اثربخشی واکسن رازی ۳ برابر سینوفارم است/ امکان استفاده از دوز استنشاقی به عنوان دوز سوم واکسنهای کرونا
مدیر بیوتکنولوژی موسسه رازی با اشاره به اثربخشی ۳ برابری واکسن رازی نسبت به سینوفارم، از ارائه درخواست به سازمان غذا و دارو برای استفاده از این واکسن به عنوان دوز تقویتی سایر واکسنها خبر داد.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، واکسن موسسه رازی شامل دو دوز تزریقی و یک دوز استنشاقی است. 14 روز پس از تزریق دوز دوم، واکسن باعث ایمن شدن بدن در مقابل کرونا میشود و فرد به فرم حاد بیماری مبتلا نمیشود. یکی از مشکلات در همهگیریهایی مانند کرونا این است که ویروس در انتقال از فردی به فرد دیگر دچار جهش میشود و این جهش میتواند روی خصوصیات ویروس کرونا مانند میزان سرایتپذیری اثر بگذارد و بنابراین اگرچه با تزریق واکسن کرونا جلوی ابتلا یا مرگ و میر فرد گرفته میشود اما ممکن است زنجیره انتقال ویروس از فردی به فرد دیگر به طور کامل قطع نشود. برای حل این مشکل ایدهای به ذهن دانشمندان ایرانی رسید؛ آنها تصمیم گرفتند برای اینکه بتوانند جلوی انتقال ویروس از فردی به فرد دیگر را بگیرند، دوز استنشاقی واکسن کرونا را طراحی کنند. این طراحی در موسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی انجام شده است.
کاهش میزان انتقال ویروس با تجویز دوز استنشاقی
رضا بنیهاشمی، مدیر بیوتکنولوژی موسسه رازی در گفتوگو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری تسنیم، درباره دوز استنشاقی واکسن رازی اظهار داشت: پس از اسپری کردن دوز استنشاقی واکسن رازی داخل بینی فرد، چرخش ویروس در قسمت بالای دستگاه تنفسی به حداقل ممکن میرسد؛ زمانی که ویروس کرونا هنوز دچار جهش نشده بود با تجویز دوز استنشاقی احتمال انتقال ویروس از فردی به فرد دیگر به صفر میرسید اما در حال حاضر و با شیوع ویروسهای جهشیافته این اثربخشی کمی تحت تاثیر قرار گرفته اما کماکان دوز استنشاقی باعث میشود انتقال ویروس از فرد آلوده به فرد سالم به حداقل برسد.
درخواست برای مصرف به عنوان دوز بوستر
وی افزود: واکسن رازی نخستین واکسن حاوی دوز استنشاقی است که توانسته مجوز سازمان غذا و داروی ایران را دریافت کند؛ پس از بررسی که روی 100 نفر در فاز سوم مطالعه بالینی انجام دادیم مشاهده کردیم واکسن استنشاقی جلوی انتقال بیماری را میگیرد و از سازمان غذا و دارو خواستهایم که دوز استنشاقی واکسن رازی، دوز بوستر(تقویتی) برای تمام واکسنهای استفاده شده در کشور باشد.
به گفته وی، واکسن رازی مجوز مصرف اضطراری در ایران را گرفته و مطالعه مربوط به دوز استنشاقی نیز انجام شده و پس از تحویل مدارک و مستندات مربوط به این دوز به سازمان غذا و دارو و تایید این سازمان، قابلیت مصرف عمومی خواهد داشت.
اثربخشی واکسن رازی چهقدر است؟
بنیهاشمی درباره میزان اثربخشی واکسن رازی گفت: دو روش برای بررسی میزان اثر بخشی واکسن کرونا وجود دارد. در حالت اول میتوان به دستهای از افراد واکسن و به دستهای دیگر واکسن نما تزریق کرد در حالت دوم نیز میتوان یک واکسن را با واکسن دیگر مقایسه کرد به این صورت که به دستهای از افراد یک نوع واکسن و به دستهای دیگر نوع دیگری از واکسن را تزریق کرد. به دلیل آنکه در زمان انجام فاز سوم مطالعه بالینی واکسن رازی، واکسن سینوفارم نیز در ایران موجود بود و مردم در معرض خطر ابتلا به کرونا قرار داشتند از لحاظ اخلاقی بهتر بود که به دستهای از افراد واکسن رازی و به دستهای دیگر سینوفارم تزریق کنیم تا نتایج حاصل از مطالعه را با این روش بسنجیم.
وی ادامه داد: در مطالعه انجام شده، 12 هزار نفر واکسن رازی و 12 هزار نفر سینوفارم تزریق کردند و نتیجه مطالعات نشان داد که اثربخشی واکسن رازی با دو دوز تزریقی، 2.5 تا 3 برابر بیشتر از سینوفارم است.
گزارش نشریه معتبر لنست از دوز استنشاقی واکسن رازی
مدیر بیوتکنولوژی موسسه رازی بیان کرد: نشریه پزشکی "لنست" (LANCET) از معتبرترین و مشهورترین نشریات حوزه پزشکی، در آخرین شماره خود، در مقالهای به روند کارآزمایی بالینی واکسنهای استنشاقی کووید 19 در دنیا به طور مفصل پرداخته است.
وی افزود: در این مقاله اشاره شده که تاکنون 12 واکسن داخل بینی (استنشاقی) برای مقابله با کرونا ساخته شده و از واکسن موسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی با نام "رازی کوو پارس" به عنوان پیشروترین واکسن استنشاقی دنیا نام برده شده است.
مدیر تحقیق و توسعه موسسه رازی اضافه کرد: همچنین در جدولی، این واکسن را در طبقه بندی واکسنهای بر پایه پروتئین و در مراحل نهایی کارآزمایی بالینی معرفی کرده است.
انتهای پیام/