هوشمندسازی حمل و نقل شهرها چه نقشی در توسعه پایدار شهری دارد؟
دبیر انجمن علمی اقتصاد شهری ایران نقش هوشمندسازی حمل و نقل شهرها در توسعه پایدار شهری را تشریح کرد.
محسن طباطباییمزدآبادی در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، درباره نقش هوشمندسازی حمل و نقل شهرها در توسعه پایدار شهری، اظهار کرد: کلانشهر تهران به عنوان پایتخت سیاسی و اقتصادی کشور ما از نظر حملونقل شهری با تنگناهایی مواجه است که جلوه آن به صورت ترافیک، تراکم و آلودگی خود را نشان داده است.
وی ادامه داد: در همین راستا برنامهریزان و مدیران شهری تلاش کردهاند تا هم در عرصه سیاستگذاری و در قالب برنامههای 5 ساله دوم و سوم توسعه شهر تهران و هم در عرصه اجرا به سمت و سوی استفاده از سیستمهای هوشمند حملونقل شهری حرکت کنند.
دبیر انجمن علمی اقتصاد شهری ایران تصریح کرد: حملونقل هوشمند عبارت است از سیستمهای حملونقلی که تکنولوژی اطلاعات، ارتباطات و کنترل را برای بهبود عملکرد شبکههای حملونقلی به کار میگیرند؛ اما این پرسش مطرح است که هوشمندسازی حمل و نقل شهرها در آینده چه نقشی در توسعه پایدار شهری دارد؟
وی خاطرنشان کرد: بررسی مطالعات صورت گرفته نشان میدهد، مشکلاتی که سیستم حملونقل در حال حاضر در کلانشهر تهران با آن روبه رو است شامل پارک وسیله نقلیه، ایمنی، بهداشت و سلامتی، زمانی، مدیریتی، کالبدی، مدیریت وقایع وحوادث، دقت، نظم، اطلاعرسانی، نگهداری، مالی، درونی خودرو، تحرک فردی، عدالت و انسانی است.
طباطبایی تصریح : یافتههای پژوهش در بُعد پارک وسیله نقلیه نشان داده هوشمندسازی حملونقل شهری در تهران باعث استقرار پارکینگهای هوشمند، مدیریت هوشمند پارکینگ و در نهایت منجر به اشغال حداقل فضای عمومی و فضاهای باز و سبز شهری میشود.
وی افزود: در بُعد ایمنی، هوشمندسازی حملونقل شهری در تهران، باعث استفاده از هوش مصنوعی در کنترل ترافیک و سرعت عبورومرور، سیستمهای ایمنی و پیشگیری هوشمند تصادفات، افزایش دقت در جریان حملونقل با کاربست هوش مصنوعی و اطلاعرسانی هوشمند و لحظهای تغییرات جوی و وضعیت فیزیکی جادهها خواهد شد که این امر منجر به افزایش سطح ایمنی و در نهایت، افزایش سطح سلامت جامعه میشود.
دبیر انجمن علمی اقتصاد شهری ایران گفت: در بُعد بهداشتی و سلامتی، هوشمندسازی حملونقل شهری در کلانشهر تهران باعث رعایت هوشمند فاصله با اتومبیلهای دیگر، نیاز کمتر به استفاده از بوق و چراغ هشدار، مسیریابی هوشمند ماشینها، تولید و بهکارگیری اتومبیلهای هوشمند بومگرا (با سوخت خورشیدی یا هیدروژنی) خواهد شد که این امر منجر به کاهش مصرف انرژی، کاهش آلودگی صوتی، هوا و دیداری (نوری) و در نتیجه، افزایش سطح سلامت جامعه میشود.
وی افزود: در بُعد زمانی، هوشمندسازی حملونقل شهری در کلانشهر تهران باعث بهکارگیری وسایل نقلیه عمومی هوشمند و سریع برای رفاه مسافران وطراحی هوشمند مسیرها خواهد شد که این امر منجر به کاهش نیاز به سفر با اتومبیلهای شخصی، کاهش ترافیک، کاهش مصرف انرژی، کاهش انواع آلودگی، کاهش زمان سفر، افزایش سرعت در جابهجایی مبدأ و مقصد میشود.
طباطبایی اظهار کرد: در بُعد مدیریتی، هوشمندسازی حملونقل کلانشهر تهران باعث یکپارچگی سیستمهای حملونقل و همچنین استفاده از مدیریت سیستمهای مختلف حملونقل با استفاده از توان بالای محاسبهگری هوش مصنوعی خواهد شد که این امر منجر به افزایش کارایی سیستم حملونقل و در نتیجه، کاهش مصرف انرژی و انواع آلودگی میشود.
وی اظهار کرد: در بُعد کالبدی، هوشمندسازی حملونقل کلانشهر تهران باعث استفاده از وسایل حملونقل هوایی باربر و مسافربر هوشمند منجر به حفظ ارزشهای تاریخی و بافتهای شهری، کاهش نسبی سطوح مورد نیاز برای عبورومرور (خیابانها)، افزایش سطوح فضاهای باز، عمومی و سبز و افزایش ذخیره زمین شهری خواهد شد.
وی در ادامه گفت: استفاده از خودروهای کوچکتر با طراحی هوشمند منجر به حفظ ارزشهای تاریخی و بافتهای شهری و کاهش نسبی سطوح مورد نیاز برای عبورومرور (خیابانها) خواهد شد. طراحی هوشمند خیابانها منجر به حفظ ارزشهای تاریخی و بافتهای شهری، کاهش نسبی سطوح مورد نیاز برای عبورومرور (خیابانها)، افزایش سطوح فضاهای باز، عمومی و سبز و افزایش ذخیره زمین شهری میشود.
طباطبایی اظهار کرد: در بُعد کالبدی، هوشمندسازی حملونقل کلانشهر تهران باعث استفاده از وسایل حملونقل هوایی باربر و مسافربر هوشمند، خودروهای کوچکتر با طراحی هوشمند و طراحی هوشمند خیابانها خواهد شد که این امر منجر به حفظ ارزشهای تاریخی و بافتهای شهری، کاهش نسبی سطوح مورد نیاز برای عبورومرور (خیابانها)، افزایش سطوح فضاهای باز، عمومی و سبز و افزایش ذخیره زمین شهری میشود.
دبیر انجمن علمی اقتصاد شهری ایران تصریح کرد: در بُعد مدیریت وقایع و حوادث، هوشمندسازی حملونقل شهری در کلانشهر تهران باعث کاهش زمان پاکسازی، مدیریت اطلاع از سوانح و امداد و استفاده از چراغهای هوشمند و تابلوهای متغیر هوشمند خواهد شد که این امر منجر به افزایش سطح سلامت شهروندان، افزایش سطح ایمنی، کاهش اتلاف زمان و کاهش مصرف سوخت میشود.
وی گفت: در بُعد نظم، هوشمندسازی حملونقل شهری کلانشهر تهران باعث مدیریت هوشمند سیستم حملونقل عمومی و نظم در حرکت وسایل نقلیه عمومی خواهد شد که این امر منجر به کاهش نیاز به وسایل نقلیه (عمومی و خصوصی)، کاهش انواع آلودگی و کاهش مصرف سوخت و انرژی میشود.
طباطبایی خاطرنشان کرد: در بُعد اطلاعرسانی، هوشمندسازی حملونقل کلانشهر تهران باعث استفاده از سیستم هوشمند اطلاعرسانی وضعیت جادهها پیش و حین سفر و سیستمهای هوشمند اطلاعرسانی جوی و در نتیجه سفرهای ایمنتر با نوسان کمتر خواهد شد.
به گفته وی، در بُعد نگهداری، استفاده از سیستمهای نگهداری و بهرهبرداری از خیابانها، بزرگراهها و آزادراهها منجر به ایمنی بیشتر و افزایش سطح سلامت جامعه خواهد شد.
وی در ادامه افزود: در بُعد مالی، هوشمندسازی حملونقل کلانشهر تهران باعث استفاده از سیستمهای پرداخت (عوارض/کرایه) الکترونیک خواهد شد که این امر کاهش نیاز به پول کاغذی و مصرف کاغذ، کاهش مصرف منابع، افزایش سرعت انجام امور پرداخت و لذا آسایش و رضایت عمومی را به همراه خواهد داشت.
وی اظهار کرد: در بُعد درونی، هوشمندسازی حملونقل کلانشهر تهران باعث تنظیم دما و روشنایی به صورت هوشمند، استفاده از ابزارهای مسیریابی هوشمند و سیستم توقف (ترمز) خواهد شد که منجر به بهبود سطح تمرکز فکری و تصمیمگیری سریعتر و بهتر راننده و در نتیجه، افزایش سطح سلامت جامعه، ایمنی بیشتر، کاهش مصرف سوخت و انرژی و کاهش انواع آلودگی خواهد شد.
دبیر انجمن علمی اقتصاد شهری ایران افزود: در بُعد تحرک فردی، استفاده از سیستم حملونقل هوشمند دوچرخهسواری منجر به کاهش مصرف سوخت و انرژی، کاهش انواع آلودگی و افزایش سلامت انسانی و نیز استفاده از علائم و تابلوهای هوشمند برای ایمنی تردد عابران و دوچرخهسواران منجر به افزایش سلامت انسانی خواهد شد.
وی گفت: در بُعد عدالت، هوشمندسازی حملونقل شهری در کلانشهر تهران در رابطه با توسعه پایدار باعث اخذ مالیات بیشتر از مصرفکنندگان بیشتر با اتکا به محاسبات دقیق و هوشمند خواهد شد که افزایش سطح عدالت اجتماعی و اقتصادی را به همراه خواهد داشت.
به گفته وی، در بُعد انسانی نیز طراحی هوشمند خیابانها از لحاظ طراحی محله و خیابان انسانمحور منجر به توجه به انسان و انسانمحوری خواهد شد.
انتهای پیام/