خسارت سرمازدگی به باغات استان کرمان/ کشاورزان چگونه خسارات سرمازدگی را به حداقل برسانند


خسارت سرمازدگی به باغات استان کرمان/ کشاورزان چگونه خسارات سرمازدگی را به حداقل برسانند

گروه استان‌ها - خطر سرمازدگی در کمین محصولات باغی و زراعی استان کرمان است و توصیه می‌شود در این شرایط کشاورزان با انجام تمهیدات لازم خسارات احتمالی را به حداقل برسانند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمان ، خطر سرمازدگی در کمین محصولات باغی و زراعی استان کرمان است و طبق پیش‌بینی مرکز هواشناسی استان کرمان تداوم هوای سرد تا چهارشنبه در استان وجود داشته و احتمال خطر سرمازدگی در غرب و شمال استان دور از انتظار نیست.

براساس اطلاعیه اداره کل مدیریت بحران استان کرمان از سه‌شنبه تا چهارشنبه دمای استان کرمان کاهش چشمگیری داشته و کاهش محسوس دما به‌طور میانگین بین 6 تا 8 درجه سانتیگراد و حداکثر تا 10 درجه سانتیگراد خواهد بود و کشاورزان باید کاملاً مراقب باشند.

زمان شروع کاهش دما از امروز تا چهارشنبه اعلام شده و دستگاه‌های متولی امور کشاورزی استان و شهرستان‌ها ضمن آمادگی کامل و اتخاذ تدابیر، هماهنگی‌های لازم را به منظور فراهم کردن تمهیدات مقتضی از جمله تامین سوخت، سرویس و راه‌اندازی وسایل حرارتی، کنترل دما و رطوبت و تهویه در گلخانه‌ها، مرغداری‌ها و دامداری ها، محافظت از تاسیسات و مراقبت از سیستم‌های آبیاری تحت فشار، ایجاد پوشش بر روی نهال‌های جوان و درختان آسیب پذیر، خودداری از انجام هرس درختان، عدم کود دهی استخر‌های پرورش ماهیان گرم آبی به عمل آورند.

مهدی لطفعلی‌زاده مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم با اشاره به اینکه در اسفندماه گذشته بارش زیادی در استان کرمان نداشتیم و رطوبت کافی وجود ندارد اظهار داشت: در اسفندماه هوا به شدت گرم شد.

وی با بیان اینکه جوانه‌های درختان زمانی که در حالت رکود هستند نسبت به سرما مقاوم بوده اما زمانی که حالت شکوفه و رویش ایجاد می‌شود این جوانه‌ها به سرمای زیر صفر حساس هستند افزود: از سوی دیگر طبق پیش‌بینی‌های هواشناسی از ابتدای فروردین ماه با کاهش دما روبه‌رو هستیم و احتمال سرمازدگی تشعشی در استان وجود دارد.

وی با اشاره به اینکه از نظر فنی سرمازدگی تشعشی زمانی اتفاق می‌افتد که آفتاب غروب آفتاب کرده و کم کم سطح باغ گرمای خود را از دست می‌دهد گفت: در این شرایط در قسمت پایین باغ سرما تجمع کرده، هوا گرم از باغ خارج می‌شود و هوای سرد در پایین درختان تجمع پیدا می‌کند.

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان با بیان اینکه زمانی که این اتفاق می‌افتد و شب‌های آرامی را داریم یعنی وزش بار را نداریم این اتفاق باعث تجمع سرما می‌شود ادامه داد: از نیمه‌های شب که می گذرد این دما به زیر صفر رسیده و بسته به نوع درختان خسارت‌های مختلفی به جوانه‌های آنها وارد می‌شود.

وی با اشاره به راهکارهایی که می‌توان با کمک آن خسارت را به حداقل رساند گفت: انجام کارهایی که حرکت حداقلی هوا را در باغ داشته باشیم با کمک دستگاه‌های مولد باد که هوای سرد از کنار درختان خارج کند و یا گرم کردن دو درجه‌های درختان می‌تواند موثر باشد.

لطفعلی‌زاده با بیان اینکه از همان ابتدای سال اطلاع‌رسانی‌های لازم به باغداران انجام شد افزود: در دماهای منفی یک تا منفی چهار درجه این خسارت‌ها ایجاد می‌شود و باغداران ما می‌توانند با انجام برخی اقدامات این خسارت‌ها را به حداقل برسانند.

وی با اشاره به استفاده از بخاری، گرمکن‌ها و دستگاه‌های مه ساز ادامه داد: با توجه به پیش‌بینی‌های انجام شده امشب احتمال خطر سرمازدگی وجود دارد و باید مراقبت‌های خوبی در باغات انجام شود تا خسارات کاهش پیدا کند.

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان بیان کرد: از ابتدای هفته هم  خسارت‌های نقطه‌ای را در استان داشتیم که بررسی خسارات و میزان آن در حال انجام است.

مریم سلاجقه کارشناس مرکز پیش‌بینی هواشناسی کرمان نیز با اشاره به تداوم هوای سرد تا چهارشنبه در استان کرمان اظهار داشت: احتمال خطر سرمازدگی در غرب و شمال استان کرمان دور از انتظار نیست.

وی با بیان اینکه طبق بررسی آخرین نقشه‌های هواشناسی تا صبح روز چهارشنبه به جز جنوب در سایر مناطق این استان کاهش محسوس دمای کمینه پیش‌بینی می‌شود گفت: از روز دوشنبه تا چهارشنبه به جز جنوب این استان، در سایر مناطق دمای کمینه کاهش خواهد داشت.

کارشناس مرکز پیش‌بینی هواشناسی کرمان با اشاره به اینکه کاهش دما و احتمال خسارت سرمازدگی به محصولات باغی و زراعی از اثرات این مخاطره است بیان کرد: انجام تمهیدات به منظور بکارگیری یکی از روش‌های کنترل سرمازدگی از جمله تولید دود، بخاری باغی، آبیاری سطحی، روش های مولد مه و باد... بوده و محافظت از کندوهای زنبور عسل در برابر کاهش دما لازم است.

وی ادامه داد: تنظیم دمای سالن‌های گلخانه‌ای، تهیه سوخت کافی و کنترل سامانه‌های گرمایشی برای سالن‌های پرورشی از قبیل مرغداری‌ها، گلخانه‌ها، دامداری‌ها و غیره، آبیاری باغات و مزارع هر ساعت یک بار تا تابیدن آفتاب و پوشاندن نهال‌های جوان و آسیب‌پذیر را برای جلوگیری از سرمازدگی توصیه می‌شود.

عباس حاج عبدالهی رئیس جهاد کشاورزی رفسنجان نیز با اشاره به کاهش دمای هوا از هفتم فروردین اظهار داشت: در دو روز گذشته تاکنون حدود 40 هزار هکتار از باغات پسته این شهرستان خسارت وارد شد.

وی بیان کرد: در منطقه نوق، بخش فردوس، بهرمان و فردوسیه نوق، اسماعیل آباد، حومه غربی و شرقی رفسنجان تحت تأثیر سرمازدگی قرار گرفته و بیشترین آسیب به باغات حوزه فردوسیه نوق و بهرمان وارد شده است.

عباس مهران مهران ریاست اداره جهاد کشاورزی شهرستان انار نیز با بیان اینکه بر اثر افت شدید دما بیش از 70 در صد از باغات شهرستان انار بین 30 تا 100 درصد خسارت وارد شده است گفت: این افت دما در تاریخ 28 اسفند 1400 و همچنین در تاریخ 7 و 6 و 5 فروردین 1401 بوده است.

انتهای پیام/511/ح

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon