تنش آبی در شهر چشمهها/ بسیاری از روستاهای مازندران با کمبود آب شرب مواجه شدهاند
گروه استانها ـ در حالی که مازندران این استانهای پر آب کشور محسوب میشود، اما به دلیل کنترل نشدن آبهای سطحی، بسیاری از شهر و روستاهای این استان با مشکل کمبود آب شرب مواجه است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از سوادکوه، وابستگی زندگی بشر به آب این مایه حیات، دسترسی به آب شرب و سالم را جزء الزامات قرار داده است.الزامی که کوچکترین مشکلی در آن علاوه بر تهدید سلامت، فعالیتهای روزانه را مختل کرده و مدیریتها را در کفه ترازوی قضاوت مردم قرار میدهد.
تامین آب شرب در مازندران اگرچه با توجه با شرایط اقلیمی و بارش، نسبت به سایر استانها با مشکلات چندانی مواجه نیست اما باید به الگوی صحیح مصرف نیز توجه داشت.
آب شرب در سوادکوه چند دههای میشود که از چشمههای کوهستانی تامین میشود، اگرچه در نگاه اول مصرف آب چشمه، نعمت بزرگی محسوب میشود اما قطعی مکرر و چند روزه در مواقعی از سال،شکرگزاری این نعمت را به سمت گله و انتقاد پیش میبرد.
تامین آب شرب سالم از ابتداییترین امکانات هر جوامعی محسوب میشود که وابستگی به این امکان، تحمل قطعی مکرر و چند روزه را تقریبا غیر ممکن میسازد، موضوعی که در پایان اسفند سال گذشته ، مردم سوادکوه را کلافه و موج انتقاد شهروندان را در پی داشته که پس از چند روز رفع شد اما این بار در سال جدید و هم زمان با آغاز ماه مبارک رمضان، قطعی آب شرب، صدای اعتراض شهروندان را درآورده، قطعی که در دومین روز از ماه رمضان نیز مردم زیراب تجربه کردهاند، اگرچه منابع محلی خبر از شکستگی لولهها دادهاند اما مدیران استانی و شهرستانی نظر دیگری داشته و توضیحاتی ارائه دادهاند، شهروندان نیز خواهان شنیده شدن صدایشان و رفع مشکل شدهاند.
علیاشرف خلیلی یکی از شهروندان زیرابی معتقد است مشکل مدیریتی، ریشه این بحران شده و گفت: شهری که هر سمتش چشمهای وجود دارد، چنین مشکلاتی بی معنی است. در مناطق کویری زندگی نمیکنیم که قابل حل نباشد. این به مشکل مدیریتی برمیگردد.
وی افزود: هر چند وقت یکبار دچار قطعی آب شرب در تمام نقاط شهری هستیم، هر بار با هر بهانهای توضیحاتی دادهاند. حتی اگر مشکل فنی هم باشد، چرا تا به حال حل نشده است؟
این شهروند ادامه داد: قطعی آب آن هم در دو روز پی در پی ماه رمضان، واقعا مشکلاتی را بوجود آورده و روزمرگی را با سختیهایی مواجه کرده که قابل پذیرش نیست.
یکی دیگر از شهروندان که اولیاء دانشآموز بوده نیز در اعتراض به قطعی آب شرب، گفت: دو روزی که مدارس باز شده، قطعی آب شرب نیز داشتیم. اگرچه درمورد سلامت دانشآموزان از اداره آموزش و پرورش و بهداشت بازدید داشتند اما در موضوع مشکل آب از سوی اداره آب و فاضلاب، کاری انجام نشد.
این شهروند که اولیاء دانشآموز ابتدایی است، ادامه داد: شیفت صبح با سختی پیش رفتهاند اما شیفت بعدازظهر، تحمل مشکل سختتر خواهد بود.
وی اظهارداشت: اگرچه این مشکل فقط مربوط به مدارس نیست و همه درگیر هستند اما تاکنون تانکر آب برای مدارس نیاوردهاند.
بهزاد برارزاده مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مازندران در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در سوادکوه با بیان اینکه مشکل قطعی آب مربوط به افزایش روان آبها بوده، خاطرنشان کرد: باتوجه به اینکه آب شرب سوادکوه از چشمههای بالادست تامین میشود، افزایش روانآبها منجر به ورود گل و لای به درون لولهها شده و همین موضوع باعث گرفتگی و گلآلود شدن آب شرب گشته است.
وی افزود: با حضور در منطقه در تلاش برای خروج گل و لای از لولهها و رفع گرفتگی هستیم. در حال حاضر آب گلآلود بوده و تا رفع نشدن گرفتگی و گلآلودی، قطعی آب خواهیم داشت.
برارزاده اظهارداشت: موضوع شکستگی لولهها صحت ندارد و با توجه به مشغله فعلی جهت رفع مشکل در شهرستان سوادکوه، علت تکرار موضوع قطعی آب و چگونگی برون رفت از آن را به طور کامل به زودی شرح خواهم داد.
محمدرضا اسماعیلی مدیر امور آبفا شهرستان سوادکوه نیز با بیان اینکه افزایش دمای هوا منجر به افزایش روانآبها و گلآلودی آب گشته، اظهارداشت: آب شرب منطقه سوادکوه از چشمهها تامین میشود. افزایش دمای هوای در طی چند روز منجر به افزایش ذوب برف در کوهستان و افزایش روان آبها شده است.
وی افزود: افزایش روان آبها، گل و لای را با خود آورده و منجر به کدورت آب چشمه شده و خط لوله نیز دچار گرفتگی شده است. وقتی کدورت آب افزایش مییابد برای حفظ سلامت مردم، آب را میبندیم.
اسماعیلی با بیان اینکه هرگونه شکستگی لوله را رد میکنم، تصریح کرد: قطعی آب به دلیل شکستگی لولهها نیست. با حضور در " دراسله" و " گلنابدره" در تلاش برای رفع گرفتگی هستیم.
مدیر آبفا سوادکوه راهکار تکرار نشدن این مشکلات که منجر به قطعی آب منطقه میشود، افتتاح تصفیهخانه برشمرد و بیان کرد: راه کار رفع این مشکلات، افتتاح تصفیهخانه است که 80 درصد پیشروی داشته و اگر اعتبارات تامین شود، امیدواریم امسال افتتاح شود تا دیگر شاهد چنین مشکلاتی نباشیم.
تدابیر در بهرهمندی از چشمههای متعدد حوزه شهری نیز میتواند در کنار توجه به امور فنی و لولهکشیها، بخش بزرگی از بار مشکلات را کاهش دهد.
انتهای پیام/ش