تاثیرات جنگ اوکراین بر عراق؛ از تلاش برای جذب جنگجو تا آثار اقتصادی

تاثیرات جنگ اوکراین بر عراق؛ از تلاش برای جذب جنگجو تا آثار اقتصادی

جنگ اوکراین تاثیرات خود به ویژه در زمینه تامین مواد غذایی در عراق برجای گذاشته است اما در این میان بحث جذب جوانان عراقی برای جنگ جنجال زیادی به پا کرده است.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، تبعات جنگ اوکراین بر عراق مورد بحث کارشناسان و ناظران امور است؛ پس از اینکه اخباری درباره بازداشت عراقی‌ها در اوکراین مخابره شد، «احمد الصحاف»، سخنگوی وزارت خارجه عراق اعلام کرد که وزارت خارجه این کشور ماجرای بازداشت عراقی‌ها در اوکراین را از طریق سفارت عراق در کی‌یف و ارتباط با مقامات وزارت خارجه اوکراین پیگیری خواهد کرد.

الصحاف در این باره افزود؛ تا به الان به صورت موثق برای ما اثبات نشده است که تعدادی از عراقی‌ها در منطقه «سومی»  از طرف شبه نظامیان اوکراینی بازداشت شده‌اند با اینحال این ماجرا را از طریق ارتباط با مقامات رسمی اوکراین، رئیس جمعیت عراقی‌های ساکن اوکراین و سفارت عراق در کی‌یف بررسی و دنبال می‌کنیم.

ابراز نگرانی وزیر خارجه عراق از تبعات جنگ اوکراین

«فؤاد حسین»، وزیر خارجه عراق هم در مصاحبه با روزنامه الشرق الأوسط با اشاره به بحران شکل گرفته میان روسیه و اوکراین و تاثیر آن بر غرب آسیا اظهار کرد: ما بسیار نگران این وضعیت هستیم، اگر خدای ناکرده به یک جنگ بزرگ تبدیل شود، منجر به یک جنگ جهانی خواهد شد که در بسیاری از نقاط جهان ویرانی به بار خواهد آورد. این درگیری ممکن است منطقه عربی را تحت تأثیر قرار دهد، چرا که روسیه یک کشور بزرگ است و منافع زیادی در منطقه و نفوذ زیادی دارد و آمریکا نیز یک ابر قدرت است که در کنار اتحادیه اروپا در منطقه حضور دارند.

وی افزود: اگر این جنگ گسترش یابد آتش آن به منطقه نیز خواهد رسید، به همین دلیل ما خواهان حل این درگیری از راه گفتگو و مذاکرات هستیم؛ چراکه در غیر این صورت به وضعیت انفجار خواهیم رسید و عراق و ایران و کشورهای حوزه خلیج فارس از مرزهای این انفجار دور نیستند. حل و فصل این مشکل از طریق گفتگو و مذاکره به سود منطقه بوده که عراق نیز جزئی از آن است.

فواد حسین ادامه داد: به نفع منطقه نیست که جنگ شکل بگیرد، چراکه منطقه و به ویژه عراقی‌ها شاهد جنگ‌های مختلف بوده‌اند، در واقع ما قربانی جنگ‌های مستمر هستیم و سه یا چهار نسل عراق در جنگ متولد و در جنگ بزرگ شده‌اند، این نسل‌ها قربانی این جنگ‌های داخلی و خارجی شده‌اند که حدود 50 سال در عراق به طول انجامیده است و به همین دلیل است که ما مخالف جنگ و خشونت هستیم.

تاثیر بحران اوکراین بر سبد غذایی عراق

از سوی دیگر عراق با توجه به جنگ اوکراین نسبت به تاثیر بحران اوکراین بر سبدغذایی و ذخیره استراتژیک خود ابراز نگرانی کرد.

«محمد حنون» سخنگوی وزارت بازرگانی عراق در سخنانی با اشاره به اینکه عراق از شرکت‌های جهانی خواسته است پیشنهادات خود را برای تامین گندم این کشور ارائه دهند، بیان کرد: مبالغی که وزارت بازرگانی از شرکت‌های متبوعه دریافت کرده، چهل میلیون دلار است که تنها می توانیم با آن پنجاه هزار تن گندم وارد کنیم.

حنون با اشاره به اینکه این مبلغ از تخصیصات وزارت دارایی براساس مصوبه هیات وزیران نیست، خاطرنشان کرد: وزارت بازرگانی از تداوم بحران اوکراین و محقق نشدن اهداف بازارهای جهانی نگران است چون نیاز به تامین گندم برای کارت سهمیه همچنان به قوت خود باقی می‌ماند.

وی با اشاره به اینکه نیاز فعلی ما دو میلیون تن گندم برای تامین سبد غذایی و ذخیره استراتژیک است، اظهار داشت: موافقت وزارت برنامه ریزی را کسب کرده‌ایم و پیشنهاداتی را به تولیدکنندگان مختلف ارائه خواهیم کرد و هرکدام که به نفع کشور باشد را انتخاب خواهیم کرد.

سخنگوی وزارت بازرگانی عراق بیان کرد: عراق معمولا از استرالیا، آمریکا و کاندا گندم وارد می کند.

جنگ روسیه و اوکراین باعث افزایش قیمت جهانی گندم شده است زیرا این دو کشور سیزده درصد از گندم جهان را تولید می‌کنند.

افزایش قیمت روغن مایع در عراق

قیمت یک بطری یک لیتری روغن مایع از 2100 دینار (1.4 دلار) به 5 هزار دینار (3.4 دلار) افزایش یافته است. از سوی دیگر قیمت یک بسته آرد نیز از 15 هزار دینار (حدود 10 دلار) به 60 هزار دینار (41 دلار) افزایش یافته است.

وزارت بازرگانی عراق روز دوشنبه با انتشار بیانیه‌ای تأکید کرد که متعهد به توزیع گندم برای شهروندان در نظام سبد غذایی در زمان‌بندی مشخص است و افزود که گندم و روغن در سبد غذایی به قیمت دولتی عرضه خواهد شد.

همزمان «مصطفی الکاظمی»، نخست وزیر عراق، از وزارتخانه‌های دارایی و بازرگانی و کشاورزی خواست که برای تأمین ذخیره راهبردی مواد غذایی اصلی در کشور اقدام کنند و موضوع امنیت غذایی را در دستور کار جلسه شورای وزارتی اقتصاد و هیئت دولت در هفته جاری قرار دهند.

در 5 مارس، سازمان فائو اعلام کرد که قیمت روغن نباتی در جهان شاهد افزایش 8.5 درصدی بوده که رکورد تازه‌ای در تاریخ است.

در این راستا، «حسن الشیخ»، معاون رئیس اتاق بازرگانی بغداد، تأکید کرد که قیمت روغن در همه بازارهای جهانی افزایش یافته و علت آن حمله روسیه به اوکراین است چون 60 درصد روغن خوراکی جهان را روسیه و اوکراین تأمین می‌کنند.

او گفت که مواد اولیه روغن خوراکی در کارخانه‌های عراق و ترکیه و بسیاری کشورهای دیگر از روسیه و اوکراین تأمین می‌شود و صادرات این مواد اولیه متوقف شده و تأمین آن از منابع دیگری مانند امریکا و استرالیا آسان نیست و این وضعیت باعث افزایش قیمت شده است.

وی افزود که عراق به لحاظ گندم مشکلی ندارد چون بخش اعظم گندم خود را خودش تأمین می‌کند و آنچه باید وارد شود چندان زیاد نیست، اما احتمال فروپاشی امنیت غذایی در برخی کشورهای منطقه وجود دارد.

از پرمصرف‌ترین روغن‌های خوراکی در عراق روغن وارداتی از ترکیه است، اما ترکیه مواد اولیه این روغن‌ها را از اوکراین وارد می‌کند و این باعث افزایش قیمت روغن در ترکیه و در نتیجه افزایش قیمت روغن وارداتی در عراق شده است.

به گفته الشیخ، مواد اولیه روغن خوراکی همه کارخانه‌های عراقی از اوکراین وارد می‌شود.

از سوی دیگر، برخی شهروندان عراقی در شبکه‌های اجتماعی تأکید می‌کنند که افزایش قیمت‌ها نتیجه زیاده‌خواهی بازرگانان و فروشندگان است که جنگ اوکراین را برای بالا بردن قیمت کالاهایی بهانه کرده‌اند که ربطی به اوکراین و روسیه ندارد.

جذب جوانان عراقی برای جنگ در اوکراین

از مباحث دیگری در رسانه‌های عراقی مطرح شد بحث طرف‌های مشکوک برای سربازگیری از میان جوانان عراقی به نفع اوکراین است.

صابرین نیوز فاش کرد که گروههای مشکوک با وعده فریبنده چهار هزار دلار حقوق ماهانه به هر داوطلب جنگ، جوانان عراقی را برای جنگ در اوکراین  ترغیب می‌کنند.

پایگاه خبری «صابرین نیوز» نخستین رسانه عراقی است که این اقدام مشکوک در کشورش را فاش کرد و با تماس با یکی از عوامل رابط و ضبط و فیلمبرداری آن، نشان داد که گروه‌های مشکوک مزبور با وعده فریبنده چهار هزار دلار حقوق ماهانه به هر داوطلب جنگ، جوانان عراقی را برای جنگ در اوکراین فریب می‌دهند.

این سایت خبری، اعلام کرد که داستان سربازگیری از میان جوانان عراقی، با انتشار یک اعلان توسط شخصی به نام «آندرو بولشک» آغاز شد که گفته می شود یکی از کارکنان سفارتخانه اوکراین در بغداد است.

به نوشته این سایت خبری، شخص مزبور یک شماره تماس عراقی و یک ایمیل اوکراینی داده بود که خبرنگار صابرین نیوز تحت عنوان داوطلب جنگ در اوکراین، بعد از چند بار تماس، موفق به گفت‌وگو با فرد رابط می‌شود.

در فیلم منتشر شده، فرد رابط که غیر عربی و با لهجه حرف می‌زند، می‌گوید که از شرایط پیوستن به صفوف نیروهای اوکراینی این است که فرد داوطلب دارای سوابق نظامی باشد و حقوق تخصیص یافته را حدود 4 هزار دلار در هر ماه عنوان کرده است.

این سایت عراقی فاش کرد که گرچه شماره تلفن تماس، عراقی است، اما این فرد از یکی از مناطق اروپای شرقی سخن می‌گفت.

صابرین نیوز از وزارت امور خارجه و دستگاه های امنیتی عراق خواست که این اقدامات مشکوک برای سربازگیری در میان جوانان عراقی به بهانه وعده‌های مالی کلان را به طور جدی دنبال کنند.

این رسانه عراقی در روزهای گذشته پرونده سربازگیری را دنبال کرده و در تازه ترین گزارش خود امروز نوشته است که فرد رابط به نام «اندرو» (Andrea ) موفق شده است تعدادی از جوانان عراقی را به همراه برخی اتباع سودانی به پادگانی در لهستان با هدف جنگ در کنار نیروهای اوکراینی اعزام کند.

براساس گزارش این رسانه عراقی، جوانان عراقی از طریق ترکیه به اوکراین به طور مشخص شهر «لووف» در اوکراین اعزام می شوند.

طبق این گزارش، پیش از این نیز، گروه هایی از حزب کمونیست عراق، خواهان جنگ در صفوف نیروهای روسی در جنگ اوکراین شده بودند که کنسولگری روسیه در بصره طی بیانیه منتشره در رسانه‌های عراقی، با این امر مخالفت و تصریح کرده بودند که روسیه توانایی کافی برای حل مشکلات خود را دارد.

قضیه سربازگیری از منطقه غرب آسیا و اعزام آنها به جنگ اوکراین یکی از مسائل بحث برانگیز در روزهای گذشته می باشد و گفته می‌شود که آمریکا و ناتو با همکاری اوکراین در حال این کار هستند.

تاثیرات جنگ بر شرکت نفتی روسیه در عراق

العالم الجدید در گزارشی در این زمینه آورده است: افزایش تحریم‌های بین‌المللی علیه روسیه به دلیل حمله به اراضی اوکراین، منجر به بروز نگرانی‌ها و تبعات منفی بر فعالیت شرکت‌های نفتی روسیه دارای قراردادهای بلندمدت با عراق و احتمال تاثیرپذیری آن از هرگونه تصمیم بین‌المللی احتمالی در تحریم این شرکت‌ها شده است.

«حمزه الجواهری»، کارشناس نفتی عراق تصریح کرد: محدودیت‌های اعمالی علیه روسیه به دلیل حمله به اوکراین از بخش نفتی به دور است زیرا تاکنون تحریمی علیه این بخش اعمال نشده است.

الجواهری افزود: مساله اعمال محدودیت علیه شرکت‌های نفتی روسیه از جمله شرکت‌های فعال در عراق تاکنون اتفاق نیفتاده است و اگری چنین اتفاقی هم بیفتد، به سود عراق خواهد بود.

وی گفت: روسیه روزانه 7 میلیون بشکه نفت صادر می‌کند و در صورتی مسکو نتواند نفت خود را صادر کند، کشورهای اوپک از جمله عراق نمی‌توانند این رقم را جبران کنند؛ امری که منجر به افزایش قیمت نفت و رسیدن آن به 200 دلار برای هر بشکه خواهد شد.

این کارشناس نفتی عراق ادامه داد: اعمال تحریم‌ها علیه بخش نفتی روسیه به ضرر غرب خواهد بود چرا که اروپا دستکم به میزان 40 درصد وابسته به گاز روسیه است لذا اگر غرب به فکر تحریم بخش انرژی روسیه باشد، ایده‌ای دیوانه‌وار محسوب می‌شود.

در همین رابطه، «ماکسیم ماکسیموف»، سفیر روسیه در بغداد پیشتر در گفتگویی مطبوعاتی تاکید کرده بود مجموع سرمایه‌گذاری روسیه در حوزه انرژی عراق به 13 میلیارد دلار رسیده است و بغداد شریک اصلی مسکو در منطقه به شمار می رود.

ماکسیموف گفت که شرکت‌های روسی «زاروبیچ نفت»،«تاتنفت»،«گازپروم»، «روس نفت»، «لوک اویل»، «گازپروم» و چند شرکت‌ دیگر در بخش‌های انرژی عراق حضور پررنگی دارند که از جمله آنها استکشاف در میدان نفتی بلوک 10 است که از بزرگ‌ترین میدان‌های نفتی عراق شمرده می‌شود.

از سوی دیگر، «احسان عبدالجبار»، وزیر نفت عراق هم تاکید کرده است که سرمایه‌گذاری شرکت لوک اویل در عراق چند میلیارد دلار برآورد می‌شود و انتظار می‌رود تولید نفت از میدان غرب القرنه 2 به یک میلیون بشکه در روز برسد.

در همین ارتباط، «مهند البرزنجی»، کارشناس نفتی عراق گفت: مجوز فعالیت شرکت‌های نفتی روسی فعال در عراق از سوی سازمان ملل متحد تایید شده است و هیچکس حق متوقف سازی یا محدودسازی فعالیت آن را ندارد کما اینکه اگر چنین اقدامی صورت گیرد، بر تولید عراق تاثیر خواهد گذاشت.

البرزنجی گفت: اعمال تحریم‌ها منجر به افزایش بهای نفت خواهد شد و سازمان اوپک برای هر کشور عضوی، سهمیه‌ای مشخص برای صادرات نفت تعیین کرده است لذا هرگونه محدودیت جدید منجر به افزایش جهانی قیمت نفت خواهد شد.

وی تاکید کرد: اعمال تحریم‌ها بسیار دشوار است همچنین نمی‌توان بر عراق برای تعامل منفی با این شرکت‌ها اعمال فشار کرد زیرا قراردادهای بلندمدتی با شرکت‌های یاد شده دارد، عراق تلاش می‌کند تا بی طرف بماند.

به گزارش مجله فورین پولیسی در سال 2019 میلادی، شرکت«روس نفت» مالک 60 درصد از خط لوله نفت اقلیم کردستان است.

بر اساس این گزارش، شرکت روس نفت در سال 2018 میلادی توافقی با وزارت منابع طبیعی اقلیم کردستان برای توسعه زیرساخت‌های نفت و گاز از جمله ساخت خط لوله جدید گازی امضا کرد که انتظار می‌رود سالانه حدود 30 میلیارد متر مکعب گاز به اروپا صادر کند که 6 درصد مجموع نیازهای گازی اروپا را تشکیل می‌دهد.

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon
طبیعت