طبیعت بکر و تپههای باستانی "دارهند" نطنز زیر چرخ ماشینآلات سنگین / فعالیت معدن خطری برای محیط زیست منطقه است
گروه استانها- موج نگرانی از زمزمههای صدور مجوز معدن در منطقه بکر و تاریخی "کوه دارهند" نطنز ایجاد شده به نحوی که بسیاری براین باورند نابودی طبیعت منطقه با فعالیت معدن نه تنها آغاز میشود بلکه سرعتی دو چندان به خود میبیند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از نطنز ، برخی از فعالیتها نظیر فعالیتهای معدنی در مناطق مختلف موجب از دست رفتن و نابودی سرمایههایی می شود که نابودی آنان خسارات جبرانناپذیری را به دنبال دارد.
زمزمههای ایجاد معدن در منطقه کوه دارهند با میلیونها سال قدمت به عنوان یکی اثر تاریخی در شهرستان نطنز باعث ابراز نگرانی مردمی و مسئولان این شهرستان شده است اما متاسفانه تداوم فعالیت معدنی در این منطقه باعث شده است تا تهدیدی برای این منطقه حفاظت شده قلمداد می شود.
بهرهبرداری غیراصولی بلای جان محیط زیست
غلامرضا علی رحیمی در گفتگو با خبرنگار تسنیم در نطنز اظهار داشت: چند دهه از بهرهبرداری از معادن منطقه حفاظت شده کرکس واقع در شهرستان نطنز و روستاهای تابعه میگذرد، بهرهبرداریهایی بیحد و حصر و غیر قابل ارزیابی و اندازهگیری و بعضاً غیراصولی و بدون رعایت ضوابط و پیوستهای محیط زیستی منجر به تخریب گسترده محیط زیست و نابودی رویشگاههای طبیعی از جمله درختچهها و گیاهان دارویی و زیستگاه بسیاری از زیستمندان و وحوش منطقه شده است.
وی ضمن اشاره به بروز برخی تخلفات در این زمینه افزود: علاوه بر آن برخی از معدنکاران متخلف به اذعان کارشناسان منابع طبیعی به بسیاری از عرصههای دیگر نیز تجاوز نموده و مرتکب تخلفهای محرزی گشتهاند.
ستاد مردمی احیای کرکس ابراز داشت: قناتها، باغات، مستثنیات و زیرساختهای روستاهایی نظیر کمجان، اوره، شهر طرقرود و نطنز از گزند فعالیتهای مُخرب اینگونه معادن در امان نبوده و تاکنون نیز آسیبهای غیرقابل جبرانی را متحمل شدهاند.
وی گفت: در این وانفسا باید به تجاوز علنی به حریم آثار تاریخی ثبت شدهای نظیر قلعه باستانی وشاق و گنبد باز و حریم قلعه تاریخی طرقرود نیز اشاره کرد و تأسف عمیق خود را ابراز داشت و همچنین باید از بسیاری از مناظر زیبای گردشگری در دل درههای کرکس کوه که اکنون به قبرستانی از ضایعات و باطله سنگهای معدنی تبدیل شده نیز یاد کرد.
علی رحیمی تصریح کرد: چنین شعبدهای که فقط از عهده عدهای تافته جدا بافته و مسئولان جفاکار بر میآید، مسلماً چنین مناظر کریه و زشتی دل هر بیننده منصفی را به درد آورده و هر عقل سلیمی را به کنکاش وامیدارد.
وی تاکید کرد: اعتراضات مردمی و مطالبهگریهای قانونی مستند به شواهد و قرائن متقن و محکم بر این شرایط درد آور بحرانی که فجایع محیط زیستی آن غیرقابل چشم پوشی است و همگی به بهانه ضعفهای قانونی و نبودن ابزارهای نظارتی قوی و ترک فعلهای عمدی یا سهوی مسئولین اجرایی بیحاصل شده و موجی از بیاعتمادی بر عملکرد وزارت صمت ، وزارت جهاد کشاورزی و سازمان منابع طبیعی، سازمان محیط زیست و مسئولین شهرستانی، استانی و کشوری را به همراه داشته است.
مسئول احیای مردمی کرکس افزود: اکنون با وجود این همه کاستی در دفاع از حقوق عامه و زخمهای دردناک در منطقه حفاظت شده کرکس با کمال تعجب و ناباوری تخریب و نابودی طبیعت زیبای شهرستان نطنز را از جناح دیگری نشانه رفتهاند؛ کوه کرکس، کوه با ارزشی که در قرن گذشته و حال و آینده مورد توجه دانشمندان و دانش پژوهان داخلی و خارجی بوده و خواهد بود.
وی ابراز داشت: این منطقه، منطقه منحصر به فردی است که مبنای مطالعات دیرینه شناسی، زمینشناختی و زمینساختی در دانشکدههای جغرافیای طبیعی و زمین شناسی است و تاکنون چندین مقاله و رساله پژوهشی در معتبرترین ژونالهای علمی داخلی و بینالمللی در وصف و اهمیت آن به چاپ رسیده است.
علی رحیمی گفت: بنابر اصل 50 قانون اساسی که حفاظت از محیط زیست را تکلیفی همگانی تلقی میکند و ماده 112 منشور حقوق شهروندی ستاد مردمی احیای کرکس کوه به پشتوانه اعلام حمایت بیش از هفت هزار نفر از فعالان و کنشگران اجتماعی و محیط زیستی کشور صدور هرگونه مجوز اکتشاف و بهرهبرداری معدن در منطقه حفاظت شده کرکس کوه و سایت تاریخی و زمین شناسی کوه چرخه و دارهند و محدوده حریم رباط سنگ را نادرست میداند و وفق مصوبه شورای عالی معادن مخالفت خود را با واگذاری هرگونه معدن جدید در سطح شهرستان اعلام میکند.
خیانت به ساکنان و منطقه
هادی مرادی رئیس شورای شهر نطنز در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در نطنز از مخالفت قاطع شورا نسبت به واگذاری معادن جدید در محدوده کوه چرخه یا دارهند نطنز خبرداد و اظهار داشت: واگذاری این منطقه بکر و زیبا به معدنداران خیانت به ساکنان و محیط زیست شهرستان نطنز است.
رئیس شورای اسلامی شهر نطنز ابراز داشت: توان زیست محیطی منطقه دیگر تاب آوری واگذاری معادن جدید در شهرستان نطنز را ندارد ولی متاسفانه شاهد هستیم که مسئولین استانی به خصوص اداره کل صمت بدون در نظر گرفتن نظرات مردم شهرستان که مالکین اصلی منابع خدادادی منطقه هستند همچنان نسبت به استعلام از ادارات نطنزجهت واگذاری معدن اقدام کرده که مایه بسی تاسف است.
مرادی گفت: مسئولین استانی توجه داشته باشند با توجه به اینکه بایستی جوابگوی نسل آینده در خصوص محافظت از منابع طبیعی و خدادادی شهرستان باشیم با حمایت مردم و مسئولان ارشد نظام مقدس جمهوری اسلامی از واگذاری و بهرهبرداری از معادن جدید تحت هر عنوان جلوگیری خواهیم کرد.
وی افزود : شورای شهرستان نطنز در تاریخ هشت آبان 1400 در نامهای به عزت الله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی درخواست کرده است که رشته کوه کرکس و رشته کوه دارهند و چرخه به عنوان میراث طبیعی شهرستان نطنز به ثبت برسد.
تاریخ منطقه در خطر نابودی
حسین یزدانمهر سرپرست اداره میراث فرهنگی شهرستان نطنز نیز در گفتوگو با تسنیم با اظهار تاسف از این اتفاق، مخالفت شدید خویش را نسبت به فعالیت معدنی در منطقه تاریخی و منحصر به فرد کوه چرخه اعلام کرد و اظهار داشت: طبق آخرین خبرهای دریافتی، دادستان عمومی و انقلاب نطنز نیز طی نامهای به مقامات استان نگرانی مردم بابت موضوع حضور معدن داران در کوه چرخه انتقال داده است.
محمد ظریفی فرماندار شهرستان نطنز نیز با تاکید بر صیانت از محیط زیست وعدم تخریب آن، مخالفت خود را اعلام کرده است.
به گزارش تسنیم؛ کوه چرخه یا دارهند نطنز یکی از کم نظیرترین سازههای طبیعی با قدمت چند میلیون سال است؛ این کوه علاوه بر زیبایی خاص با دامن پر چین که در اطراف نطنز در حال رقص است و با توجه به ویژگیهای منحصر به فرد و نوع ترکیبات رسوبی و داشتن فسیل ها و سنگوارهها میتواند به یک سایت آموزشی برای محققین و اساتید و دانشجویان زمین شناسی قرار گیرد.
انتهای پیام/804/ی