فوت سالیانه ۶۰۰۰۰ ایرانی به‌دلیل مصرف دخانیات/ مخالفت مجلس با اخذ عوارض مازاد از سیگار!


فوت سالیانه 60000 ایرانی به دلیل مصرف دخانیات/ مخالفت مجلس با اخذ عوارض مازاد از سیگار!

در حالی که آمارهای وزارت بهداشت از زیان ۱۴۰هزار میلیارد تومانی به حوزه سلامت در پی استعمال دخانیات خبر می‌دهد و سالیانه ۶۰هزار فوتی به‌دنبال مصرف دخانیات داریم، نمایندگان مجلس با اخذ عوارض مازاد از سیگار مخالفت کردند!

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ بر اساس اعلام سازمان جهانی بهداشت، دخانیات سالانه جان بیش از 8 میلیون نفر را در جهان می‌گیرد، این در حالی است که با وجود گذشت دو سال از آغاز همه‌گیری ویروس کرونا در جهان، 5.9 میلیون نفر در سراسر جهان به‌دلیل ابتلا به این ویروس درگذشته‌اند!

در واقع مصرف سیگار و دخانیات تاکنون از همه‌گیری یک ویروس نیز کشنده‌تر بوده و هزینه‌های زیادی برای سیستم‌های بهداشتی و درمانی کشورها ایجاد کرده است.

به‌اذعان بسیاری از کارشناسان حوزه سلامت، یکی از شناخته‌شده‌ترین راه‌های کاهش مصرف سیگار در کشورها "اخذ مالیات از تولیدکنندگان آن" است.

با وجود این، روز گذشته نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نشست علنی شنبه 7 اسفند، در جریان بررسی بخش درآمدی لایحه بودجه سال 1401 کل کشور با حذف بند الحاقی 7 تبصره 6 ماده واحده لایحه موافقت کردند!

بنا بر این بند الحاقی تبصره 6 ماده واحده لایحه بودجه 1401 که روز گذشته حذف شد، قرار بود از ابتدای سال 1401 به قیمت خرده‌فروشی هر نخ سیگار تولید داخل با نشان ایرانی مبلغ 2 هزار و 300 (2.300) ریال، تولید داخل با نشان بین‌المللی (برند) مبلغ 8 هزار (8.000) ریال، هر نخ سیگار وارداتی مبلغ 15 هزار (15.000) ریال و هر بسته پنجاه‌گرمی تنباکوی قلیان داخلی 300 هزار (300.000) ریال و هر بسته تنباکوی وارداتی 300 هزار (300.000) ریال به‌عنوان عوارض اضافه شود.

به‌عبارت دیگر، با حذف این بند الحاقی، نمایندگان مجلس شورای اسلامی با اخذ عوارض مازاد از سیگار مخالفت کردند!

پاس‌گل مجلس به مافیای دخانیات؟!

احمد امیرآبادی فراهانی در تشریح دلایل خود برای حذف این بند الحاقی گفت: کمیسیون تلفیق افزایش عوارض را بسیار در نظر گرفته است؛ چرا که در مقایسه با سال 1400، افزایش چندصددرصدی صورت گرفته است؛ درست است که برای پیشگیری و جلوگیری از بیماری‌ها باید اقداماتی انجام دهیم، اما نباید کاری کنیم که سیگار از مواد مخدر گرانتر شود!

این نماینده مجلس ادامه داد: درخصوص مصوبه کمیسیون، وزیر صمت طی نامه‌ای به رئیس مجلس مخالفت خود را با این مصوبه کمیسیون تلفیق اعلام کرد، چرا که در این مصوبه به بحث تولید خدشه وارد می‌شود و افزایش قاچاق را باعث خواهد شد و حتی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز نیز طی نامه‌ای با دلایل فراوان مصوبه کمیسیون تلفیق درخصوص افزایش عوارض سیگار را نادرست و غیرمنطقی دانسته است.

این استدلال عجیب؛ در حالی صورت گرفت که علیرضا سلیمی، دیگر نماینده مجلس در مخالفت با این پیشنهاد گفت: «مصرف دخانیات در کشور بسیار بالا رفته است؛ ما سالیانه 60 هزار فوتی به‌دنبال مصرف دخانیات داریم در حالی که میزان فوتی‌ها در تصادفات جاده‌ای بین 16 تا 18 هزار نفر است! آیا ما نباید فکری در این حوزه کنیم؟ مردم مانند برگ خزان جان خود را از دست می‌دهند؛ مصرف سیگار به بیش از 65 میلیارد نخ در کشور رسیده است؛ مصرف سیگار بین جوانان و نوجوانان رواج پیدا کرده است حتی حدود 80 درصد سود ناشی از گردش مالی آن به جیب برخی از شرکت‌های خارجی می‌رود! در کشور ترکیه مالیاتی معادل 13 میلیارد دلار به سیگار بسته‌اند؛‌ این موضوع رابطه‌ای با قاچاق سیگار ندارد.»

فاطمه محمدبیگی؛ عضو کمیسیون بهداشت مجلس نیز در مخالفت با حذف این بند الحاقی اظهار کرد: «مطالعات نشان می‌دهد که افزایش قیمت سیگار، روند مصرف آن را کاهش می‌دهد.»

در هفته بدون دخانیات سال جاری نیز علیرضا رئیسی، معاون سابق بهداشت وزارت بهداشت درباره فعالیت شرکت‌های خارجی تولیدی مواد دخانی در ایران گفته بود: شرکت‌های کره‌ای، ژاپنی و انگلیسی و آمریکایی در ایران مشغول تولید مواد دخانی هستند. شرکت‌های کره‌ای با تحریم از ایران خارج شدند اما شرکت تولیدکننده مواد دخانی آنها در کشور فعال است! شرکت‌های آمریکایی در ایران اجازه فعالیت ندارند اما شرکت .B.A.T با همکاری انگلیسی‌ها به‌صورت مشترک در ایران مواد دخانی تولید می‌کند! شرکت ژاپنی .G.P.I در ایران وینستون تولید می‌کند یعنی به‌جای اینکه از تکنولوژی ژاپن در راستای رفاه مردم و توسعه کشور استفاده کنیم، در ایران، ژاپن سیگار وینستون تولید می‌کند!

زیان 140هزارمیلیاردی دخانیات به سلامت

طبق اعلام وزارت بهداشت، هزینه‌های مستقیم ناشی از مصرف دخانیات در بخش سلامت سالانه 40 هزار میلیارد تومان است و اگر بخواهیم هزینه‌های غیرمستقیم مانند ازکارافتادگی و بیماری‌هایی را که دخانیات ایجاد می‌کند در نظر بگیریم، 70 تا 90 هزار میلیارد تومان خسارت به کشور ما وارد می‌شود؛ بنابراین در مجموع مصرف دخانیات 130 تا 140 هزار میلیارد تومان به کشور ما ضرر می‌زند.

مخالفت با افزایش مالیات به‌بهانه قاچاق سیگار!

علی مؤیدی؛ رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز به‌عنوان نماینده دولت در توجیه علت مخالفت با افزایش مالیات اظهار کرد: به‌عنوان کسی که 40 سال دارای تجربه هستم، اعلام می‌کنم اگر افزایش مالیات سیگار اتفاق بیفتد، قاچاق سیگار دوباره جزو اولویت‌های مبارزه با قاچاق قرار می‌گیرد و ما همه توان خودمان را باید بر این مسئله متمرکز کنیم!

انتهای پیام/+

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی
اخبار روز اجتماعی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon