استان خراسان شمالی روی گسلهای فعال زلزله/ دست خالی در «تخمین و محاسبه» زلزلهها + فیلم
گروه استانها- در استان خراسان شمالی حد اقل ۳ گسل فعال و طولانی زلزلهخیز وجود دارد اما این استان تنها یک مرکز لرزه نگاری آن هم با امکاناتی بسیار کم دارد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از بجنورد ٬ استان خراسان شمالی از دیدگاه زمین شناسی در پهنه ساختاری٬ رسوبی کپه داغ قرار دارد. پهنه کپه داغ شامل کوههای شمال غربی ـ جنوب شرقی، شمال استان خراسان است که از نظر کوه نگاری به هزار مسجد معروف است که در آن گسلهای فعال و مهمی وجود دارد.
این گسلها و حرکات آنها معمولا با خسارات بسیاری همراه بوده است. از مهمترین گسلهای این منطقه میتوان به گسل اسفراین و گسل باغان-گرماب و گسل رباط اشاره کرد. گسل اسفراین با درازای حدود 170 کیلومتر از حاشیه شمال شرقی شهر اسفراین عبور میکند. گسل باغان- گرماب با طول 55-50 کیلومتر در مجاورت روستای باغان قرار دارد که به هنگام زمین لرزه 11 اردیبهشت 1308 هجری شمسی (1 مه 1929 میلادی) در کپه داغ به وجود آمد.
گسل رباط قربیل نیز با درازای حدود 125 کیلومتر در این استان است که انتهای شرقی این گسل به 25 کیلومتری جنوب آشخانه میرسد.
وقوع چند زمین لرزه مهم در سالهای 1302 با بزرگی شش و نیم ریشتر و 1375 با بزرگی شش و سه دهم ریشتر و نیز زمین لرزههای متعددی با بزرگی 3و 5 ریشتر این استان را در ردیف استانهای زلزله خیز قرار داده است.
آخرین زلزله بزرگ این منطقه در 23 اردیبهشت سال 96 به وقوع پیوست و زلزلهای با قدرت 5.7 ریشتر٬ چندین روستا در اطراف بجنورد و بسیاری از مناطق شهری و سازههای تازه ساخته شده در شهرک گلستان این شهر را مورد آسیب جدی قرار داد. در اردیبهشت امسال نیز دو زلزله 5.2 ریشتری بخش های زیادی از مناطق جنوبی استان خراسان شمالی تحت تاثیر و تخریب قرار داد.
با این وجود اما این استان تنها یک مرکز لرزه نگاری آن هم با امکاناتی بسیار کم دارد.
استاندار خراسان شمالی چندی پیش در دیدار رییس شبکه لرزه نگاری باند پهن کشور گفت: با توجه به زلزله خیز بودن استان، باید تنها ایستگاه لرزه نگار استان که در روستای ناوه مستقر است مورد تقویت قرار گیرد.
وی افزود: باید دراعتبارات سال آینده تقویت این ایستگاه لرزه نگار استان مورد توجه ویژه قرار گیرد. هر چند ما نیز از مرکز لرزه نگاری کشور انتظار کمک به حوزه تجهیزات و امکانات این ایستگاه را داریم.
دکتر غلام جوان دولویی به تشریح مطالعات جامع لرزهای بجنورد پرداخت و افزود: مطالعات لرز زمین ساخت، ریز پهنه بندی ژیوتکنیک لرزه ای، تحلیل آسیب پذیری لرزهای ساختمان های مسکونی، تحلیل آسیب پذیری لرزهای زیرساخت و شریانهای حیاتی و مطالعات کاهش خطر پذیری مدیریت بحران باید برای شهر بجنورد انجام شود.
انتهای پیام/311/ی