ریزگردها کام کندوداران استان لرستان را هم تلخ کرد/ احتمال کاهش ۵۰ درصدی تولید عسل


ریزگردها کام کندوداران استان لرستان را هم تلخ کرد/ احتمال کاهش 50 درصدی تولید عسل

گروه استان‌ها- هجوم ریزگردها به آسمان لرستان از اوایل امسال باعث خسارات جدی به صنعت زنبورداری این استان شده‌است و احتمال خسارات ۳۰ تا ۵۰ درصدی به زنبورستان‌های لرستان دور از انتظار نیست.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از خرم‌آباد، چندسالی است که هجوم ریزگردها به آسمان کشور و به‌تبع آن لرستان باعث ضربه‌های جدی به تولیدات بخش کشاورزی به‌ویژه صنعت زنبورداری در این استان شده و همین مسئله سبب کاهش چشمگیر تولید عسل و نگرانی زنبورداران شده‌است.

صنعت زنبورداری همچون سایر بخش‌های کشاورزی در افزایش کمی و ارتقاء کیفی محصولات تولیدی نقش ارزنده‌ای دارد و شاید کمتر صنعتی از چنین نقش و اهمیت قابل توجهی برخوردار باشد.

این صنعت علاوه بر چالش‌های نبود حمایت‌های مالی و ترویجی کافی و وافی، سنتی‌بودن روش تولید، برندسازی محصولات تولیدی، نبود نهادهای نظارتی بر تولید و فروش عسل و وجود واسطه‌ها و دلالان، چندسالی است که از وجود نوبرانه ریزگردها نیز در امان نبوده و زخمی از آسیب‌های این مهمانان ناخوانده به کشور است.

لیلا افضلی کارشناس مسئول زنبورداری جهادکشاورزی لرستان با اشاره به وجود 3870 زنبورستان در این استان اظهار داشت: 386 هزار کندوی عسل در این زنبورستان‌ها وجود دارد.

وی با اشاره به افراد شاغل در زنبورستان‌های لرستان افزود: 3570 نفر در حال حاضر در زنبورستان‌های این استان به فعالیت در این صنعت تولیدی اشتغال دارند.

پیش‌بینی خسارت 30 تا 50 درصدی به صنعت زنبورداری استان

کارشناس مسئول زنبورداری جهاد کشاورزی لرستان با اشاره به تولید عسل این استان، تصریح کرد: بیش از 3230 تن عسل و 248 کیلوگرم ژل رویال سال گذشته در لرستان تولید شد.

وی با اشاره به درآمد حاصل از فروش عسل و ژل رویال برای بهره‌برداران این صنعت، گفت: هر کیلوگرم عسل تولیدی بهره‌برداران سال گذشته به ارزش 150 هزار تومان به‌طور متوسط در بازار به فروش رسید و هر گرم ژل رویال نیز با توجه به خواص درمانی بی‌نظیر آن به ارزش 15 هزار تومان در بازارهای فروش عرضه شد.

افضلی با اشاره به خسارات واردشده به صنعت زنبورداری بر اثر هجوم ریزگردها، عنوان کرد: هنوز در فصل برداشت محصول عسل نیستیم و نمی‌توان برآورد دقیقی از این خسارت ارائه داد، اما زنبورستان‌های لرستان سال گذشته بر اثر خشک‌سالی، دچار خسارت 35 درصدی شد و امسال نیز به‌طور قطع با توجه به استقرار ریزگردها پیش‌بینی می‌شود بین 30 تا 50 درصد به صنعت زنبورداری این استان خسارت وارد شود.

وی با بیان اینکه ریزگردها با نشستن بر روی گل‌ها باعث اختلال در تولیدمثل و گرده‌‌افشانی گیاهان و مختل‌شدن زندگی زنبور عسل می‌شود، اظهار داشت: ریزگردها موجب شده‌است که زنبور عسل به‌جای گرده گل گردوغبار ناشی از این پدیده را با خود جمع‌آوری کند که این امر موجب کاهش تولید عسل و خسارات جدی به این حوزه شده است.

کارشناس مسئول زنبورداری جهاد کشاورزی لرستان با بیان اینکه گیاهانی که مورد استفاده زنبورعسل قرار می‌گیرند با اولین گردوغبار می‌توانند برای زنبور عسل مشکل ایجاد کنند، عنوان کرد: گردوغبارها جهت‌یابی و فعالیت زنبورهای عسل را مختل می‌کند و از این طریق به کلونی‌های زنبورعسل خسارات جدی وارد می‌شود.

وی قرارندادن کلونی‌های زنبور عسل در مسیر هوای غبارآلود و تغذیه کلونی‌ها با شربت رقیق و کیک‌های جانشین یا مکمل گرده در هنگام ورود گردوغبار را از راهکارهای کاهش اثرات گردوغبار بر زنبورهای عسل دانست و افزود: ریزگردها با نشستن بر روی گل‌های درختان باعث جلوگیری از میوه‌دهی درختان نیز می‌شود که این امر بر تغذیه زنبورها نیز تأثیرگذار است.

گرانی نهاده‌های صنعت زنبورداری

افضلی همچنین گرانی شکر و کمبود آن برای تغذیه زمستانی کندوهای عسل، نبود کارخانه‌های فرآوری و بسته‌بندی عسل و نبود آزمایشگاه تشخیص بیماری‌ها و آفات زنبور عسل را از دیگر مشکلات صنعت زنبورداری لرستان عنوان کرد.

فرامرز حیدری مدیرعامل اتحادیه زنبورداران لرستان نیز در گفت‌وگو با تسنیم با اشاره به وجود 380 تا 400 هزار کندوی عسل در این استان اظهار داشت: سال گذشته به دلیل خشک‌سالی و هجوم ریزگردها و نبود گرده گل، زنبورداران کل کشور و به‌تبع آن لرستان بین 35 تا 40 درصد خسارت دیدند.

وی افزود: پیش‌بینی می‌شود با کمبود بارش‌ها و هجوم ریزگردها به لرستان و سایر استان‌ها امسال زنبورداران تلفات بیشتری بدهند.

حیدری عنوان کرد: زنبورهای چراگر و کارگر در هنگام هجوم ریزگردها وقتی از کندو بیرون می‌روند مسیر را گم کرده و به کندو بازنمی‌گردند و گاهی حتی ملکه‌ها نیز پس از بیرون رفتن از کندو دیگر بازنمی‌گردند.

احتمال کاهش 35 درصدی تولید عسل

مدیرعامل اتحادیه زنبورداران لرستان با اشاره به خارجی‌بودن منشأ ریزگردها، تصریح کرد: احتمالاً ریزگردها به‌دلیل خارجی بودن منشأ آن با فلزات سنگین نیز همراه باشد و در نتیجه می‌تواند خسارت های بیشتری به زنبورها و زنبورداران وارد کند.

حیدری با اشاره به گرانی نهاده‌های دامی همچون شکر گفت: زنبوردار با توجه به اعتبارات قطره‌چکانی که در این زمینه داده می شود، نمی‌تواند زنبورها را در کندو نگه دارد و با شکر تغذیه کند که خسارت کمتری به آن‌ها وارد شود و در نتیجه تلفات زنبورها افزایش می‌یابد.

وی بیان کرد: وقتی ریزگردها روی گل‌ها می‌نشیند زنبور نمی‌تواند شهد آن‌ها را جمع‌آوری کند و در نتیجه وقتی به کندو بازمی‌گردد با ریزگردهایی که به‌همراه دارد باعث خسارت به نوزادها و زنبورهای کارگر می‌شود.

حیدری با اشاره به خسارات فراوان ریزگردها به صنعت زنبورداری لرستان، گفت: صنعت زنبورداری این استان سال گذشته به‌دلیل خشک‌سالی خسارت دید و ریزگردها نقش کمتری در خسارت داشت.

مدیرعامل اتحادیه زنبورداران لرستان تصریح کرد: حدود 3 هزار و 600 عسل‌ گیاهی سال گذشته در این استان تولید می‌شد، اما امسال با توجه به هجوم ریزگردها و کمبود نهاده‌های دامی مثل شکر پیش‌بینی می‌شود حدود 35 درصد کاهش محصول داشته باشیم.

احتمال کاهش 50 درصدی تولید عسل با خشک‌شدن چشمه‌ها

وی افزود: چنانچه بر اثر کمبود بارش‌ها و خشک‌شدن آب چشمه‌سارهای کوهستان‌ها کمبود آب هم داشته باشیم خسارت‌ها به صنعت زنبورداری لرستان افزایش و تولید نیز تا 50 درصد کاهش خواهد یافت.

حیدری گفت: زنبورداری تنها صنعتی است که نیاز به خروج ارز و تأمین نهاده‌ها ندارد، اما با مشکلات عدیده‌ای چون سم‌پاشی مزارع و باغات مواجهیم و کشاورزان و باغداران هنوز با افزایش چندبرابری محصول به‌دلیل استقرار کندوها در مزارع و باغات خود مطلع نیستند.

مدیرعامل اتحادیه زنبورداران لرستان تصریح کرد: کشاورزان و باغداران اغلب با سم‌پاشی‌های خطرناک باعث مرگ زنبورها می‌شوند و لازم است که کارشناسان ترویج جهاد کشاورزی اطلاع‌رسانی لازم را به آنان ارائه دهند.

هجوم ریزگردها به آسمان کشور احتمال ورود خسارت‌های جدی به زنبورستان‌ها را افزایش داده‌ و علاوه بر آن اشتغال‌زایی ناشی از این صنعت در لرستان با چالش جدی مواجه شده‌است، بنابراین می‌طلبد مسئولان لرستان ضمن توجه به مشکلات تولیدکنندگان، شرایطی فراهم نمایند که نهاده‌های دامی به میزان نیاز در اختیار بهره‌برداران قرار گیرد تا شاهد حداقلی‌شدن خسارت‌های وارده به تولیدکنندگان عسل این استان باشیم.

انتهای پیام/ ی

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon