"سگ‌های هارِ رها" و تهدید دائمی جان شهروندان

"سگ‌های هارِ رها" و تهدید دائمی جان شهروندان

رئیس بخش تحقیقات بیماری هاری انستیتو پاستور ایران گفت: در بحث هاری مشکل ما بیشتر با سگ‌هاست و در واقع سگ ناقل و مخزن اصلی بیماری هاری است.

 دکتر روزبه بشر, رئیس بخش تحقیقات بیماری "هاری" انسیتو پاستور, در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم در رابطه با بیماری هاری گفت: هاری یک بیماری ویروسی از خانواده "رابدو ویریده" و از  نوع RNA ویروس است. این ویروس معمولا از طریق گزش حیوان به انسان منتقل می‌شود اما راه‌های انتقال دیگری هم امکان‌پذیر است. به عنوان مثال اگر  بزاق حیوان هار به چشم کسی بریزد یا حیوان هار جای زخم فردی را لیس بزند, باعث انتقال بیماری هاری می‌شود.

وی ادامه داد: هاری یک بیماری کشنده است که از محل زخم و یا گزش وارد بدن شده و به سمت  سیستم اعصاب مرکزی و مشخصاً به سمت مغز پیش می‌رود, این ویروس در مغز تکثیر می‌شود و از آن‌جا به غدد بزاغی و سایر اندام‌ها می‌رود و زمانی که وارد مغز شد, علائم بالینی هاری مشخص می‌شود. هاری مانند بقیه بیماری‌های ویروسی با احساس کسالت و تب خفیف شروع می‌شود, در مرحله بعد عوامل تیپیک هاری مانند آب‌گریزی و عدم امکان بلع مشخص می‌شود, با پیشرفت بیماری فرد وارد کما می‌شود و به دلیلی ایست تنفسی و قلبی فوت می‌کند.

رئیس بخش تحقیقات بیماری هاری انستیتو پاستور در رابطه با درمان این بیماری تصریح کرد: خوشبختانه این بیماری از طریق واکسن قابل پیشگیری هست  و حدود 730 مرکز تزریق واکسن هاری در سطح کشور وجود دارد که می‌توانند مبتلایان را واکسینه کنند.

بشر افزود: به محض گزش توسط حیوان مشکوک به هاری فرد باید به مرکز بهداشت مراجعه کند, محل زخم باید ابتدا توسط آب و صابون به خوبی شسته شود و سپس توسط سرم ضد عفونی شست و شو داده شود که این مرحله بسیار مهم است. در مرحله بعد بسته به نوع زخم و عمق آن 3 نوع درجه‌بندی داریم که در درجه‌بندی سوم که بدترین نوع است در محل زخم آنتی سرم هاری تزریق می‌شود و واکسن هاری نیز به هر دو بازوی فرد تزریق می‌شود.

وی تصریح کرد: برای واکسیناسیون کامل فرد باید 3 بار, در روزهای صفر و 3 و 7 به مراکز تزریق واکسن مراجعه داشته باشد و مجموعا 6 بار واکسن تزریق کند. اگر واکسیناسیون کامل انجام شود, مراجعه به موقع باشد و شست وشو درست انجام شود, واکسن هاری ایمنی 100 درصد می‌دهد و شخص نجات پیدا می‌کند.

رئیس بخش تحقیقات بیماری هاری انستیتو پاستور با تاکید بر تاثیر جمعیت حیوانات ولگرد بر افزایش ابتلا به هاری گفت: زمانی که جمعیت حیوانات گزنده زیاد شود ریسک ابتلا به  هاری نیز زیاد می‌شود. متاسفانه در سال‌های اخیر افرادی با غذارسانی به این حیوانات به اسم حمایت, این حیوانات ولگرد را تغذیه می‌کنند. این کار کاملا اشتباه است و تعادل جمعیت این موجودات را به هم می‌زند و سبب می‌شود تا جمعیت آن‌ها به شکل افسار گسیخته‌ای افزایش پیدا کند.

وی افزود: این حیوانات ولگرد سیستم کنترل غریزی دارند, اگر مواد غذایی کم و شرایط زندگی مناسب نباشد کم می‌شوند اما اگر شرایط مناسب باشد و غذا در دسترس باشد جمعیت آن‌ها زیاد می‌شود.

وی عامل اصلی انتقال بیماری هاری را جمعیت سگ‌های ولگرد دانست و خاطرنشان کرد: در بحث هاری مشکل ما بیشتر با سگ‌هاست و در واقع سگ ناقل و مخزن اصلی بیماری هاری است, هر چند مواردی از ابتلا به هاری توسط گربه نیز گزارش شده است.

رئیس بخش تحقیقات بیماری هاری انستیتو پاستور در رابطه با افزایش جمعیت سگ‌های ولگرد هشدار داد: وقتی که جمعیت سگ‌های ولگرد افزایش پیدا می‌کند, خطر گزش و در نتیجه هاری هم افزایش پیدا می‌کند. این خطر بیشتر متوجه پسر بچه‌های 5 تا 14 سال  چرا که آن‌‌ها به واسطه کنجکاوی سمت سگ‌ها می‌روند و احتمال گزش آن‌ها  توسط سگ زیاد می‌شود. بیشترین آمار ابتلا به هاری مربوط به آن‌هاست و بعد از آن‌ها نیز صاحبان سگ‌ها قرار دارند.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
حج و زیارت
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی
اخبار روز اجتماعی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon