست است و به یکی از دغدغههای اصلی بسیاری از کشورهای دنیا تبدیل شده است. موضوع کاهش تولید گازهای گلخانهای و رسیدن به کربن صفر در برنامه بسیاری از دولتهای جهان قرار گرفته است و دانشمندان کلید مقابله با گرمایش جهانی و تغییرات اقلیمی را کاهش تولید گازهای گلخانهای میدانند.
اصلیترین عوامل تولید گازهای گلخانهای تولید انرژی, تولیدات صنعتی و حمل و نقل هستند. در کنار موارد مذکور مورد دیگری که کمتر به آن توجه میشود, دامپروری و تولید فراوردههای گوشتی است. بر اساس آمارهای سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل متحد(FAO) سالانه حدود 100 میلیارد گونه حیوانی برای تامین غذا در جان کشته میشوند و دامپروری به تنهایی عامل تولید 14.5 درصد از کل گازهای گلخانهای در جهان است.
دامپروری به تنهایی مسئول تولید حدود 14.5 درصد از گازهای گلخانهای در جهان است که این آمار دامپروری را در کنار حمل و نقل قرار میدهد اما سوال اینجاست که دامپروری چگونه به تولید گاز گلخانهای منجر خواهد شد؟
حیوانات نشخوارکننده با کمک میکروبهایی که در روده بزرگ آنها زندگی میکنند, کربوهیدرات, گلوکوز, فیبر و نشاستهای که از علوفه به دست آوردند را تجزیه میکنند که در نتیجه آن مقدار زیادی گاز متان از روده بزرگ نشخوارکنندگان خارج میشود, در واقع حدود 39 درصد از کل گازهای گلخانهای که در فرآیندهای دامپروری تولید میشود, همین گاز متان خارج شده از روده نشخوارکنندگان است.
علاوه بر گاز متان, گاز نیتروژن هم در مدفوع نشخوارکنندگان یافت میشود که دلیل استفاده از مدفوع این جانوران به عنوان کود هم همین گاز نیتروژن است. در فرآیند تولید, انبار کردن و استفاده از کود حیوانی نیز مجموعا مجموعا 33.6 درصد گاز گلخانهای تولید میشود.
گسترش مراتع و زیر کشت بردن زمینهای غیر زراعی به منظور تولید علوفه مورد نیاز دام نیز عامل دیگری است که توان اکوسیستم را برای جذب گازهای گلخانهای کم میکند و این عامل نیز 6 درصد از افزایش گاز گلخانهای بر اثر دامداری را سبب میشود.
هر ساله از تمام جنگلزداییهایی که در جهان اتفاق میافتد, 80 درصد آن به سبب گسترش مراتع دام است که این جنگلزدایی سبب میشود تا 340 میلیون تن کربن وارد اتمسفر شود. این نابودی وسیع جنگل که برای افزایش مراتع دام اتفاق میافتد, علاوه بر افزایش گاز گلخانهای سبب افزایش خطر آتشسوزی, فرسایش خاک و آلودگی منابع آبی میشود.
انتهای پیام/