گزینه‌های پیدا و پنهان آمریکا برای تعمیق بحران لبنان

گزینه‌های پیدا و پنهان آمریکا برای تعمیق بحران لبنان

آمریکا با ارائه پیشنهادی برای چرخشی شدن پست‌های ریاستی در لبنان و همچنین بین‌المللی کردن بحران این کشور در صدد تشدید محاصره خود علیه لبنانی‌ها و به ویژه مقاومت است.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، بحران لبنان با همه پیامدهای سیاسی و اقتصادی و معیشتی خود همراه با فشار کشورهای خارجی به ویژه محاصره‌ای که آمریکا و عربستان سعودی در کنار هم پیمانانشان علیه لبنان تحمیل کرده و در تلاش برای تحت فشار قرار دادن برخی از احزاب به ویژه حزب الله در انتخابات پارلمانی هستند، همچنان ادامه دارد.  طرف‌های مذکور برای رسیدن به این هدف در تلاش برای ایجاد فتنه‌های داخلی،  سوءاستفاده از شرایط دشوار معیشتی مردم، بازی با نرخ دلار و افزایش قیمت کالاهای اساسی و ایجاد بحران‌های روزانه برای شهروندان لبنانی هستند.

بی‌تردید طرف‌های خارجی به رهبری آمریکا و عربستان سعودی در هر اتفاقی که امروز در لبنان می‌افتد، نقش عمده‌ای ایفا می‌کنند.

طرح جدید آمریکا برای محاصره مقاومت در لبنان

امروز آمریکایی‌ها از کانال‌های غیر مستقیم پیام‌های زیادی برای برخی احزاب اصلی این کشور می‌فرستند و ادعا می‌کنند که پیشنهادات آنها می‌تواند به خروج لبنان از بحران کمک کند.  از جمله پیشنهاداتی که آمریکایی‌ها در این زمینه مطرح کرده‌اند چرخشی شدن پست‌های ریاستی اصلی و همچنین برخی مراکز مهم در موسسات دولتی همچون فرماندهی ارتش و ریاست پارلمان و موسسات امنیتی است. به این صورت که مثلاً ریاست پارلمان در اختیار مسیحیان باشد و شیعیان فرماندهی ارتش را  در اختیار بگیرند.

پرواضح است که هدف از ارائه چنین پیشنهادهایی ایجاد شکاف میان مقاومت و متحدان آن است. درواقع آمریکایی‌ها قصد دارند با این پیشنهاد خود و سپردن فرماندهی ارتش به مولفه شیعیان لبنان همه فشارها و بحران‌هایی که ارتش در شرایط فعلی متحمل می‌شود را به دوش شیعیان و متحدان حزب الله بیاندازند.

از طرف دیگر در این طرح آمریکا، «نبیه بری» رئیس پارلمان لبنان نیز مورد هدف قرار گرفته شده است. واشنگتن بعد از تحریم‌هایی که علیه «حسن خلیل» معاون نبیه بری  اعمال کرده در تلاش برای تحریف چهره او و جنبش امل است و در واقع قصد دارد نبیه بری را  که اتحاد استراتژیک پایداری با حزب الله دارد از ریاست پارلمان کنار زده و یکی از مهره‌های خود را جایگزین او کند.

هدف  از ارائه این طرح‌ها و پیشنهادهای جایگزین آمریکایی‌ها در لبنان سرمایه گذاری روی انتخابات آینده و تلاش برای تحقق نتایجی در راستای منافع واشنگتن است. آمریکایی‌ها در این مسیر از نهادهای موسوم به انجمن‌های جامعه مدنی یا برخی طرف‌های دیگر همچون باقی‌مانده‌های حزب الکتائب و یا حزب نیروهای لبنانی و رئیس این حزب یعنی «سمیر جعجع» و   برخی عناصری وابسته به کمپین آمریکا در اعتراضات اکتبر 2019 لبنان استفاده می‌کنند.

ایالات متحده همچنین حساب زیادی روی برخی اختلافات  در عرصه مسیحی لبنان باز کرده تا کرسی‌های جریان آزاد ملی به ریاست «جبران باسیل» را در پارلمان آینده کاهش دهد. هدف از این کار کسب اکثریت پارلمانی برای متحدان آمریکا در راستای محاصره مقاومت در داخل پارلمان لبنان است.  در واقع آمریکا از یک طرف به دنبال آن است که ریاست پارلمان را از دست شیعیان خارج کرده و به مهره‌های خود بسپارد و از طرف دیگر اکثریت پارلمانی را برای متحدانش به دست بیاورد تا به این ترتیب بتواند نفوذ خود را در محافل تصمیم‌گیری و قانون‌گذاری لبنان تثبیت کند.

مهمترین هدف آمریکا از ارائه چنین پیشنهاداتی آن است که مقاومت را در داخل لبنان محاصره و هم‌پیمانان آن را تضعیف کند و در نهایت دولتی  ضد مقاومت در لبنان تشکیل شود و تصمیماتی مشابه تصمیمات دولت «فواد سنیوره» نخست وزیر اسبق لبنان در سال‌های 2006 و 2008 اتخاذ کند. 

ناگفته نماند که آمریکا همچنان به منصب ریاست جمهوری لبنان نیز چشم دارد. در این زمینه باید به سخنان چند روز قبل «دوروتی شیا» سفیر آمریکا در بیروت توجه کنیم که اعلام کرد، از طرف دولت آمریکا رسماً مکلف شده که مدیریت انتخابات لبنان را برعهده بگیرد.  همین اظهارات شیا میزان مداخلات آمریکا در امور داخلی لبنان را نشان می‌دهد که کاملاً برخلاف قوانین و موازین بین المللی است.

اما همانطور که نتایج نظرسنجی‌های اخیر نشان می‌دهد روشن است که در وهله نخست مقاومت و هم‌پیمانان آن همچنان اکثریت پارلمانی لبنان را در اختیار خواهند داشت و همچنین آگاهی و درک کافی از توطئه آمریکایی‌ها دارند و آماده مقابله با آن هستند.  علاوه بر آن حتی اگر مهره‌های آمریکا در لبنان بتوانند یک پیروزی نسبی در انتخابات نیز به دست بیاورند رسیدن به اکثریت پارلمانی برای آنها غیر ممکن است. به ویژه بعد از تصمیم «سعد حریری» نخست وزیر پیشین لبنان و رئیس جریان المستقبل برای تعلیق فعالیت‌های سیاسی خود و عدم حضور هیچ یک از نمایندگان جریان المستقبل در انتخابات.

از طرف دیگر اختلافات میان سایر اعضای جریان 14 مارس از جمله حزب نیروهای لبنانی و حزب سوسیالیست ترقی خواه همچنان پابرجاست.  همچنین طرفداران سعد حریری برخلاف انتظار سمیر جعجع  نه تنها به او نمی‌پیوندند بلکه در جبهه دشمنی با وی قرار گرفته‌اند.

تلاش آمریکا برای بین‌المللی کردن بحران لبنان

آمریکایی‌ها که در حال ارزیابی احتمال شکست تیم خود در انتخابات پارلمانی لبنان هستند برنامه‌ای برای برگزاری یک کنفرانس بین المللی برای لبنانی‌ها طراحی کرده‌اند و به دنبال ارائه پیشنهادهایی هستند که ممکن است شرایط واشنگتن را به گونه‌ای دیگر بر لبنان تحمیل کند.  در واقع آمریکا با این برنامه در تلاش برای بین‌المللی کردن بحران لبنان و گشودن باب مداخلات بیشتر غرب در این کشور است.  کنفرانس‌هایی که از چند سال گذشته در پاریس برگزار  می‌شود و طرحی که اخیرا کشورهای حوزه خلیج فارس تحت عنوان «ابتکار عربی» به لبنان ارائه دادند و هم چنین شرایطی که ایالات متحده از طریق صندوق بین المللی پول و بانک جهانی بر بیروت  تحمیل می‌کند نیز همگی در این راستا است.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon