فعالیت گسترده دلالها علیه صادرات/ فروش دام زنده به خارج دلیل افزایش قیمت گوشت قرمز نیست + فیلم
گروه استانها ـ این روزها شاهد افزایش قیمت گوشت در بازار کشور هستیم که عدهای آن را نتیجه صادرات دام زنده به کشورهای خارجی میدانند اما تا چه حد این ادعا درست است؟
به گزارش خبرگزاری تسنیم از بندرعباس، یکی از مواد غذایی که از دیرباز تاکنون جای بسیاری در سفره ما ایرانیها داشته و عملاً ایرانیها یکی از اقوام پر مصرف آن معرفی میشدند "گوشت" بوده است. بی شک وجود انواع و اقسام کبابها در بین اقوام و طوایف ایرانی خود گواهی بر این مدعی است که یکی از پرطرفدارترین اغذیههای ایرانی غذاهایی است که با گوشت آماده میشود.
اما در چند سال اخیر اتفاقاتی در بازار گوشت رخ داد که تقریباً گوشت را از سفره بسیاری از ایرانیها حذف کرد و بسیاری از دهکهای جامعه امروزه در هیچ ایامی از سال توان خرید گوشت را ندارند و اگر هم آن را بخورند ممکن است در برخی مجالس و مراسمها باشد.
در سال 84 قیمت گوشت گوساله 4 هزار و 580 تومان بود اما این قیمت در سال 94 با 575 درصد افزایش به 31000 تومان رسید و در سال 96 قیمت گوشت کیلویی 40 هزار تومان بود، اما با این وجود بسیاری از اقشار به دلیل عدم تمکن مالی، گوشت در سبد غذایی نداشتند و شاید سالی چندبار از آن استفاده میکردند، در سال 97 قیمت گوشت تا حدود 100 هزار تومان افزایش پیدا کرد و تقریباً از سفره بسیاری از ایرانیها حذف شد.
بعدها افزایش قیمت این محصول نجومی به حدی افزایش پیدا کرد که به 200 تا 300 هزار تومان هم رسید و امروز در حدود 150 تا 180 هزار تومان است؛ البته قیمت انواع و اقسام مختلف گوشت با هم فرق دارد و قیمتهای بیان شده، میانگین است.
خیلیها علت افزایش نجومی قیمت گوشت را صادرات دام زنده میدانند و بر این باور هستند چون دولت اجازه صادرات دام را میدهد موجب شده که قیمت گوشت با کمبود عرضه در بازار داخلی افزایش پیدا کند و بر همین مبنا ویدئوهایی نیز در فضای مجازی منتشر شده که حجم بسیاری از دام زنده کشور در حال صادر شدن است.
به همین منظور برای روشن شدن ابعاد قضیه به سراغ مجمع ملی صادرکنندگان دام رفتیم تا از چون و چرای ماجرا بیشتر مطلع شویم.
«منصور پویان»، رئیس مجمع ملی صادرکنندگان دام در گفتوگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: متأسفانه فضای مجازی به جای اینکه به کمک ما بیاید کار را برای ما سخت میکند و مسائل را وارونه جلوه میدهد و ما در مسئله صادرات دام شاهد این مطلب هستیم.
وی افزود: در بحث صادرات دام زنده، طبق برنامهریزی انجام شده، قرار شده است با توجه به وجود مازاد دام و شرایط سخت نگهداری دام در کشور، بخشی از دامها به صورت حمایتی توسط دولت خریداری شود و بخش دیگری از آن نیز به خارج از کشور صادر شود که بر همین مبنا مجوز برای صادرات 250 هزار رأس مشروط بر این که هر گاه بازار داخلی نیاز داشته باشد باید اتحادیهها، دام موجود را با قیمت مصوب به بازار داخلی اختصاص دهند صادر شد.
پویان بیان کرد: صادرات دام شروع شد اما تاکنون میزان صادراتی که انجام شده از 30 هزار رأس هم عبور نکرده و با این وجود، جلوی صادرات را گرفتهاند و یک محموله هم در بندرعباس چند روزی است که معطل شده است و این در حالی است که باید طبق عرف بینالملل از کشور خارج شود.
رئیس مجمع ملی صادرکنندگان دام تصریح کرد: هماکنون دام مازاد در کشور بسیار زیاد است و بازار داخلی هم امکان جذب این میزان از دام را ندارد و برای دامداران هم با توجه به اینکه ما مشکل تأمین نهاده در کشور داریم و قیمت علوفه نیز بسیار بالا است، نگهداری از دام بسیار سخت و پرهزینه بوده و از سالهای گذشته نیز دام زیادی در دست دامداران مانده است.
وی ادامه داد: نیاز کشور به کشتار دام سالانه 17 میلیون رأس است اما بدون احتساب دامهای تولید شده در پاییز و زمستان، هم اکنون بیش از 71 میلیون دام در کشور وجود دارد و اگر 22 میلیون رأس آن نیز برای تأمین بازار در نظر گرفته شود بنابراین مازاد آن یا باید کشتار و ذخیره شود که امکانات برای ذخیرهسازی این حجم دام وجود ندارد و یا اینکه باید صادر شود اما متأسفانه جلوی آن را گرفتهاند؛ لذا اگر 2 الی 3 میلیون رأس دام نیز صادر شود مشکلی برای بازار داخل ایجاد نمیکند.
پویان ضمن تأکید بر اهمیت مدیریت صادرات به صورت قانونی و جلوگیری از قاچاق دام زنده به خارج از مرزها عنوان کرد: صادرات دام تأثیری بر قیمت گوشت در بازار ندارد، به طوریکه قیمت دام زنده در بازار از 60 هزار تومان فراتر نرفته است. گرانی اخیر نه حاصل کمبود دام است و نه حاصل صادرات، اما عدهای با بازارسازیهای کاذب در کشور به دنبال افزایش قیمت هستند تا بتوانند راه صادرات دام را ببندند و راه را برای واردات دام از خارج باز کنند تا از این طریق به سود خود دست پیدا کنند.
وی با اشاره به فعالیت گسترده سودجویان و واسطهها از مبدأ تولید تا بازار خردهفروشی خاطرنشان کرد: کل صادرات دام 30 هزار رأس بوده است که اگر بخواهیم تُناژ آن را بگوییم حدود 500 تا 600 تن خواهد شد که عملاً تأثیری در بازار ما ندارد و نمیتوانیم به این بهانه مانع از صادرات دام زنده باشیم.
رئیس مجمع ملی صادرکنندگان دام در پایان اشاره کرد: در صورتی که نسبت به صادرات قانونی دام ممانعت ایجاد شود و زمینه واردات گوشت از خارج مهیّا شود بدون تردید تولیدکنندگان زیان کرده و تعداد بیشتری از آنها از چرخه تولید خارج خواهند شد که نهایتاً تنها دستاوردش وابستگی به واردات جهت تأمین گوشت قرمز مورد نیاز بازار داخل کشور است.
انتهای پیام/865/ح/؛