گزارش| غفلت از سلامت مردان در استان همدان/ روایت تسنیم از مردانی که از سلامت روان رنج می‌برند


گزارش| غفلت از سلامت مردان در استان همدان/ روایت تسنیم از مردانی که از سلامت روان رنج می‌برند

گروه استان‌ها- غفلت مردان از آزمایش‌های پزشکی دوره‌ای و غربالگری‌های سالانه سلامت آنان را تهدید و تبدیل به بحران خاموش شده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از همدان، یکم تا هفتم اسفند ماه به عنوان هفته سلامت مردان نام‌گذاری شده تا در این مدت بیش از سایر ایام سال حواسمان به مردان جامعه باشد.بر اساس آمار منتشر شده از مرکز بهداشت استان همدان، مراجعه دوره‎ای مردان به مراکز بهداشتی و بررسی وضعیت سلامت جسمانی و روانی آن‌ها بسیار کمتر از زنان است.

بیشتر مردانی که از صبح تا ساعاتی از شب در بیرون از منزل فعالیت می‌کنند فرصت کمتری برای توجه به سلامت خود دارند و با این بهانه از مراجعه به مراکز بهداشتی و سلامت روان خودداری می‌کنند.

اما بی‌توجهی به وضعیت سلامتی و عدم انجام آزمایش‌های پزشکی دوره‌ای ، غربالگری‌ها و خطرسنجی بیماری‌ها به عنوان تهدیدی بزرگ برای سلامتی مردان است. توجه به سلامت روان از موارد مغفول مانده در زندگی بسیاری از مردان است و همین امر سبب شیوع و بروز رفتارهای پرخطر مانند خشونت، نزاع و حتی خودکشی در میان مردان شده است.

آمار مراجعه مردان به مراکز مشاوره و روانشناسی بسیار کمتر از زنان است و حتی برخی از مردان در صورت بروز مشکلات روانی و اجتماعی حاد هم از رفتن به کلینیک‌های مشاوره خودداری می‌کنند.

در این زمینه کارشناس مسئول سلامت روان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان در گفت و گو با خبرنگار تسنیم در همدان، اظهار داشت: هرچند سلامت روان و مشکلات بهداشت روانی فارغ از سن، جنس، نژاد یا پیشینه اجتماعی می‌تواند بر همه افراد تأثیرات مخرب بگذارد، اما اغلب اوقات از مردان غافل می‌شویم. آمار و یافته‌ها نشان می‌دهد که پرداختن به سلامت روان مردان باید به مسئله ضروری تبدیل شود.

حمید رنجبران تصریح کرد: الگوی منحصر به فرد سلامت روان و اختلاف بین میزان پایین‌تر افسردگی و نرخ بالاتر خودکشی مردان در سطح جهان نشان‌دهنده یک بحران خاموش در بین مردان است.

رنجبران افزود: آمار بالای خودکشی مردان نسبت به آمار گزارش شده در رابطه با میزان اختلالات روانی در مردان، دلیل اصلی این است که متخصصان گمانه‌زنی می‌کنند مردان بیشتر از آنچه گزارش شده از مشکلات سلامت روان رنج می‌برند.

وی گفت: این آمار یک هشدار جدی است که باید صرف نظر از حل عوامل تهدید کننده سلامت روان مردان مثل وضعیت اقتصادی، اجتماعی، بازنشستگی، شرایط نامناسب کار یا حجم بالای کار، نقش‌های جنسیتی سنتی، مسائل مالی و غیره، به دنبال راهکارهایی برای افزایش و ارتقای سلامت روان در مردان بود.

کارشناس مسئول سلامت روان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان با تاکید بر اینکه این تصور عمومی وجود دارد که درد ناشی از خشونت خانگی چیزی است که فقط زنان تحمل می‌کنند، اظهار داشت: هر گاه سخن از خشونت خانگی به میان می‌آید کفه سنگین تراز و مملو از پژوهش‌ها، تحقیقات و کنشگری‌ها درباره کمیت و نوع خشونتی است که مردان در خانه‌ها و خانواده‌ها علیه زنان اعمال می‌کنند.

رنجبران افزود: به همین سبب است که ابعاد گسترده‌تر و دیگر این نوع خشونت مخفی مانده و کمتر در فضاهای مختلف کنشگری و دانشگاهی مورد مباحثه و بررسی قرار می‌گیرد.

وی با بیان اینکه خشونت خانگی علیه مردان عادی‌تر از آن چیزی است که اغلب تصور می‌شود، تصریح کرد: آمارها و نظرسنجی‌های رسمی در برخی نقاط جهان نشان می‌دهد که زنان درصد بالایی از آسیب فیزیکی و همچنین کنترل عاطفی و روانی و اجباری را بر شریک مرد خود وارد می‌کنند.

کارشناس مسئول سلامت روان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان عنوان کرد: مردانی که خشونت را گزارش می‌کنند ممکن است با انگ اجتماعی و سایر تحقیرهای مربوط به مردانگی خود مواجه شوند که می‌تواند به عنوان یک مانع دیگر برای گزارش وضعیت سلامت روان مردان عمل کند.

رنجبران با تاکید بر اینکه در بسیاری از کشورها و فرهنگ‌ها مرگ در اثر خودکشی در مردان چند برابر زنان است، اظهار داشت: سوءمصرف مواد و الکل و مرگ در اثر این مواد در مردان حدود 2 تا 3 برابر زنان است.

 آمار ابتلا به افسردگی مردان افزایشی است

وی با بیان اینکه روند شیوع افسردگی مردان در سال‌های اخیر  افزایشی بوده است، گفت: مردان بیشتر ممکن است مشکلات سلامت روان خود را به صورت پرخاشگری بروز داده و با عواقب آن روبرو شوند.

کارشناس مسئول سلامت روان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان افزود: مردان کمتر در مورد مشکلات خود حرف می‌زنند و به کلینیک‌های روانپزشکی مراجعه می‌کنند.

رنجبران گفت: بیماری‌های روانپزشکی نیز مانند سایر بیماری‌های طبی، عوامل زمینه‌ساز و علت‌های زیستی‌شناختی دارند که مرد و زن نمی@شناسد و همه افراد فارغ از جنسیت ممکن است به این بیماری‌ها مبتلا شوند.

وی با بیان اینکه مهم‌ترین عواملی که مانع از ابراز احساسات در مردان و پی جویی مشکلات سلامت روان آن‌ها می‌شود ننگ و عیب دانستن درخواست کمک از سوی مردان است، تصریح کرد: چنین تفکراتی ریشه در باورهای غلط فرهنگی دارد.

کارشناس مسئول سلامت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان افزود: این تفکرات ناشی از کلیشه‌هایی هستند که از طرف جامعه و خانواده در هر فرهنگی در سطح جهان از مردان انتظار دارند. 

رنجبران گفت: از بدو تولد به طور معمول به پسران آموخته می‌شود که باید سخت و محکم باشند، احساسات خود را ابراز نکنند، رهبر شوند و بروز عواطف نشانه‌ ضعف است و نه مردانگی، این کلیشه‌ها دقیقا همان چیزی است که باعث چنین تفکراتی در مردان شده و به این ننگ کمک می‌کند.

وی عنوان کرد: از این رو کسانی که به هنجارهای مردانه کلیشه‌ای پایبند هستند ممکن است در دریافت درمان‌های روانی مقاومت کنند و از سوی دیگر چنین تفکراتی در افزایش مشکلات سلامت روان مردان نیز نقش به سزایی دارد.

کارشناس مسئول سلامت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اظهار داشت: مؤثرترین راهکاری که به سلامت روان مردان کمک می‌کند درخواست کمک‌های حرفه‌‌ای از روانشناسان و روانپزشکان است.

 رنجبران به تاثیرات مثبت اصلاح سبک زندگی و باورها بر سلامت روان و کیفیت زندگی مردان اشاره کرد و در توصیه به مردان گفت: درباره احساسات خود صحبت کنید و تفکرات غلطی مانند مردها درباره مشکلاتشان صحبت نمی‌کنند را کنار بگذارید.

وی افزود: فعال باشید و ورزش را در لیست برنامه‌های روزانه خود قرار دهید. غذای سالم بخورید. از مصرف زیاد غذاهای پرچرب، پرنمک، فرآوری شده و فست فودها اجتناب کنید.

کارشناس مسئول سلامت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان تصریح کرد: از مصرف دخانیات، الکل و مواد مخدر دوری کنید و به اندازه توانایی‌هایتان مسئولیت بپذیرید.

رنجبران افزود: شیوه های کنترل استرس، مدیریت خشم و کاهش تنش را فرا بگیرید و بکار ببندید. به میزان کافی استراحت کنید و اوقات بیشتری را به خانواده اختصاص دهید.

انتهای پیام/743/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران