گزارش| بررسی دقیق علت ریزش کوه در جاده هراز/ آیا رانش کوه طبیعی بود؟/ باز هم پای معادن در میان است!


گزارش| بررسی دقیق علت ریزش کوه در جاده هراز/ آیا رانش کوه طبیعی بود؟/ باز هم پای معادن در میان است!

گروه استان‌ها ـ در پی ریزش سنگ و ایجاد گرد و غبار در جاده هراز با کار توجیهی مسئولان امر به دنبال مقصر نباشیم چون کوه خودش ریزش کرد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از آمل، ماجرای جلوگیری صدور مجوز معدنی جدید در جاده هراز و دقیق‌تر در منطقه چلاو یادتان هست؟ یعنی ماجرایی که اهالی آن منطقه با تجمع‌شان باعث جلوگیری ادامه روند یک معدن جدید و مهم‌تر نابودی بخشی از امتداد خط سبز جنگل‌های هیرکانی شده بود.

معدن یک واحد تولیدی که برای عده‌ای سودآور و محل سرمایه‌گذاری شده موجب تخریب طبیعت بکر و خدادادی شده که خداوند متعال رایگان در اختیار بشریت گذاشته و ما به جای صیانت از آن تیشه بر دست‌هایمان گرفتیم و بر ریشه این نعمت‌ها می‌زنیم.

شاید این نابودی به دست بشریت ذره ذره انجام می‌شود همان طور که از 18 میلیون هکتار اراضی جنگلی شمال کشور اکنون به 12 میلیون هکتار رسیده و در هر جایی با نابودی جنگل، کوه، دشت، جلگه با تاسیساتی به نام واحدهای تولیدی معدنی، شن و ماسه در کنار ویلاهای آنچنانی در دل آنها روبه‌رو شدیم آن هم به این خاطر به ما‌ اندوزی خود در این دنیای وانفسا و فانی پرداخته و آن امانت خدادادی را با تاراج و تجاوز کردن به خیانت تبدیل کنیم.

*خشم طبیعت و هشداری بر نابخردی دست بشریت

و در این نابودی‌های دست بشریت درست در سیزدهم فروردین 1401 شمسی که به عنوان روز طبیعت نام‌گذاری شده خشم طبیعت به‌گونه‌ای خودش را به ما نشان دهد و هشداری بر نابخردی دست بشریت شده تا آن‌گونه لفظ اصطلاحی که همه ما منتظر آن با آمدن "منجی عالم بشریت" مصداق می‌دانیم، در فضای مجازی با انتشار فیلمش لفظ به لفظ، دست به دست شود و با رساترین شکل ترس و وحشت بگوییم که "آخرالزمان" شده است.

ریزش کوه بی‌سابقه‌ای که با شروع قرن جدید در 36 کیلومتری جاده هراز، نرسیده به جاده بلده و درست بالا سر یک واحد تولیدی معدنی اتفاق افتاده که گرد و غبار بزرگی را در آن منطقه به دنبال آورد و به گفته مدیرعامل سازمان آتش‌نشانی آمل شروع آن 18 و 45 دقیقه بوده کنترل و پاک‌سازی منطقه حدود تا 2 بامداد به طول انجامید.

*وزارت صمت پاسخگوی بر تخلفات معادنی

ریزش کوهی که به گفته رضا اکبری معاون سازمان راهداری مازندران این اتفاق پدیده‌ای عجیب و در پی اجرای عملیات در یک معدن خصوصی بوده که موجب توده بزرگی از خاک بلند و روی جاده شد و منجر به ایجاد مزاحمت، کاهش دید و توقف سفرها در جاده هراز شد.

جالب است که‌ این‌ مسئول استانی اتفاق پیش آمده را با این جزئیات بیان می‌کند که از آنجایی که داخل کف این معادن خاک نباتی «گردوخاک» فراوان وجود دارد، بنابراین وقتی توده ای سنگین روی این خاک‌ها پرتاب شود انتشار خاک و حرکت آن به سمت جاده رخ خواهد داد اما ما به عنوان سازمان راهداری ابزاری برای کنترل فعالیت این معادن نداریم و از طریق دادستانی و استانداری محبور به کنترل این وضعیت هستیم.

وی عنوان کرد: از منطقه آمل که خارج شویم و وارد جاده هراز شویم بیش از 50 معدن وجود دارد که منطقه بلده وچلاو نام دارد. این معادن در امتداد جاده قرار دارند و البته با جاده نیز فاصله دارند، در همین فیلمی که منتشر شد رودخانه‌ای بین معدن و جاده وجود دارد که نشان دهنده فاصله معادن از جاده است. ریزش کوه هم در خود جاده نداشتیم و فقط بلند شدن توده گردو خاک منجر به توقف فعالیت در جاده شد.

اما این ریزش شوک‌آور که مسئولان آملی و استانی با خیال راحت گفتند خسارت مالی و جانی در پی نداشت ساعت‌ها دید با ایجاد گرد و غبار دید رانندگان و مسافران عازم برگشت از سفر نوروزی شان را گرفته بود و آن جاده‌ای که همه روزه شاهد بار ترافیکی بسیاری در چند نقطه حساس چون چلاو، تونل تکاور، پلیس راه گزنک، آب اسک، پلور و لاسم در پیک تعطیلات است، در آن روز در این منطقه با کندی تردد مسافران شده بود.

بماند که به خاطر همین ایام تعطیلات و به منظور رفع ترافیک از آمد و شد خودروهای سنگین به ویژه کامیون‌های حمل شن و ماسه و معدنی جلوگیری شده بود وگرنه به گفته معاون سازمان راهداری حمل و نقل جاده‌ای مازندران این دستگاه‌های سنگین در هنگام تردد در جاده هراز با تخلفاتی چون حمل اضافه بار، عدم مجوز باربری برای حمل مصالح، تردد و ورود به جاده در زمان‌های غیر مجاز ، ریزش آب و مصالح از پشت کامیون روی جاده و استفاده از جاده‌های دسترسی ناایمن روبه‌رو هستند و این رسیدگی به تخلفات پس از شکایات سازمان راهداری از سوی سازمان صمت و دستگاه قضایی باید پیگیری شود.

*انفجاری در کار نبود!!!

اما نکته حائز اهمیت این است که رئیس اداره محیط زیست شهرستان آمل اعلام کرد که اتفاق ریزش کوه در آن منطقه در پی انفجار معدن آن منطقه نبوده و فعالیت آن واحد تولیدی نیز از اواخر اسفند ماه سال گذشته تعطیل شده بود.

وحید رضاییان بیان کرد: رانش کوه در جاده هراز موضوعی است که هر بار بعد از بارش و گرم شدن هوا اتفاق می‌افتد. 

با وجود این تحلیل اگر در آن روز خسارت جانی به دنبال داشت بایستی با این تحلیل از مرگ انسانی به راحتی می‌گذشتیم؟ و اتفاقی که در کوه‌های سر به فلک کشیده استان سرسبز با راه‌اندازی معادن متعدد موجب نابودی طبیعت بکر و زیبا شده‌اند، به راحتی گذشت؟

*مازندران نیاز بر تاسیس معادنی جدید!!!

معادنی که به گفته حسینقلی قوانلو با وجود 156 واحد تولیدی در جاده‌های هراز، سوادکوه و کندوان و بیشترین آنها در جاده هراز همچنان به راه‌اندازی و صدور مجوز صنعت معدنی جدیدی برای استان مازندران لازم می‌دانند چرا که به دلیل ساخت‌وسازهای بی‌شمار در این استان و راحت‌تر و صریح‌تر بر گفتن این مطلب با نابودی اراضی جنگلی، کشاورزی و باغی به منظور قد علم کردن ساختمان‌های بی‌روح و بی‌جان، نیاز به مصالح ساختمانی زیاد برای مازندران است تا به جای وارد کردن این مصالح از گرگان و گیلان در همین صدور مجوزهای واحدهای معدنی و شن و ماسه در کوه‌ها و رودخانه‌های مازندران تامین شود.

*وجود معدن بر اتفاق ریزش کوه هراز بی‌تاثیر نبود

و در پایان به گفته "حسین رنجبر درواری" مدیر مرکز زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی ساری در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی تسنیم اتفاق ریزش سنگ و گردو غبار جاده هراز تغییرات آب و هوایی و تغییر فصل از زمستان به بهار عنوان کرده که با آب شدن برف‌ها همراه است و موجب لغزش زمین شده است.

مهم‌تر اینکه وی نیز فعالیت‌های معدنی در این امر را بی‌تأثیر ندانسته و مطرح کرد: بر اساس اطلاعاتی که از سازمان صنایع و معادن استان گرفتیم، از 25 اسفند ماه 1400 هرگونه فعالیت معدن‌کاوی در این ناحیه متوقف شده بود و این نوع از حوادث در جاده هراز طبیعی است و همواره اتفاق می‌افتد و علت آن هم مسائل طبیعی و هم دخالت‌های انسانی است.

مدیر مرکز زمین‌شناسی و اکتشافات‌ معدنی ساری در رابطه با علت این حادثه توضیح داد: در این مورد به خصوص تغییرات آب و هوایی و تغییر فصل از زمستان به بهار که با آب شدن برف‌ها همراه است دلیل ریزش کوه بوده است. البته فعالیت‌های معدنی هم در این امر بی‌تأثیر نبوده است.

وی ادامه داد: خوشبختانه این زمین لغزش که باعث رانش کوه شده زمین لغزش کوچکی بوده است و به دلیل این که این منطقه در کریدور باد قرار دارد، همزمان که این زمین لغزش اتفاق می‌افتد گرد و غبار شدیدی همراه این حادثه به هوا می‌رود اما زمین لغزش و ریزش کوه به محدوده معدن محدود شده و به جاده نمی‌رسد.

رنجبر در رابطه با غلظت و رنگ سیاه گرد و غباری که در فیلم مشاهده شد، گفـت: به دلیل اینکه خاکی که به آسمان رفته خاک نباتی بوده، گرد و خاک ایجاد شده شبیه به فوران آتشفشان دیده شده است.

به گزارش تسنیم، با وجود چنین اتفاق ناگهانی صدور مجوزی جدید بر واحد تولیدی معدنی و شن و ماسه در جاده‌های مواصلاتی مازندران لازم است حتی به خطر انداختن جان مسافران و رانندگان در این آمد و شدهای جاده‌ای و یا نابودی زیستگاه‌های حیات وحش و قطع درختان چندین ساله هیرکانی، کدر کردن آب رودخانه‌های زلال فقط به منظور اینکه جیب عده‌ای پر، ساخت‌وسازهای غیراصولی در اراضی جنگلی و کشاورزی انجام و ساختمان‌های غول‌پیکر و بی روح در دل جنگل‌ها و دشت‌های زیبای مازندران همیشه سبز و خوش آب وهوا احداث شود و در پایان با اتفاقی بر ریزش کوه و ایجاد گرد و غبار با کار توجیهی مسئولان امر، بگوییم دنبال مقصر نباشیم کوه خودش ریزش کرد؟!

انتهای پیام/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon