زمزمه‌های فعالیت دوباره معدن بوکسیت "تاش" و نگرانی مردم / آیا زخم کهنه "شاهوار" دوباره سر باز می‌کند؟


زمزمه‌های فعالیت دوباره معدن بوکسیت "تاش" و نگرانی مردم / آیا زخم کهنه "شاهوار" دوباره سر باز می‌کند؟

گروه استان‌ها- استان سمنان از معادنی غنی برخوردار است که این ظرفیت درواقع استان را به یک‌قطب معدنی در کشور تبدیل کرده است اما بهره‌برداری‌های غیراصولی برخی معادن منابع طبیعی و حیات مردم این منطقه را درگیر کرده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سمنان، وجود معدن و ذخایر معدنی غنی در یک منطقه می‌تواند بسترهای لازم برای ایجاد توسعه پایدار را فراهم کند و استان سمنان در این شاخص از وضعیت مطلوبی برخوردار است.

استان سمنان دارای معادن غنی نمک، گچ، پتاس، مس، زئولیت و غیره است که عمده مواد معدنی این بخش فرآوری و به سایر کشورها نیز صادر می‌شود.

اما علاوه بر این‌همه ظرفیت مطلوب برای ایجاد توسعه پایدار و رونق اقتصادی استان مشکلات زیست‌محیطی در بهره‌برداری از معادن نیز یکی دیگر از موضوعاتی است که اظهارنظرهای مختلف مسئولان را به همراه داشته است. موضوعی که حتی سبب اختلاف در برخی نقاط بهره‌برداری معادن در استان سمنان نیز شد.

می‌توان گفت بهره‌برداری غیراصولی برخی معادن؛ استان سمنان باوجود تمام این ذخایر معدنی حرفی برای گفتن در حوزه معادن ندارد و این مسئله همواره در چند سال اخیر موردانتقاد بسیاری از مسئولان قرار داشت.

در این میان معدن بوکسیت تاش یکی از معادن فعال شهرستان شاهرود است که به گفته برخی مسئولان محیط‌زیست این منطقه را دستخوش آلودگی‌های زیست‌محیطی کرده است و خراشی دل‌خراش بر قامت شاهوار به بهانه اشتغال ایجاد کرده است؛

یکی از معترضان به فعالیت این معدن می‌گوید: مسائل زیست‌محیطی این شهرستان در رأسش موضوع شاهوار است و آنچه در مورد آب، خاک، منابع طبیعی و حیات گره‌خورده مردم به قله شاهوار مطرح می‌شود، متأسفانه با اقدام غیرقانونی و تجاوزات شرکت بهره‌بردار اتفاق افتاده است؛ اما در همین‌جا باید بگوییم، افرادی که در خارج از شهرستان شاهرود از این اجتماعات به دنبال بهره‌برداری سیاسی علیه نظام جمهوری اسلامی هستند و با ارسال تصاویر و گزارش‌های این اجتماعات به رسانه‌های دیداری و شنیداری خارج نشین به دنبال اهداف خود و سوءاستفاده از مطالبه گری مردم هستند، بدانند که این موضوع در خانواده بزرگ شاهرود مطرح‌شده و در همین‌جا حل می‌شود؛ چراکه این شهرستان یکی از پرافتخارترین نقاط کشور در تقدیم کردن شهدا به‌پای آرمان مقدس انقلاب اسلامی بوده است.

این معترض به فعالیت معدن بوکسیت تاش با بیان اینکه ما مسائل خود را به بزرگان و مدیران شهرستان و استان می‌رسانیم افزود: مسئولان استانی باید این مسائل را به صورت دقیق و شفاف و به‌طور واقع منعکس کنند و از ارائه مطالب غیرواقع به جد پرهیز کنند؛ اما خواسته ما این است که در دادگاهی صالحه، تمامی خسارات واردشده موردبررسی و مبنای صدور رأی مناسب قرار بگیرد؛ همچنین مدیرانی که در این اقدامات غیراصولی نقش داشته‌اند؛ محاکمه شوند و پاسخ‌های خود را به دادگاه ارائه کنند؛ چراکه تعطیلی معدن بوکسیت قدم اول است و باید تا محاکمه شدن عوامل ریزودرشت آن، دستگاه قضایی مسببان و مقصران را مورد بازخواست قانونی قرار دهد.

علیرضا ولیان، یک فعال محیط‌زیست نیز به نمایندگی از مردم گفت: تعطیلی دائم این معدن مطالبه جدی مردم شاهرود است.

وی با اشاره به اینکه خوشبختانه نمایندگان مردم در مجلس قبلی و فعلی و ائمه جمعه نشان دادند عاقلانه پای‌کار ایستادند بدانند ما مردم نیز پشت شما ایستاده‌ایم گفت: با این تعطیلی دائم خیال مردم را راحت کنید؛ چرا که این اشتغال ناپایدار درست مانند این است که کلنگ را دست کسی بدی تا خانه خود را تخریب کند و بگوییم اشتغال ایجاد کردیم.

استاندار سمنان: به من اعتماد داشته باشید

«ما مردانه ایستاده‌ایم و اجازه نخواهیم داد وجبی از این خاک به جای دیگری برده شود» جمله‌ای است که عالی‌ترین مقام استان سمنان آن را بیان می‌کند و به مردم شاهرود می‌گوید «به من اعتماد داشته باشید»

سیدمحمدرضا هاشمی، استاندار سمنان با اشاره به بازرسی از فعالیت معدن بوکیست از سوی فرمانداری شاهرود اظهار داشت: دستور داده شد تا در مسیر مواصلاتی معدن خاک‌ریز ایجاد تا مانع ورود ماشین‌آلات به شاهوار شود.

وی با بیان اینکه مردم نگران نباشند تحولات در منطقه به صورت کامل رصد می‌شود از عموم شهروندان شاهرود خواست ما در حوزه شاهوار پای‌کار در کنار مردم ایستاده‌ایم.

معدن بوکیست باید تعطیل شود

علی‌اصغر خانی، نماینده مردم شاهرود و میامی در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه شاهوار جزو منابع اصلی آب شاهرود و منطقه و همچنین برند شهرستان شاهرود محسوب می‌شود تأکید کرد: معدن بوکسیت باید تعطیل شود.

وی با تأکید بر اینکه شاهوار نباید تخریب شود ضمن بیان اینکه باید برای ثبت ملی شاهوار اقدام شود گفت: بعد از ثبت ملی هیچ احدی حق ورود و دست‌اندازی ندارد.

نماینده مردم شاهرود و میامی در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: وقتی از شاهوار صحبت می‌شود بحث آینده مردم این خطه است؛ بنابراین از این حیث مسئله شاهوار بسیار حائز اهمیت است و باید گفت شاهوار میراث گذشتگان است که امروز به دست ما سپرده شده و ما نیز باید آن را حفظ کنیم و به نسل‌های پس از خود انتقال دهیم.

خانی تصریح کرد: زخمی که بر پیکره شاهوار وارد شده است باید با کمک و پشتیبانی مردم جبران شود و بنده نیز به عنوان نماینده مردم نخواهم گذاشت لطمه‌ای به ذخایر ملی منطقه شاهرود و میامی وارد شود.

وی بیان کرد: ما مخالف فعالیت معادن نیستیم اما اگر بدانیم معدنی قصد ضربه و تخریب دارد حتماً جلوی آن خواهیم ایستاد باید بهره‌وری آن در خود شاهرود باشد و مردم شاهرود دیگر نگران شاهوار نباشند.

به‌هرروی حفظ منابع آب‌وخاک یکی از ضروریات بوده و توسعه پایدار و ایجاد اشتغال نیز برای پایدار ماندن باید در این راستا انجام شود؛ بنابراین نباید اجازه داد تا منافع شخصی برخی افراد یا حتی منافع کوتاه‌مدت یک منطقه منافع بلندمدت مردم آن را خدشه‌دار کرده یا آن را پایمال کند.

حفاظت از محیط‌زیست و منابع طبیعی به‌ویژه آب‌وخاک برای نسل‌های آینده و فرزندان ما در سال‌های طولانی یکی از مهم‌ترین وظایف مسئولان است و مدیران کشور به‌ویژه استان‌هایی که استفاده از آب‌وخاک محور توسعه آنان است؛ باید در این خصوص به جد احساس مسئولیت کرده و اجازه ندهند تا کسب درآمد بیشتر برای برخی افراد یا بهانه‌هایی نظیر اشتغال، فرصت حیات را از عموم مردم به‌ویژه نسل‌های آینده بگیرند.

و صدالبته چه‌بسا که بهره‌برداری غیراصولی از معادن سبب شود تا ظرفیت‌های گسترده اشتغال در دیگر بخش‌های مناطق معدنی نابودشده و حتی روند توسعه اشتغال در این مناطق نیز کند شود.

اما دراین‌بین باید دید که آیا کسب سود و درآمد بیشتر در حوزه اقتصاد برای مدیران و برنامه‌ریزان کشور و استان سمنان مهم است یا نجات مردم از آلودگی‌های زیست‌محیطی؟

انتهای پیام/363/ی

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران