کشت کمآببر صورتمسئله کشاورزی دانشبنیان در استان قزوین
گروه استانها- مهمترین صورت مسئله پیش روی تولید دانشبنیان کشاورزی در استان قزوین مدیریت مصرف آب در این بخش و اصلاح الگوی کشت از طریق تولید محصولات کمآببر است تا نرخ بهرهوری تولید زراعی افزایش یابد و جلوی تعمیق بحران آب در دشت قزوین گرفته شود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از قزوین، بدون شک یکی از مخاطبان جدی تحقق شعار سال یعنی دولت دانشبنیان و اشتغالآفرین بخش کشاورزی و تولیدات این بخش هستند و با توجه به اینکه قزوین یکی از قطبهای اصلی تولید محصولات کشاورزی، باغی و دامی در کشور است، باید زیرساختهای ایجاد کشاورزی دانشبنیان در این استان ایجاد و تقویت شوند. مهمترین صورت مسئله پیش روی تولید دانشبنیان کشاورزی در استان قزوین مدیریت مصرف آب در این بخش و اصلاح الگوی کشت از طریق تولید محصولات کمآببر است تا نرخ بهرهوری تولید زراعی در استان افزایش یابد و جلوی تعمیق بحران آب و خشکسالی هم در دشت قزوین گرفته شود.
برنامه مدونی برای توسعه کشاورزی دانشبنیان نداریم
مهدی بخشنده در گفتوگو با خبرنگار تسنیم با اشاره به نامگذاری سال 1401 از سوی مقام معظم رهبری به عنوان سال «تولید دانشبنیان و اشتغالآفرین» اظهار داشت: با توجه به نامگذاری سال 1401 هیچ راهی جز دانشبنیان کردن تولیدات کشاورزی نداریم؛ اما به باور اتاق بازرگانی حرکت ما به این سمت خیلیضعیف است.
وی به تلاشهای سایر کشورها برای توسعه کشاورزی و کشت دانشبنیان اشاره و اضافه کرد: شاهد این هستیم در کشورهای کمتر توسعهیافته عضو سیآیاس (کشورهای مستقل مشترکالمنافع) دولتها توسعه کشاورزی دانشبنیان را دستور کار اصلی خود قرار دادند و در حال عبور از کشتهای سنتی به سمت کشتهای گلخانهای هستند تا ضمن افزایش نرخ بهرهوری آب پاسخگوی مصارف مختلف محصولات کشاورزی باشند.
بخشنده ادامه داد: با وجود اینکه دپارتمان کشاورزی اتاق بازرگانی هم یکی از برنامههای اصلی خود را توسعه کشاورزی دانشبنیان قرار داده، اما در این حوزه برنامه مدونی نداریم و خبری از حمایتهای اساسی هم نیست.
وی تصریح کرد: در سال 1401 وظیفه همه ماست که مسئولان استان قزوین را وادار کنیم تا به جای اینکه انرژیشان را برای نظارت در حوزه مرغ، تخم مرغ، سیب و پرتقال بگذارند، جبهه تولید و به ویژه تولید دانشبنیان در حوزه کشاورزی را تقویت کنند. بنابراین تمام ظرفیت و انرژی باید در این حوزه بیاید و به عنوان دستور کار اصلی قرار بگیرد.
خدمات مهندسی دانشبنیان در قزوین 2 برابر شود
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین هم با اشاره به ضرورت بهکارگیری توان مجموعه نظام مهندسی کشاورزی استان برای تحقق کشاورزی دانشبنیان گفت: توسعه خدمات فنی توسط شرکتهای دانشبنیان باید با هدف شعار سال در سرلوحه نظام مهندسی کشاورزی این استان باشد. چرا که استان قزوین امروز از ظرفیتهای عظیمی برای تحول بخش کشاورزی برخوردار است و باید در این راستا پیشقدم باشد.
رضا افلاطونی اضافه کرد: وجود 26 عضو نظام مهندسی با مدرک دکترا که با سابقه و مجرب هستند، میتواند شرایطی را فراهم کند که به همین تعداد کارهای دانشبنیان صورت بگیرد. ضمن اینکه ارائه خدمات مهندسی دانشبنیان در استان قزوین و به ویژه در بخشهایی مثل تبدیل ضایعات بخش کشاورزی، افزایش بهرهوری تولید گندم و انگور باید 2 برابر شود.
مرکز تحقیقات کشاورزی قزوین در اختیار پژوهشگران تولید دانشبنیان قرار میگیرد
این مقام مسئول همچنین از اختصاص آزمایشگاههای مرکز تحقیقات کشاورزی استان به فعالیتهای کشاورزی دانشبنیان خبر داد و گفت: این مرکز با هدف حمایت از توسعه دانش و پژوهش از تمامی دانشجویان، تولیدکنندگان و کارشناسان که به آزمایشگاه و مزرعه نیاز دارند، استقبال میکند.
افلاطونی ادامه داد: در راستای حمایت از ایدههای نو، دانشبنیان و همچنین ارتقای کشاورزی، دانش آموزان، دانشجویان و کارشناس کشاورزی می توانند از امکانات و تجهیزات آزمایشگاهی و مزرعهای و همچنین محققان مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان استفاده کنند. 1600 گونه گیاهی در این بخش جمعآوری شده که از این میان 82 گونه چوبی و 512 گونه گیاهی گلدار شاخص شناسایی شده است.
وی از افتتاح آزمایشگاه آب و خاک طی ماههای آینده خبر داد و گفت: روند تجهیز این آزمایشگاه در مراحل پایانی قرار دارد و این آزمایشگاه به زودی به مرحله افتتاح خواهد رسید.
به گزارش تسنیم، با توجه به نقش مهم کشاورزی دانشبنیان در اصلاح کشت و مدیریت آب در حوزه کشاورزی نقش این بخش در تحقق شعار تولید دانشبنیان حتی از بخش صنعت هم بیشتر است و به نظر میرسد در این حوزه باید یک قرارگاه مشترک بین سازمان جهادکشاورزی، اتاق بازرگانی و دانشگاههای برتر استان تشکیل شود تا طرحهای پژوهشی نخبگان دانشگاهی در حوزه کشاورزی دانشبنیان به سرعت به مرحله اجرا برسند.
انتهای پیام/س