گلایه دامداران سمنانی از کمبود نهاده‌های دامی؛ سهمیه‌هایی که برای تولیدات محصولات دامی در استان سمنان کافی نیست


گلایه دامداران سمنانی از کمبود نهاده‌های دامی؛ سهمیه‌هایی که برای تولیدات محصولات دامی در استان سمنان کافی نیست

گروه استان‌ها- کمبود نهاده‌های دامی یکی از مشکلاتی است که دامداران استان سمنان با آن مواجه هستند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سمنان، موضوع کمبود نهاده‌های دامی و تأمین آن در صنعت کشاورزی چالشی است که مدت‌هاست فعالان این عرصه با آن مواجه هستند. البته کمبود نهاده‌های دامی به قول مسئولان استان سمنان تنها مختص این استان نیست و موضوعی کشوری است.

موضوع زنجیره تأمین نهاده‌های تولید، به ویژه نهاده‌های دامی این روزها به یکی از دغدغه‌های اصلی فعالان مربوطه بدل شده به‌گونه‌ای که مشکلات تأمین و توزیع نهاده‌های دامی همچنان پابرجا است.

کارشناسان معتقدند عدم تخصیص و تأمین ارز، ناکارآمدی سیستم توزیع و سیاست‌گذاری دستوری در زمینه قیمت اصلی‌ترین چالش‌ها در مسیر تأمین نهاده‌های دامی برای تولیدکنندگان این بخش است.

این در حالی است که به گفته فعالان اقتصادی اختلال‌های ایجاد شده در بازار و نوسانات قیمتی محصولات پروتئینی در ماه‌های اخیر به دلیل استمرار وضعیت نابسامان تأمین و توزیع نهاده‌های دامی است.

یکی از عشایر روستای دوزهیر که عضو شرکت تعاونی این روستا نیز هست، عنوان کرد: بر اثر ندادن نهاده‌های دامی ما دامداران بسیار متضرر شده‌ایم و هر روز شاهد سقط جنین و تلفات دام خود هستیم؛ خواهش من از مسئولن این است که به داد ما دامداران روستای دوزهیر برسند.

حال باید دید اقدام اداره کل امور عشایری استان سمنان در حمایت و رفع مشکلات و دغدغه‌های ذکر شده عشایر استان سمنان به ویژه در حوزه تأمین نهاده‌های دامی عشایر چیست؟

علی‌اصغر جلالی، مدیرکل امور عشایری استان سمنان در ابتدا در مورد تلفات و سقط جنین دام دامدار دوزهیری اینگونه پاسخ داد: این مسئله هیچ ارتباطی به نبود و یا کمبود نهاده‌ها ندارد شاید نحوه استفاده از برخی نهاده‌ها منجر به این مشکل شده است.

وی با اشاره به اینکه کمبود نهاده‌های دام عشایر استان سمنان تا حدودی جبران شده است، افزود: از ابتدای سال 1400 تاکنون حدود 33 هزار تن نهاده دام بین شرکت‌های تعاونی عشایری سراسر استان سمنان توزیع شده است که یکی از آنها شرکت تعاونی دوزهیر با 30 عضو عشایری است.

مدیرکل امور عشایری استان سمنان با اشاره به توزیع نهاده دام سهمیه دی‌ماه در سراسر استان گفت: سهمیه بهمن‌ماه نیز تا 15 روز آینده بر اساس قولی که به ما داده‌اند تزریق می‌شود و بلافاصله بین تعاونی‌ها توزیع خواهد شد.

جلالی عنوان کرد: سهمیه اسفندماه نیز به‌محض تزریق نهاده‌های دامی بر اساس قول‌ها و پیگیری‌های انجام شده توزیع خواهد شد.

وی در ادامه در مورد ارائه دامدار کارت به دامداران گفت: در مرحله اول حدود هفت میلیارد تومان برای این مهم واریز شد و مرحله دوم آن نیز صورت دامدار کارت برای تهیه نهاده‌های دامی واریز خواهد شد و دامداران می‌توانند از طریق جهاد کشاورزی و مراجعه به بانک کارت خود را دریافت کنند و از تسهیلات مربوطه استفاده کنند.

مدیرکل امور عشایری استان سمنان در رابطه با تأثیر "دامدار کارت" بر توزیع بهتر نهاده دامی عنوان کرد: این کارت جهت خرید بخشی از نهاده‌های مورد نیاز دامداران است، بخشی از نیاز دامداران از طریق سامانه‌ها و بسته‌های تعریف شده تأمین می‌شود.

جلالی افزود: "دامدار کارت" با کارمزد یک درصد و با مهلت استفاده یک ساله است تا بخشی از نیاز دامداران مرتفع شود.

برای برون‌رفت چالش چندوجهی تأمین نهاده‌های دامی نیاز به کارآمدسازی و اصلاح نظام توزیع بر مبنای زنجیره ارزش در بلندمدت است و باید این زنجیره مبتنی بر حذف ارز دولتی از واردات و صرف آن به‌صورت یارانه در بخش مصرف و تولید باشد.

توزیع نهاده‌ها می‌تواند از طریق زنجیره ارزش و کارخانه‌های تولید خوراک دام صورت پذیرد که در مجموع کاهش قیمت تمام شده، بهبود ضریب تبدیل و در نهایت کاهش واردات و جلوگیری از هدر رفت منابع ارزی را به دنبال داشته باشد.

به هر روی علاوه بر لزوم همکاری همه دستگاه‌های ذی‌ربط برای تأمین خوراک دام مستلزم است باید تخصیص ارز، تشریفات گمرکی و حمل و نقل بدون تأخیر باشد.

عشایر استان سمنان متشکل از سه هزار و 181 خانوار و بیش از 14 هزار و 400 نفر جمعیت، شامل 74 طایفه، 1.07 درصد از جمعیت عشایری کشور را شامل می‌شوند، این عشایر که 8.2 درصد جمعیت استان سمنان را تشکیل می‌دهند، بیش از یک‌میلیون و 74 هزار رأس دام سبک و چهار هزار و 700 رأس دام سنگین دارند و سالانه 9 هزار و 300 تن گوشت قرمز به ارزش بیش از سه هزار و 600 میلیارد ریال تولید می‌کنند.

انتهای پیام/363/ ع

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon