تازیانه خشکسالی بر گندم‌زارهای دیم استان همدان/ بحرانی که قوت غالب مردم را تهدید می‌کند


تازیانه خشکسالی بر گندم‌زارهای دیم استان همدان/ بحرانی که قوت غالب مردم را تهدید می‌کند

گروه استان‌ها ـ در سال زراعی جاری کشاورزانی که در استان همدان اقدام به کشت گندم دیم کرده‌اند با بحران خشکسالی روبه‌رو شده‌اند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از همدان، امسال نرخ خرید تضمینی گندم با در نظر گرفتن مبلغ هزار تومان تشویقی دولت به 11 هزار و 500 تومان رسیده است که برای  کشاورزان استان همدان مشوق مطلوبی برای داشت و برداشت محصول گندم بشمار می رود.

اما در سال زراعی جاری کشاورزانی که در استان همدان اقدام به کشت گندم دیم کرده اند با بحران خشکسالی روبرو شده اند آمار بارندگی ها از ابتدای سال زراعی جاری تا کنون و همچنین پیش بینی بارش در فصل بهار بخصوص برای کشاورزان رضایت بخش نبوده است.

گندم دیم وابسته به آب است و میزان برداشت سنوات گذشته نشان میدهد هر سال بارش ها خوب و مکفی بوده تولید گندم در کشور با رشد مواجه شده و به خودکفایی رسیده و هر سال که میزان بارش ها کاهش داشته است میزان تولید گندم افت پیدا کرده است دلیل این امر تولید بخش قابل توجهی از گندم کشور بصورت دیم است. 

تولید گندم دیم طبق آمار ، به طور متوسط در هر هکتار 1.300 تن بوده است که این میزان تولید با ارتقای بهره وری می تواند به 1.700 تن برسد بنابراین بهره گیری از اراضی دیم برای تولید گندم بویژه با افزایش چشم گیر قیمت تضمینی گندم از 5 هزار تومان به 11 هزار و 500 تومان سبب استقبال زراعین استان از کشت گندم شده است اما تا کنون کمبود بارش موثر برای اراضی دیم چالشی برای افزایش تولید گندم در این استان است. 

 کاهش 35درصدی باران خطری برای گندم دیم 

مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان همدان در گفت وگو با خبرنگار تسنیم گفت: میزان بارش ها در سال زراعی 1400-1401 بین 30 تا 35 درصد کاهش داشته است این در حالی است که استان همدان در سال زراعی گذشته نیز در مقایسه با سال قبل تر با 50 درصد کاهش نزولات جوی مواجه بوده است بنابراین خشکسالی برای بخش کشاورزی و گندم دیم یک تهدید است که می تواند در تولید محصولات کشاورزی بخصوص محصولات دیم از جمله گندم و حبوبات اثرگذار بوده و تولید را کاهش دهد.

علی بایگانه اضافه کرد: در فروردین ماه بارش موثری در سطح استان همدان نداشته ایم و پیش بینی هواشناسی نیز این است که در ادامه فصل بهار همچنان بارش نداشته باشیم بنابراین تا کنون حدود 20درصد کاهش تولید در گندم دیم قابل پیش بینی است. 

 پیش بینی تولید 650 هزار تن گندم در استان همدان  

وی گفت: سطح زیر کشت گندم در اراضی دیم و آبی در استان همدان 437 هزار هکتار است که تا تاریخ 20 فروردین ماه امسال پیش بینی می شود حدود 650 هزار تن گندم از این سطح اراضی برداشت شود هر چند این احتمال وجود دارد که تا زمان برداشت گندم بدلیل شرایط خشکسالی برآورد تولید به کمتر از میزان فوق الذکر تقلیل یابد. 

وی یادآور شد: در حال حاضر در مزارع دیم بویژه در مناطق جنوبی استان و همچنین مناطقی با خاک های سبک، آثار تنش خشکی را شاهد هستیم که با توجه به عدم پیش بینی باران موثر در روزهای آینده تنش تشدید خواهد شد.

وی خاطر نشان کرد: با این شرایط  و بواسطه ضعف گیاه زراعی اجرای عملیات مبارزه با سن و علفهای هرز به کاهش خسارت کمک خواهد کرد بنابراین گندمکاران می بایست امسال توجه ویژه ای به مبارزه با عوامل خسارت زا داشته باشند 

وی یادآور شد: قیمت خرید تضمینی گندم در سال زراعی جاری نسبت به سال زراعی قبل بیش از 50 درصد افزایش قیمت داشته که این امر به انگیزه مهمی برای گندمکاران تبدیل شده و باعث شده است استقبال کشاورزان از مبارزه بر علیه سن و علف هرز نسبت به سنوات گذشته بهتر باشد. 

  میزان خرید گندم وابسته به باران است

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان همدان نیز در این ارتباط با بیان اینکه 85درصد گندم استان همدان بصورت دیم کشت می شود به خبرنگار تسنیم می گوید: اگر بارش در فصل بهار خوب باشد میزان خرید تضمینی گندم نسبت به سال گذشته در استان همدان افزایش خواهد یافت.

مسعود بکایی ادامه داد: سطح زیر کشت گندم نسبت به سال زراعی گذشته افزایش داشته است که در افزایش تولید گندم استان نقش دارد اما این امر در صورتی محقق می شود که بارش های موثری در فصل بهار داشته باشیم. 

وی اضافه کرد: سال گذشته بیش از 199 هزار تن گندم از کشاورزان استان همدان با نرخ تضمینی گندم خریداری شد که در مقایسه با سال زراعی قبل کاهش قابل توجهی داشت بطوریکه در سال زراعی قبل تر کشاورزان بیش از 440 هزار تن گندم تولیدی خود را به دولت تحویل داده بودند که دلیل اصلی این کاهش خرید در خشکسالی و نزولات آسمانی در سال زراعی گذشته بود.

وی ادامه داد: امسال نرخ خرید تضمینی با هزار تومان جایزه تحویل گندم به دولت 11 هزار و 500 تومان است که بر این اساس گندمکاران قطعا گندم مازاد تولیدی خود را به دولت تحویل می دهند و تنها بذر مصرفی خود را از گندم برخواهند داشت.

انتهای پیام/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
گوشتیران
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon