روایت تسنیم از مصائبی که قاچاقچیان بر جنگل‌های سوادکوه تحمیل کرده‌اند/ میراث هیرکانی با بی‌توجهی نابود شد

روایت تسنیم از مصائبی که قاچاقچیان بر جنگل‌های سوادکوه تحمیل کرده‌اند/ میراث هیرکانی با بی‌توجهی نابود شد

گروه استان‌ها ـ جنگل‌های سوادکوه که بخشی از میراث هیرکانی مازندران را به خود اختصاص داده رنج آسیب‌ها را به خود دیده است. توپوگرافی و شرایط اقلیمی منطقه این امر را می‌طلبد که توجه ویژه‌ای به احیای جنگل‌ها شود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سوادکوه، محیط‌های طبیعی و عرصه‌های ملی، ثروت‌های عظیمی محسوب می‌شوند که حفظ و حراست از آنان باید به‌صورت یک فرهنگ، نهادینه شود. جنگل‌های مازندران که به‌عنوان بخشی از منابع غنی درختان هیرکانی، شناخته شده‌اند، طی سال‌های اخیر از آماج تخلفات در عرصه‌های جنگلی و قاچاق چوب در امان نمانده است. کنار بلایای انسانی تحمیل‌شده بر درختان، بلایای طبیعی نیز  جنگل‌هایمان را دچار خسارات و تغییراتی کرده است. هفته منابع طبیعی شاید فرصتی برای اندک جبران صدمات زیاد انسانی و طبیعی واردشده بر پیکره عرصه‌های ملی و جنگل‌هایمان باشد.

جنگل‌های سوادکوه که بخشی از میراث هیرکانی مازندران را به خود اختصاص داده نیز رنج آسیب‌ها را به خود دیده است. توپوگرافی و شرایط اقلیمی منطقه این امر را می‌طلبد که توجه ویژه‌ای به احیای جنگل‌ها شود. اجرای طرح زراعت چوب و توسعه فرهنگ نهال‌کاری در نقاط مختلف شهری و روستایی، شرایط مغتنم و گام نخست برای احیاء عرصه‌های منابع طبیعی است، گامی که پیش‌قراول اهداف ملی در بحث حفظ و توسعه جنگل‌ها محسوب می‌شود.

 علی امینی رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیز‌داری شهرستان سوادکوه با بیان اینکه "طی سال‌های اخیر باتوجه به شرایط اقلیمی و زیست‌محیطی کشور، حساسیت نسبت به حفظ منابع طبیعی افزایش یافته است"، گفت: امسال در راستای ترویج فرهنگ درخت و درختکاری و توسعه فضای سبز، یک طرح با 3 عنوان مختلف اجرا کردیم؛ طرح زراعت چوب، طرح نهضت سبز یا طرح علامه حسن‌زاده آملی و طرح پویش مردمی نهال‌کاری.

امینی درمورد طرح زراعت چوب، عنوان کرد: طبق برنامه 5ساله ششم، دولت مکلف به زراعت چوب شد که طبق آن 75 هزار هکتار در سطح کشور در نظر گرفته است که تقریباً سالانه 15 هزار هکتار می‌شود. طبق بُرش استانی و شهرستانی 40 هکتار از محل زراعت چوب در سطح سوادکوه در اراضی مستثنیات  مردم، نهال‌کاری رایگان شد که 35 هزار و 500 نهال در اختیار اشخاص قرار گرفت.

این مسئول با بیان اینکه اجرای طرح نهضت سبز یا طرح "علامه حسن‌زاده آملی" در سطح شهرستان سوادکوه، کاری بی‌نظیر در مازندران بود، خاطرنشان کرد: طبق این طرح در ورودی و خروجی شهرها و روستاها، نهال‌کاری انجام شد. امسال 3420 اصله نهال برای ورودی شهرهای زیراب، پل‌سفید و آلاشت در اختیار شهرداری‌ها و راهداری و... قرار گرفت، همچنین 3340 اصله نهال نیز در ورودی روستاها‌ی سوادکوه استفاده شد، در این طرح مجموعاً 6760 نهال داده شد.

امینی افزود: در طرح هر ایرانی یک درخت پویش مردمی نهال‌کاری تعداد 14 هزار و 240 اصله نهال بین مردم توزیع شد، در سال 1400 تعداد 56هزار و 500 اصله نهال توسط مردم غرس شد.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری سوادکوه طرح "کاشت نهال‌های مثمر" توسط مردم تحت عنوان "آبخیزداری برای حفظ خاک" در قالب "طرح بیولوژیک" را از طرح‌های درحال اجرا در سوادکوه برشمرد و اظهار داشت: در این طرح نهال‌های مثمر مانند گلابی، به، گردو، فندق، ازگل و گونه‌های متناسب با منطقه توزیع می‌کنیم که 32هزار نهال مثمر در سطح 60 هکتار است. مرحله اول انجام و هنوز اتمام نیافته است.

امینی عمده‌ترین کار منابع طبیعی را حفاظت برشمرد و با تأکید بر شعار حفظ، احیاء، توسعه و بهره‌برداری، عنوان کرد: با هماهنگی دادستان تعداد 76 فقره تبصره ذیل ماده 55 در 6ونیم هکتار اجرا شد.، همچنین 9 فقره اجرای احکام قضایی به‌مساحت 26 هزار و 500 مترمربع انجام شد، در مجموع 91 هزار مترمربع عرصه‌های متصرفه، خلع‌ید و قلع‌وقمع شد.

وی افزود: همچنین 44 فقره (تشکیل 44 پرونده) چوب‌آلات غیرمجاز که افراد حمل می‌کردند، توسط همکاران بازداشت شدند. 35 اِستر هیزم و 20 فقره قطع درخت داشته‌ایم که البته چوب‌آلات عموماً خارج از حوزه شهرستان بوده است.

این مسئول بسته شدن جاده‌های فرعی جنگلی را که فقط مورد استفاده منابع طبیعی است در منع قاچاق چوب مؤثر دانسته تصریح کرد: جاده‌هایی که عام‌المنفعه هستند مانند جاده "لاجیم" که بخش عمده آن از جنگل عبور می‌کند، قابل مسدود شدن نیستند اما جاده‌هایی که صرفاً توسط سازمان جنگل‌ها به‌منظور کار اختصاصی احداث شده بود، مسدود شدند که به‌عنوان مانع قاچاق چوب، بسیار تأثیر داشته است.

امینی با ابراز اینکه برخی مناطق در معرض خطر قاچاق چوب، امکان مسدود شدن جاده‌های فرعی را ندارند و نیازمند نگهبانی و بازرسی هستند، خاطرنشان کرد: برخی مناطق مانند بالادست "وِرسک" در منطقه "اِجِت" که به‌سمت "کَتالُم" می‌رود، امکان مسدود شدن ندارد.‌ اخیراً به اداره‌کل منابع طبیعی پیشنهاد دادیم از طریق سازمان برای این منطقه ایست بازرسی و نگهبانی قرار دهند.‌

به گزارش تسنیم، اگرچه تلاش‌ها به سمت و سوی ترویج درختکاری و توسعه عرصه‌های منابع طبیعی پیش رفته است اما حفظ و حراست از غنایم ملی و میراثی که به آیندگان می‌رسد، امر مهمی است که باید توجه میدانی و عملی به آن شود. نهال‌کاری به‌شرط مراقبت تا درخت شدن، ثمره تلاش‌ها خواهد بود، ثمره‌ای که باید از قاچاق چوب نیز آن را در امان نگه داشت. کنار وظایفی که متولیان در حفظ و حراست از جنگل‌ها به‌عهده دارند، نیاز جمعی و ملی را نیز می‌طلبد. امیدواریم با حفظ پوشش سبز و کاهش صدمات و خطرات انسانی و طبیعی، میراث‌دار خوبی برای آیندگان باشیم.

انتهای پیام/ش+

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon