«لجن اسیدی» طلای بی‌عیار؛ رهایی سمنان از یک چالش محیط زیستی ۲۵ ساله


«لجن اسیدی» طلای بی‌عیار؛ رهایی سمنان از یک چالش محیط زیستی 25 ساله

گروه استان‌ها- پسماندهای صنعتی اصلی‌ترین عوامل مخرب محیط زیست به‌ویژه آب و خاک هستند که اگر مدیریت نشوند در درازمدت سلامت مردم را تهدید خواهند کرد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سمنان، از جمله پسماندهای صنعتی که در برخی از نقاط کشور توسط شرکت‌های نفتی تولید می‌شود پسماند ناشی از تصفیه روغن است که به دلیل استفاده از اسیدسولفوریک برای تصفیه آن به لجن تبدیل شده و جزو مواد زائد خطرناک دسته‌بندی شده‌اند و دفع صحیح آن نیز با مشکلات فراوانی روبروست.

فعالیت صنایع نفتی و پتروشیمی گرچه به لحاظ انجام کار تصفیه مواد نفتی به بهبود محیط زیست کمک شایانی می‌کند، اما اگر پسماند تولیدی ناشی از فعالیت این صنایع مدیریت نشود، تهدیدی جدی برای طبیعت خواهد بود و ناسازگار با محیط زیست تلقی می‌شود. اگر پساب تولیدی به صورت کنترل نشده در محیط زیست تخلیه شود با بروز صدمات در اکوسیستم، آب و خاک و هوا را آلوده خواهد کرد.

لجن اسیدی، عمده‌ترین مواد زائد حاصل از بازیابی روغن در کارخانه‌های تصفیه روغن است که در مرحله شستشوی اسید تولید می‌شود و تخلیه آن در طبیعت می‌تواند با آلودگی آب و خاک، بیماری‌زا باشد. لجن اسیدی بیشتر حاصل فعالیت واحدهای نفتی، واحدهای تصفیه دوم روغن و هیدروکربنی است.

موضوعی که استان سمنان را با چالشی جدی مواجه کرده بود و مسئولان امر در این حوزه با اعمال ضوابطی سختگیرانه موفق شدند آن را به یک فرصت برای درآمدزایی تبدیل کنند.

امیرعبدوس، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان در این زمینه اظهار داشت: شناسایی واحدهای آلاینده در استان سمنان و معرفی آن‌ها به دستگاه قضایی به جدیت در دستور کار سازمان محیط زیست قرار دارد.

وی گفت: در سال 98 با استفاده از تمام ظرفیت‌های قانونی اعم از ماده 38 قانون مالیات بر ارزش‌افزوده (اخذ عوارض آلایندگی به میزان یک درصد از میزان فروش) هر 35 واحد در فهرست واحدهای آلاینده به سازمان امور مالیاتی معرفی و مطابق آن به دستگاه قضایی ارجاع شدند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان خاطرنشان کرد: روغن‌های سوخته توسط واحدهای تصفیه دوم روغن که 35 واحد از آن‌ها در استان سمنان استقرار دارند تصفیه می‌شود.

عبدوس عنوان کرد: لجن‌های اسیدی طی فرایندی از تصفیه روغن تولید می‌شوند و با توجه به اینکه در استان سمنان روشی برای مدیریت این لجن‌ها که پسماند ویژه محسوب می‌شوند وجود نداشت؛ این لجن‌ها توسط مراکز لندفیل- لندفیل یا خاک چال به گودال یا محلی گفته می‌شود که انواع زباله و پسماند به آنجا منتقل و دفن می‌شوند- استاندارد در غرب استان در منطقه نورالدین گرمسار دفن می‌شدند.

وی با اشاره به خطرات محیط زیستی ناشی از دفن این لجن‌های اسیدی گفت: با توجه به اقدامات سختگیرانه و تدوین ضوابط محیط زیستی قاطع واحدهای آلاینده استان در این زمینه به فکر یافتن راه‌حلی برای رفع آلایندگی افتادند و سرانجام روشی ابداع شد که این لجن در قالب یک فرآیند شیمیایی تبدیل به قیر و به منظور صادرات مورد استفاده قرار گیرد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان ادامه داد: اینگونه بود که معضل 2 ساله لجن‌های اسیدی حاصل از فرآیند تصفیه روغن سوخته موتور در استان سمنان رفع شد و با افتخار امروز عنوان می‌کنیم که از ابتدای سال 99 تاکنون حتی یک قطره لجن اسیدی بر روی خاک رها نشده است.

عبدوس خاطرنشان کرد: همه واحدهای آلاینده را براساس قانون موظف به پرداخت مالیات یک درصد از فروش، کردیم و همین سبب شده که واحدها برای رفع آلایندگی همکاری بسیار خوبی با سازمان داشته باشند.

هنوز در کنار شهرها تخلیه نخاله ساختمانی و پسماند صنعتی و حتی سوزاندن ضایعات انجام می‌شود و جامعه هم به این نتیجه نرسیده که باید نگاهش را به خاک تغییر دهد، شاید دلیل این بی‌تفاوتی نسبت به آلودگی خاک، پهناور بودن منابع خاک در کشور است اما واقعیت این است که باید زنگ هشدار آلودگی خاک به صدا درآید و مانع ادامه یافتن آلودگی خاک شویم باید آگاهی مردم در خصوص مقابله با آلودگی خاک افزایش یابد تا بتوانیم به نتایج مؤثری در این زمینه دست یابیم، نگاه زیست محیطی مردم باید تغییر کند تا بتوان در جهت رفع چالش‌های محیط زیستی گام برداریم.

به هر روی دفن غیراصولی زباله‌ها، دفن غیراصولی پسماندهای پزشکی، پراکندگی نخاله‌های ساختمانی، سوزاندن ضایعات در حاشیه شهرها، سوزاندن زمین توسط کشاورزان بدون داشتن دانش کافی، وجود فیلتر نامناسب در خروجی ریخته‌گری‌ها و صنایع شیمیایی از جمله علل آلودگی خاک است که باید با آن برخورد شود.

انتهای پیام/363/ ع

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
خانه خودرو شمال
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
triboon