حواشی پیشنهاد وزیر دادگستری درباره آیین‌نامه استقلال وکلا/ استقبال مشروط کانون مرکز و پاسخ تند اسکودا

حواشی پیشنهاد وزیر دادگستری درباره آیین‌نامه استقلال وکلا/ استقبال مشروط کانون مرکز و پاسخ تند اسکودا

پیشنهاد وزیر دادگستری برای حل مشکلات ایجاد شده پس از عدم تمکین نهاد وکالت به آیین‌نامه استقلال وکلا، با واکنش دوگانه متولیان امر وکالت مواجه شد؛ کانون وکلای دادگستری مرکز از این پیشنهاد استقبال مشروط کرد؛ اما اسکودا آن را پس زد!

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ عصر جمعه ششم اسفند، کانون وکلای دادگستری مرکز میزبان رؤسای کانون‌های وکلا و جمعی از وکلای پیشکسوت بود تا روز هفتم اسفند، روز وکیل و بزرگداشت شصت‌ونهمین سالروز استقلال کانون‌های وکلا را جشن بگیرند. این مراسم دو میهمان ویژه هم داشت، امین‌حسین رحیمی، وزیر دادگستری که برای حل مشکل موجود بین کانون‌های وکلا و قوه قضائیه یک پیشنهاد مشخص داشت، و جعفر کوشا، رئیس اتحادیه سراسری کانون‌های وکلای دادگستری ایران (اسکودا) که با پیشنهاد وزیر دادگستری به تندی مخالفت کرد.

پیشنهاد وزیر چه بود؟

رحیمی در سخنرانی خود در این مراسم موضوع به خطر افتادن استقلال نهاد وکالت که کانون‌های وکلا مدعی آن هستند را مورد اشاره قرار داد و طی آن گفت: راجع به استقلال ظاهری نهاد وکالت، در قانون این موضوع به صراحت قید شده است، اما توجه داشته باشید که قانون اساسی، قوای سه‌گانه را هم مستقل از یکدیگر معرفی کرده اما هیچ یک از آنها نمی‌توانند جزیره‌ای عمل کنند. وکالت هم همینطور است. در دوران‌گذشته مشکلاتی برای استقلال نهاد وکالت ایجاد شده که رفع آن با تعامل و همفکری و مشارکت با دولت و قوه قضائیه به دست می‌آید و با جدایی و افتراق، این استقلال باقی نمی‌ماند.

وی تأکید کرد: مشکلات بین قوه قضائیه و نهاد وکالت با تعامل حل می‌شود.حاضرم در جایگاه وزیر دادگستری و رابط دستگاه قضا با دولت، کمک کنم این سوءتفاهمات موجود حل شود. آیین‌نامه‌ای توسط رئیس وقت قوه قضائیه امضا شده که ممکن است ایراداتی داشته باشد که قابل رفع است. فرض کنیم گفته شود؛ چون آیین‌نامه ایراد دارد ما آن را قبول نداریم. این حرف را از هر کسی بپذیریم از وکلا نمی‌توانیم بپذیریم؛ چون باید از راه قانون این ایرادات را حل کند.

وزیر دادگستری در پایان سخنان خود خطاب به رؤسای کانون‌های وکلا توصیه کرد: اگر آیین‌نامه استقلال وکلا را دارای ایراد می‌دانید، ایرادات آن را با تعامل حل کنید و تا زمان رفع ایرادات به آن تمکین کنید.

مخالفت تند رئیس اسکودا با وزیر دادگستری

بیان این سخنان از سوی وزیر، تلاطمی را در جلسه به وجود آورد و زمزمه مخالفت‌ها با آن شروع شد. یکی از تندترین واکنش‌ها را جعفر کوشا، رئیس اسکودا نسان داد. وی در حالی که سخنرانی او در مراسم پیش‌بینی و اعلام نشده بود، پشت تریبون قرار گرفت و گفت: تعجب می‌کنم که وزیر دادگستری توصیه به این کرد که آیین‌نامه‌ای را که به آن ایراد وارد دانسته‌ایم اجرا کنیم، ما هیچ‌گاه این کار را نخواهیم کرد، اگر آیین‌نامه دارای ایراد است که ایراد دارد، ایرادات را برطرف کنند؛ چرا باید اول آن را اجرا کنیم و بعد ایرادها را برطرف کنیم؟

رئیس اسکودا افزود: ما می‌خواهیم عدالت را اجرا کنیم و زیرمجموعه قوه قضائیه نیستیم که بخواهد برای ما آیین‌نامه بنویسد. حتی اگر آزمون برگزار نکنیم و کارآموز هم نگیریم آیین‌نامه 1400 را اجرا نمی‌کنیم. ما آیین‌نامه را به‌لحاظ اینکه قابلیت اجرا ندارد، اجرا نمی‌کنیم و آن را بعد از اینکه ایراداتش را با همدیگر حل کردیم اجرا می‌کنیم.

اجرای آیین‌نامه به شرط رفع موارد مورد اختلاف

جلیل مالکی، رئیس کانون وکلای دادگستری مرکز هم به این پیشنهاد وزیر دادگستری واکنش نشان داد؛ اما برخلاف رئیس اسکودا، واکنش مالکی نرم بود.

وی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم با بیان اینکه وزیر دادگستری در هر مسندی که قرار داشته، گره‌گشا و مشکل‌گشا و واسطه خیر بود و امروز هم در مقام وزارت همین وظیفه سنگین را به دوش دارد، از اعلام آمادگی امین‌حسین رحیمی برای حل معضل کنونی نهاد وکالت که در نتیجه آیین‌نامه اجرایی لایحه استقلال مصوب قوه قضائیه به وجود آمده است، قدردانی کرد.

مالکی همچنین گفت: به زعم ما آیین‌نامه اجرایی، استقلال نهاد وکالت و استقلال وکیل دادگستری را مخدوش کرده است. وزیر دادگستری این موارد را با مسئولین صحبت کند که رفع و حذف شود. او واسطه شود که این معضل حل شود؛ منتها توجه داشته باشید که نهاد وکالت و کانون وکلا، هیچ‌وقت برخلاف قانون اقدام نمی‌کند و نکرده است و ما هم هیچ‌وقت نگفتیم که مقابل آیین‌نامه‌های قانونی ایستادگی می‌کنیم.

وی افزود: عزیزان ما در قوه قضائیه قطعاً خودشان توجه دارند که دلیل وجودی نهاد وکالت مستقل در کشور و جوهره وکیل دادگستری مستقل، همین استقلال آنهاست. بنابراین اگر وصف استقلال هم از نهاد وکالت، کانون وکلای دادگستری و هم از وکیل دادگستری زایل شود، چه فرقی است بین وکیل دادگستری و کارمند تحت امر قوه قضائیه؟

رئیس کانون وکلای دادگستری مرکز با تأکید بر اینکه فلسفه وجودی نهاد وکالت مستقل نباید از بین برود، گفت: اگر کانون‌های وکلای دادگستری در اجلاس هیئت عمومی اعلام کردند که به کیفیت موجود، آیین‌نامه اجرایی قابلیت اجرا را ندارد، نه به این معناست که می‌خواهند خدای ناکرده مقابل آیین‌نامه‌های قانونی ایستادگی کنند. بلکه به این دلیل است که اگر بنا باشد آیین‌نامه‌ای را به کیفیت موجود اجرا کنند، که قبل از هرگونه اصلاح و یا جرح و تعدیل، استقلال وکیل و استقلال کانون وکلا را از بین ببرد، اساساً دیگر چه ضرورتی به وجود کانون وکلای دادگستری است.

وی ادامه داد: ما در شرایطی قرار گرفته‌ایم که امروزه همکاران ما در اقصی نقاط کشور در معرض تعلیق و محرومیت از شغل وکالت توسط مراجع متکثر قضائی قرار گرفته‌اند؛ بدون رسیدگی در دادگاه انتظامی وکلا و به موجب ماده 17 لایحه استقلال که شاه‌بیت استقلال کانون وکلا و وکیل دادگستری است و همینطور ما در معرض مداخلاتی قرار گرفتیم که در جزء جزء اداره امور کانون وکلا بر خلاف ماده 2 و ماده 6 لایحه استقلال دارد دخالت می‌شود.

مالکی افزود: جلوی آزمون ما با دستور به سازمان سنجش گرفته می‌شود. «سی.ام.اس» کارآموزان ما بسته می‌شود. در انتخابات‌های ما دخالت می‌شود و همینطور با تهدید، دستورالعمل‌هایی را اعلام می‌کنند که نوشته شود. واقعیت قضیه این است که ما نگرانیم و نمی‌خواهیم خدای نکرده مقابل مصوبات قانونی ایستادگی کنیم و اعلام هم نکرده‌ایم که مقابل این مصوبات می‌ایستیم و گفتیم که کیفیت موجود، قابلیت اجرا را ندارد.

وی ادامه داد: یک بار نهاد وکالت دچار این مشکل شد، اعلام کردند که پیش‌نویس آیین‌نامه‌ای نوشته شود. کانون‌های وکلای دادگستری این اقدام را انجام دادند و بنا نبود که چنان تغییرات و چنان استفاده‌ای از آن انجام شود که هیچ اثری از استقلالی از وکیل و کانون وکلا باقی نماند.

مالکی تأکید کرد: امروز نگران هستیم و اعلام می‌کنیم؛ موارد ناقض استقلال کانون و وکیل دادگستری حذف شود و در این صورت ما مشکلی برای اجرای آیین‌نامه نداریم. امیدواریم که این اقدام مصلحانه وزیر دادگستری با گفت‌وگویی که انجام خواهد داد، منتج به این شود که موارد خلاف قانون و ناقض استقلال کانون وکلا و وکیل دادگستری از آیین‌نامه اجرایی حذف شود تا همه ما این آیین‌نامه را اجرا کنیم.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
حج و زیارت
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی
اخبار روز اجتماعی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon