واکاوی دلایل بروز ریزگردها در استان خراسان رضوی/ دولت‌های کانون‌های گرد و غبار را نادیده گرفتند

واکاوی دلایل بروز ریزگردها در استان خراسان رضوی/ دولت‌های کانون‌های گرد و غبار را نادیده گرفتند

گروه استان‌ها-گرد و غبارو وجود کانون‌های فرسایش بادی این روزها حال ناخوشی به استان خراسان رضوی داده به‌طوری که کارشناسان بر این باورند این گرد و غبار در ۲۴ ساعت آینده ادامه دارد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهدمقدس، طی روزهای اخیر شاهد افزایش گردو غبار در سطح استان خراسان رضوی هستیم، این موضوع حتی سبب تعطیلی ادارات و مدارس و وضعیت ناسالم برای شهروندان شده است.گردو غبار موضوع جدیدی برای استانی که کانون‌های فرسایش بادی فعالی در آن وجود دارد نیست. موضوعی که با کوچکترین وزش باد  این کانون‌ها فعال می‌شوند و وضعیت را به شرایط ناسالم می‌رسانند.

 رئیس مرکز پیش بینی هواشناسی خراسان رضوی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم بر این باور است دلیل اصلی گرد و غبار این روزها در سطح استان نفوذ جریانات غربی و جنوب شرقی است و کانون اصلی این گرد و غبارها قره‌باغ و هرات است که در 24 ساعت آینده با افزایش آن روبرو می‌شویم.

یحیی قائنی‌پور اظهار داشت: از فردا دوشنبه عاملی برای افزایش گرد و غبار نداریم و رفته رفته باید شاهد کاهش این گرد و غبار باشیم اما شرایط همچنان در وضعیت ناسالم است.

 قائنی‌پور عنوان کرد: براساس آخرین گزارش‌ها گرد و غبار تمام سطح استان خراسان رضوی را در برگرفته است که یکی از دلایل آن می‌تواند وضعیت بیابان‌ها باشد.

دو برابر شدن کانون‌های فرسایش بادی

محمدعرفانی، معاون پایش و نظارت اداره کل هواشناسی خراسان رضوی نیز اظهار داشت: کاهش بارندگی‌ها در طی سال‌های اخیر سبب شده تا با کوچک‌ترین وزش بادی شاهد افزایش گردوغبار در سطح استان باشیم.

وی ادامه داد: نزدیک به نیمی از سطح استان خراسان رضوی یعنی در حدود 48 درصد آن را بیایان‌ها تشکیل می‌دهند که با کاهش بارندگی‌ها به‌ویژه در سه سال اخیر وضعیت افزایش گرد و غبار را افزایش داده است.

معاون پایش و نظارت اداره کل هواشناسی خراسان رضوی گفت: بررسی‌ها نشان می‌دهد سالانه بیش از 200 هزار تن خاک از کانون‌های گرد و غبار وارد هوای استان می‌شود و از سویی تعداد کانون‌های فرسایش بادی استان نیز به دلیل خشکسالی‌ها دو برابر شده است.

عرفانی بیان کرد: سطح کنونی مناطق بحرانی زیر تاثیر فرسایش بادی در خراسان رضوی بیش از یک میلیون و 200 هزار هکتار  و حال آن که قبل از این 750 هزار هکتار بوده است. تثبیت شن‌های روان یکی از موضوعاتی است  که در دو شهرستان تایباد و گناباد به دلیل شرایط اقلیمی که دارند مورد توجه باید قرار گیرد و اقدامات مهمی انجام شود.

کمبود اعتبارات بیابان زدایی

هادی مجیدی،رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری تایباد با توجه به فعالیت دو کانون فرسایش بادی در این شهرستان اظهارداشت: 11 هزار هکتار مراتع مستعد شن‌های روان جنگل‌کاری صورت گرفته است که در دو روش بذرکاری و نهال کاری بوده است.

وی افزود: در شهرستان تایباد دو کانون فعال فرسایش بادی به نام‌های کانون محسن آباد و حاجی آباد داریم که اقداماتی برای تثبیت شن‌های روان در آن صورت گرفته است.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان تایباد بیان کرد: متاسفانه در سال گذشته اعتباراتی در حوزه بیان زدایی نداشته ایم.

شهرستان گناباد به دلیل وسعت مراتع و کانون‌های فرسایش بادی که داشته از دیرباز در آن اقدامات تثبیت شن انجام می‌شده است و مردم این شهرستان روزهایی که خاک در پشت درب خانه‌ها بالا می‌آمد را بیاد دارند.این روزها گناباد به یکی از الگوهای تثبیت شن‌های روان تبدیل شده و شاهد اجرای طرح‌های پایلوت در آن هستیم.

60 هزار هکتار از مراتع گناباد احیا شد

 رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گناباد نیز در گفت‌گو با خبرنگار تسنیم اظهارداشت:از مجموع مساحت 227 هزار و 98 هکتار مناطق تحت تاثیر فرسایش بادی شهرستان گناباد مساحت 127 هزار و 313 هکتار کانون بحرانی فرسایش بادی در قالب دو کانون به نام‌های کانون بیدخت نعمت‌آباد و کانون گناباد بجستان رشتخوار قرار دارد.

وی افزود: با توجه به خشکسالی‌های اخیر کانون‌های بحران فرسایش بادی منشاء اصلی بروز طوفان ها گرد و غبار و ریزگردهای داخلی است که این خسارت‌هایی شامل تهدید جاده‌های مواصلاتی مناطق مسکونی شهری و روستایی ،مزارع و باغات، تهدید سلامت مردم و البته مهاجرت مردم به سایر مناطق را به همراه دارد.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گناباد عنوان کرد: مساحت کانون‌های فرسایش بادی شهرستان گناباد 10 درصد استان و دو درصد کشور است و مساحت مناطق تحت تاثیر فرسایش بادی شهرستان گناباد 9.2 دهم درصد استان و 1.1 دهم درصد کشور می باشد.

نخعی درباره فعالیت‌های انجام گرفته توسط اداره منابع طبیعی گناباد جهت کنترل بیابان زایی بیان کرد: نهال کاری، بذر پاشی، آبیاری سنواتی، جمع آوری بذر، نمک‌زدایی، بهره برداری ازهرز آب، مطالعات بیابان زدایی،بیابان زدایی با مشارکت مردم ،احداث بادشکن، طرح مطالعه فرسایش بادی کانون‌های بحرانی از اقداماتی بوده که صورت گرفته است که طی این اقدامات 60 هزار هکتار از مراتع احیا شده است.

وی خاطرنشان کرد: ایستگاه تثبیت شن‌های روان شهرستان گناباد در سال 1346 با هدف تولید نهال گونه‌های بیابانی مانند تاغ شروع به فعالیت کرده است و در سال گذشته در سال گذشته 2605 هکتار عملیات مختلف تثبیت شنهای روان صورت گرفته با اعتبار 26 میلیارد و دویست و هفتاد میلیون ریال تا جلوی حرکت شن‌های روان گرفته شود.

یکی از طبعات ریزگردها یا همان گرد و غباری که در آسمان مشاهده می‌کنید ایجاد مشکلاتی است که برای برخی افراد ایجاد می‌کنید تا جایی که شاهد صدور هشدارها و تعطیلی مدارس هستیم.

عدم خروج از منزل و استفاده از ماسک‌های مخصوص راهکار مقابله با ریزگردها

محمد رضا رادمهرکارشناس مهندسی بهداشت محیط و مسئول واحد مدیریت کاهش خطر بلایای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی گناباد نیز اظهار داشت: با توجه به این که  این روزها شاهد وجود ریزگردها در هوای منطقه هستیم اقدامات احتیاطی زیر می‌تواند به شما کمک کند تا خود را از اثرات سوء گرد و غبار حفظ و اثرات نامطلوب این پدیده بر سلامت خود را به حداقل برسانید مانند این که بیماران قلبی و تنفسی، مبتلایان به آسم، کودکان ، مادران باردار و سالمندان در فضاهای باز فعالیت نکنند و تا حد امکان از حضور در سطح شهر و روستا خودداری کرده و در منزل استراحت کنند.

وی در ادامه بیان کرد: درصورت ضرورت خروج از منزل یا محیط‌های بسته در زمان وجود ریزگردها از ماسک‌های مناسب استفاده کنید. ماسک‌های کاغذی معمولی و دستمال نمی‌توانند به صورت مطلوب جلوی ورود ذرات ریزگرد و غبار به سیستم تنفسی ما را بگیرند. استفاده از ماسک‌های ویژه ای که با عنوان( p1 و p2 و ماسک های سوپاپ دار) مفید خواهد بود. 

این کارشناس مهندسی بهداشت محیط تاکید کرد: از ورزش سنگین به ویژه اگر دارای مشکلات تنفسی و آسم هستید خودداری کنید واگر مبتلا به  آسم یا ناراحتی‌های قلبی و عروقی می باشید یا نشانه‌هایی مانند کوتاهی تنفس، سرفه و خس خس کردن و درد قفسه سینه را مشاهده کردید، برنامه درمانی خود را دنبال کرده و اگر نشانه‌ها برطرف نشد با پزشک خود مشورت کنید.

رادمهر توصیه کرد: مایعات ، میوه و سبزیجات را در زمان پدیده ریزگردها بیشتر مصرف کنید،سیر و پیاز حاوی گوگرد هستند و از مخاط دستگاه تنفس محافظت می‌کنند و برای جلوگیری از آلودگی آب و مواد غذایی، استقاده از پوشش مناسب برای مواد غذایی و آب ضروری است.

انتهای پیام/281/ن/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon