حسن خجسته: سینمای دفاع مقدس زمانی موفق است که ۴ مؤلفه را همراه داشته باشد

حسن خجسته: سینمای دفاع مقدس زمانی موفق است که 4 مؤلفه را همراه داشته باشد

حسن خجسته در محفل سینما انقلاب گفت: وجود رفتار دینی، جنگ با جریان استکبار جهانی، فداکاری مطلق و حماسه ۴ ویژگی مهم دفاع مقدس است که باید در سینمای دفاع مقدس نمود پیدا کند.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، یازدهمین محفل سینما انقلاب با اکران فیلم‌های جشنواره فیلم فجر در پردیس ملت به کار خود ادامه می‌دهد. همچنین در کنار نمایش فیلم‌ها، محافل سینمایی نیز با موضوعات مختلف برگزار می‌شود.

در محفل سینمایی با موضوع «دفاع مقدس و نمایش قهرمان» حسن خجسته، روح الله رجبی مدیر شبکه امید و محمدمهدی رسولی نویسنده حضور داشتند.

حسن خجسته درباره سینمای دفاع مقدس گفت: دفاع مقدس مقوله‌ای است که چند لایه اساسی دارد. یک لایه مهم آن دین است و نمی‌توان گفت که رفتار دینی در دفاع مقدس بی‌تأثیر است. لایه دیگر که باید مورد توجه قرار گیرد این است که جنگ ما با یک جریان جهانی بود. همان زمان که به ما سیم خاردار نمی‌دادند سیستم موشکی عراق را به‌گونه‌ای طراحی کرده بودند که تهران را بزنند. بنابراین باید نشان بدهیم که جنگ ما با صدام نبود. لایه سوم، فداکاری مطلق است برای مثال می‌بینید که مادرها خودشان فززندان‌شان را به جبهه می‌فرستادند. لایه چهارم نیز حماسه است. بنده معتقدم که فیلم‌هایی که درباره دفاع مقدس می‌سازیم باید همه این لایه‌ها را داشته باشد.

محمدمهدی رسولی با اشاره به اهمیت شخصیت‌پردازی در سینما گفت: هر شخصیتی در موقعیت نمایشی، با خود آورده مشخص و تعریف‌شده‌ای دارد. اصطلاحاً گفته می‌شود که هر شخصیت جهانی را با خود به فیلم می‌آورد. حال اگر مخاطب نتواند با آن شخصیت ارتباط برقرار کند یعنی کارگردان به خوبی نتوانسته جهان آن شخصیت را در فیلم پیاده کند. بر همین اساس می‌توان گفت زمانی شخصیت‌پردازی فیلم موفق است که جهان بدیعی را با خود به همراه بیاورد.

روح الله رجبی مدیر شبکه امید در این نشست درباره قهرمان در سینما صحبت کرد و گفت: باید توجه داشت که استفاده از قهرمان قواعد خاصی دارد و برایش باید چند ویژگی مهم را درنظر گرفت. در تعاریف گفته می‌شود که قهرمان فردی متمایز و محدود است. اولین ویژگی قهرمان این است که "فرد" است و فردیت او باید به نمایش دربیاید. همچنین قهرمان باید از همه افراد خانواده، دوست، جامعه و ... متمایز رفتار کند. برخی معتقدند که هرچه قدر فردی غیررسمی‌تر و دورتر از جامعه باشد، قهرمان‌تر است. اگر به فیلم‌های هالیوودی دقت کنید دقیقاً این نکته را متوجه می‌شوید. ویژگی سوم قهرمان این است که محدود است و محدودیت دارد. به همین دلیل دوباره به سمت همه آنهایی می‌رود که ازشان متمایز بود. ویژگی چهارم قهرمان اتصال است. او به منبعی غیر از آن چیزی که عقلش می‌گوید متصل است. برای مثال دعا، دست تقدیر و ...

وی ادامه داد: معتقدم هر فیلمی که به این ویژگی‌ها نزدیک‌تر باشد و قهرمان آن این مؤلفه‌ها را داشته باشد، فیلم بهتری است. نکته مهمی که باید اشاره کنم این است که جریان روشنفکری خیلی علاقه به قهرمان ندارد که نمود این موضوع را در فیلم‌هایشان می‌بینید. بنده معتقدم که فیلم‌سازان ما به خوبی نتوانستند قهرمان‌سازی کنند و به همین دلیل است که بچه‌های ما به جای شناخت قهرمانان واقعی خودمان قهرمانان خیالی غربی مثل بتمن، هالک و ... را می‌شناسند.

رجبی بیان داشت: یکی از نکات مهمی که در قهرمان‌سازی باید مورد توجه قرار گیرد این است که در برابر قهرمان باید یک ضد قهرمان با همان ویژگی‌ها و مشخصات قهرمان هم داشت. به عبارت دیگر اگر قهرمان محدود، متمایز و فرد است، ضد قهرمان نیز باید چنین ویژگی داشته باشد.

رسولی در بخش دوم صحبت‌های خود درباره قهرمان‌پردازی در سینما گفت: دقت داشته باشید که وقتی درباره قهرمان صحبت می‌کنیم فقط درباره یک فرد صحبت نمی‌کنیم بلکه همه چیزهایی که اطراف او هست را نیز مورد بررسی قرار می‌دهیم. فکر می‌کنم که قهرمان باید به یک آشنایی‌زدایی بزرگ دست بزند.

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon
گوشتیران