هلالی‌های آبگیر میناب را سرسبز می‌کنند/ جلوگیری از بروز سیلاب با اجرای طرح هلالی‌ها


هلالی‌های آبگیر میناب را سرسبز می‌کنند/ جلوگیری از بروز سیلاب با اجرای طرح هلالی‌ها

گروه استان‌ها- امروزه افزایش پوشش گیاهی و جنگل‌کاری برای هر جامعه‌ای جزو ضرورت‌ها محسوب می‌شود که یکی از راه‌های آن استفاده از سامانه هلالی آبگیر است، طرحی که قرار است به نجات‌بخش مرتع شهرستان میناب باشد و آن را سرسبز کند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از میناب ، تمام ما انسان‌ها وقتی به قصد تفریح درب خانه خود را می‌بندیم و پا روی پدال گاز می‌گذاریم به دنبال مراتعی سبز و درختانی پربار هستیم که بر روی سبزی و زیر سایه آن‌ها استراحت کنیم و ایام را به شیرینی بگذرانیم، کمتر کسی را می‌توان یافت که برای تفریح خانوادگی‌اش مکان‌های بی‌آب و علف را انتخاب کند و آن‌هایی هم که کویر را برای تفریح استفاده می‌کنند به دنبال تفریحات یا تجربیات خاصی هستند.

اما امروزه کاربرد مراتع دارای پوشش گیاهی و درخت به همین یک امر خلاصه نمی‌شود و پوشش‌های گیاهی در بحث مدیریت سیلاب، تامین علوفه برای دام و احشام، تعدیل آب و هوا نیز بسیار کارساز هستند که به طوری قطع وجود پوشش‌های گیاهی مناسب در مسیر عبور آب حین بارندگی تا حد زیادی جلوی خسارت سیلاب‌ها را می‌گیرد و می‌تواند آب را به سمت دشت‌های بی‌سکونت هدایت کند اما در استان‌هرمزگان بیشتر مراتع پوشش گیاهی خاصی را ندارند و خالی از درخت و گونه‌های گیاهی هستند و همین امر بیش از پیش اهمیت افزایش پوشش گیاهی و درخت کاری را آشکار می‌کند.

حجم گسترده‌ای از درختکاری در هرمزگان معطوف به کاشت درختان حرا و افزایش حجم درختان حرا شده چرا که این درختان در درون آب شور نیز رشد می‌کنند و زیست بوم منحصر به فردی را به وجود می‌آورند که آثار و برکات فراوانی دارد اما با این وجود نمی‌توان از مراتع خشک استان غفلت کرد و باید با روش‌هایی جنگل‌کاری و افزایش پوشش گیاهی در این مراتع را نیز دنبال کرد.

در موضوع پوشش گیاهی و درختکاری تامین آب اولویت اصلی است، چالشی که امروز تنها منحصر به جنوب کشور نیست بلکه مانند کرونا در حال انتشار در کل کشور و حتی کل دنیا است چرا که بسیاری از مناطق  در تامین آب آشامیدنی نیز با مشکل روبرو می‌شوند.

یکی از مناطقی که کمترین پوشش گیاهی سبز را دارد شهرستان بندرعباس است، شهر بندرعباس در بیشتر ماه‌های سال در اطراف خو هیچ پوشش گیاهی سبزی ندارد و به طور تقریبی اطراف آن به صحرایی بی‌آب و علف تبدیل می‌شود در حالی که اگر با تامین آب جنگل‌کاری در مراتع اطراف بندرعباس صورت بگیرد هم مناظری برای تفریح مردم بندرعباس در فصل‌های گرم سال ایجاد می‌شود و مردم و هم به تعدیل آب و هوا کمک می‌کند.

در شهری مانند بندرعباس جنگل‌کاری چند راه بیشتر ندارد، یا تکیه بر آب شیرین‌کن یا انتقال آب از سد استقلال میناب که هیچ‌ کدام از آن‌ها صرفه اقتصادی ندارد و طبق سیره عقلا قابل پذیرش نیست.

راه دیگری نیز وجود دارد که شاید هزینه‌های بسیاری را داشته باشد اما به نظر می‌رسد به طور کل برای استان هرمزگان یک راه تامین آب حداقل برای آبیاری فضای سبز و جنگل‌کاری وجود داشته باشد.

یکی دیگر از راه‌های تامین آب برای افزایش پوشش گیاهی و درختکاری و جنگل‌کاری استفاده از سامانه هلال آبگیر است که خوشبختانه استفاده از این شیوه در استان هرمزگان و شهرستان میناب آغاز شده است.

استان هرمزگان یکی از استان‌هایی است که اگر بخواهیم تعداد بارش‌هایش در یک سال را شمارش کنیم به انگشتان یک دست هم نمی‌رسد اما همین استان در یک یا دو بارشی که دارد به میزان قابل توجهی آب را به زمین روانه می‌کند که سبب بروز سیلاب‌های شدید می‌شود بر همین مبنا می‌توان با مدیریت سیلاب و ذخیره روان‌آب‌ها آب بسیاری را ذخیره کرد، چرا که در بارندگی‌ها میلیون‌ها مترمکعب آب بدون هیچ‌ استفاده‌ای به دریا می‌ریزد.

اما روشی وجود دارد که برای اصلاح مراتع و افزایش تولید علوفه در آن‌ها، ذخیره نزولات آسمانی در خاک استفاده می‌شود که به آن  سامانه هلالی آبگیر می‌گویند.

رئیس اداره منابع طبیعى و آبخیزدارى شهرستان میناب در این زمینه از کشت بیش از یک‌هزار بذر  به یاد  و نیابت از طرف شهدای گرانقدر میناب در سامانه‌های هلالی آبگیر به مناسبت بزرگداشت شهدا در هفته منابع طبیعی خبر داد. 

خسرو بهرامی‌نژاد رئیس اداره منابع طبیعى و آبخیزدارى شهرستان میناب در این‌ باره گفت: از آنجایی که  زادآوری منابع طبیعی به ویژه جنگل طولانی و گاهی اوقات بسیار مشکل است و تامین طوبت مورد نیاز می‌تواند سبب رشد و تقویت بذور و پوشش گیاهی موجود شود اداره منابع طبیعی و آبخیزداری میناب با ساخت  سامانه‌های آبگیر در صدد مدیریت هرزآب و استفاده از روان‌آب‌های سطحی است.

وی افزود: شهرستان میناب سالانه در بارندگی‌های که در حوزه شرق هرمزگان و جنوب کرمان اتفاق می‌افتد شاهد حجم بالایی از روان‌آب است که می‌توان با ذخیره‌سازی آن‌ها امر جنگل‌کاری را پیش برد. 

بهرامی‌نژاد بیان‌کرد: یکی از راه‌ها برای استفاده از ظرفیت روان‌آب‌ها بهره‌گیری از سامانه آبگیر هلال است چرا که این سامانه‌های آبگیر به  شکل هلال ماه، با مصالح خاکیِ محلی اجرا می‌شوند و با جنگل‌کاری مصنوعی در پشت این بند‌ها با گونه‌های سریع الرشد و بومی  منطقه شرایط بهتری برای افزایش سطح فضای سبز عرصه‌های جنگلی فراهم می‌شود.

وی ادامه‌داد: استفاده از این سامانه و ساخت آن در حفظ، توسعه و تقویت پوشش گیاهی به ویژه پوشش‌های گیاهی بومی و سازگار با اکوسیستم و شرایط آب‌ و‌ هوایی اهمیت دارد.

بهرامی‌نژاد افزود: به همت کارکنان اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان میناب در ذخیره‌گاه و رویشگاه جنگلی کوهگز به مناسبت بزرگداشت شهدا با شعار به یاد هر شهید یک‌هزار بذر اقدام به کشت بیش از یک هزار بذر از نوع کنار کرده‌ایم.

انتهای پیام/865/ن

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران