«مدیران خسته» یا اعتبارات کم؛ طرح‌های باز آفرینی شهری در خراسان شمالی به کجا رسید؟

«مدیران خسته» یا اعتبارات کم؛ طرح‌های باز آفرینی شهری در خراسان شمالی به کجا رسید؟

گروه استان‌ها- علی رغم تخصیص میلارد تومان اعتبار برای طرح‌های بازآفرینی شهری در استان خراسان شمالی همچنان مشکلات حاشیه نشینی و سکونت‌گاه‌های غیر رسمی در استان مشکل ساز است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از  بجنورد ٬ استان خراسان شمالی کی از استان‌های محروم کشور با دومین ضریب رشد حاشیه نشینی و فقر مطلق در کشور است. علی رغم همه تلاش‌های صورت گرفته در دولت های مختلف از ابتدای انقلاب تا کنون٬ اما برخی عوامل نظیر عدم وجود عدالت در توزیع امکانات و بودجه و عدم توجه به توسعه متوازن٬ مشکلات زیادی را برای مناطق حاشیه شهر در بجنورد و سایر شهرهای استان ایجاد کرده و همین عامل باعث ناهمگون شده چهره شهرهای استان شده است.

جمعیت 90 هزار نفری حاشیه شهر؛ تهدید یا فرصت

سکونت 90 هزار نفر در حاشیه‌های شهر از دغدغه‌های جدی خراسان شمالی است.  یکی از اولویت های وزارت راه و شهرسازی، ساماندهی و توانمندسازی مناطق حاشیه ای و بافت فرسوده شهری است و در این زمینه طرح  بازآفرینی شهری پیگیری می‌شود.

بازآفرینی شهری نگرش و اقداماتی جامع و یکپارچه برای حل مشکلات شهری منطقه‌ی هدف عملیات است که در نهایت به یک پیشرفت پایداری اقتصادی، کالبدی، اجتماعی و محیطی می انجامد.

به منظور توسعه شهرهای استان و تغییر شکل شهرها٬ چند سالی است طرح‌های بازآفرینی شهری در استان خرساان شمالی در حال اجراست اما آن گونه از ظواهر کار مشخص است٬ این طرح‌ها موفقیت چندانی نداشته و به خوبی اجرا نشده است.

جمعیت شهری در خراسان شمالی از میانگین کشوری پایین تر است، البته این هم فرصت و هم تهدید به شمار می رود. کارشناسان شهرسازی معتقدند٬ وزارت راه و شهرسازی و سیارر دستگاه‌های متولی برای حل مشکلات شهری استان باید به ایجاد زیرساخت های توسعه و اشتعال در روستاها سرعت داده تا از افزایش مهاجرت روستاییان به شهر جلوگیری شود.

 اعتبارات طرح‌های بازآفرینی شهری خراسان شمالی چقدر است؟

مدیرکل راه و شهرسازی خراسان شمالی گفت: امسال برای اجرای طرح های بازآفرینی شهری در استان 125 میلیارد ریال اعتبار پیش بینی شده و برای نخستین بار در این زمینه منابعی از محل قانون توازن منطقه ای به این پروژه ها اختصاص یافته است.

قاسم قاسمی اظهار داشت: برای سال 1400، حدود 95 میلیارد ریال اعتبار از محل اعتبارات تملک دارایی های سرمایه‌ای برنامه ششم توسعه کشور پیش بینی شده است و برای نخستین بار نیز 30 میلیارد ریال اعتبارات از محل قانون استفاده متوازن برای این استان مصوب شده است. با توجه به محرومیت خراسان شمالی، سهم سه شهر استان یعنی بجنورد، شیروان و اسفراین از این اعتبار یک میلیارد تومان است و در این زمینه پروژه ها در سه شهر تعریف شده است.

وی تصریح کرد: در شیروان، امسال 10 میلیارد ریال از منابع قانون متوازن برای بهسازی و تکمیل مدرسه ستارزاده اختصاص یافته است که اجرای کامل این پروژه 84 میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.10 میلیارد ریال اعتبار هم در اسفراین برای ساخت بوستان محله در چهار نقطه در قلعه کریم این شهر منظور شده است که برای اجرای کامل این پروژه هم 80 میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.

مدیرکل راه و شهرسازی استان خراسان شمالی گفت: همچنین در شهر بجنورد برای ساخت سرای محله در باقرخان 24 میلیارد ریال اعتبار منظور شده است. برای توانمندسازی اجتماعی و اقتصادی محله های سه شهر هم 800 میلیون ریال اعتبار از این منابع در نظر گرفته است.

وی گفت: 45 میلیارد ریال اعتبار هم از محل کمک به بهسازی و نوسازی بافت فرسوده شهری و سکونتگاه‌های غیررسمی سه شهربجنورد شیروان و اسفراین مزبور اختصاص یافته است که 16 میلیارد ریال از این میزان برای تکمیل مجتمع فرهنگی ورزشی جوادیه بجنورد، یک میلیارد و 800 میلیون ریال برای توانمندسازی اقتصادی و ظرفیت سازی اجتماعی سه شهر مزبور و 20 میلیارد ریال هم برای اجرای پروژه سرای محله قلعه کریم اسفراین پیش بینی و 7 میلیارد ریال نیز برای تکمیل پروژه های باقیمانده بازآفرینی سال 99 در نظر گرفته شده است.

 دستگاه‌های اجرایی به تعهدات خود عمل کنند 

وی افزود: طرح های بازآفرینی شهری در بافت فرسوده یا در سونتگاههای غیررسمی و حاشیه ای شهرها اجرا می شود، برای بهبود شرایط در این محله ها و با توجه به گستردگی پروژه‌ها، نیاز است تا تمام دستگاه‌های دخیل در این امر همکاری داشته باشند. بر اساس قانون تمام دستگاه‌های اجرایی مکلف هستند 30 درصد از اعتبارات عمرانی خود را در محله‌های هدف بازآفرینی شهری هزینه کنند، لیکن این امر تاکنون به‌طور مطلوب محقق نشده است.

وی تصریح کرد: دستگاه‌ها گزارشی از میزان اعتبارات اختصاص یافته و سوق یافته به طرح‌های بازآفرینی شهر و اقدامات انجام شده در این زمینه را بایستی به صورت مرتب به دبیرخانه ستاد استانی بازآفرینی اعلام نمایند تا میزان عملکرد آن‌ها در محلات هدف بازآفرینی رصد گردد که تاکنون این امر محقق نشده است.

به گزارش تسنیم٬ بررسی‌ها حاکی است تا کنون برخی از دستگاه‌ها نظیر شهرداری بجنورد و برخی دیگر٬ به تعهدات خود در زمینه جذب و دخل و خرج بودجه‌های طرح بازآفرینی شهری عمل نکرده‌اند. این موضوعی است که همچنان ترکیب شهری مرکز استان خراسان شمالی و سایر شهرهای استان را اصلاح نکرده و در وضعیت نامناسبی قرار داده است.

انتهای پیام/311/ ع

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
گوشتیران
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon