"سِن" گندم به جان مزارع استان زنجان افتاد
گروه استانها - آفت "سن غلات" در استان زنجان همزمان با آغاز فصل بهار به مزارع گندم و جو ریزش برده و در صورت عدم مبارزه و کنترل در مزارع آلوده میتوانند ۱۰۰ درصد خسارت ایجاد کند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان، بیماریها، علفهای هرز و همینطور آفات از جمله عوامل خسارتزایی هستند که همه ساله مقادیر زیادی از مزارع و باغات کشاورزان کشورمان را دچار آسیب و خسارت میکند و سبب از بین رفتن حجم قابل توجهی از محصولات کشاورزی میشوند.
از جمله آفتهای شایع در کشور "سن غلات" است که در استان زنجان همزمان با آغاز فصل بهار به مزارع گندم و جو ریزش برده و در صورت عدم مبارزه و کنترل در مزارع آلوده میتوانند 100 درصد خسارت ایجاد کند.
سن، این آفت خطرناک و آسیبزا پس از تغذیه کافی و ذخیره کردن چربی لازم، برای گذراندن فصول پاییز و زمستان به ارتفاعات رفته و در زیر بوتههایی مانند گون با استفاده از انرژی ذخیره شده در بدن خود فصول سرد سال را سپری کرده و با شروع فصل بهار و گرم شدن هوا که فصل رشد رویشی مجدد گندم و جو است مجدداً به مزارع برگشته و پس از تغذیه و رسیدن به مرحله باروری اقدام به تخم گذاری کرده و این پایان عمر یک ساله آفت سن است اما تخم های به جا مانده بعد از گذشت یک تا دو هفته تغذیه شده و نوزادان سن همزمان با شکل گیری سمبل در گندم و جو تبدیل به نوزادانی می شوند که در علم کشاورزی پوره سن نامیده می شوند.
با این حال امسال بیش از 320 هزار هکتار از اراضی در استان زنجان زیر کشت گندم رفته است که 18 هزار هکتار گندم آبی و ما بقی به شکل دیم کشت شده است. با این وجود سوال این است که آیا امسال تمهیدات لازم برای مبارزه با سن گندم و همچنین تامین سم مورد نیاز انجام گرفته است؟ جهاد کشاورزی استان چه اقداماتی در این راستا انجام داده است؟
بسیاری از کشاورزان زنجانی در گفتوگو با تسنیم معتقد هستند که به تنهایی توان مقابله با سن گندم را ندارند و باید جهاد کشاورزی نیز از لحاظ تأمین سم مورد نیاز و همینطور فراهم کردن ماشینآلات و پهباد کمک حال آنها باشد.
از سوی دیگر این کشاورزان مواد سمپاشی مبارزه با سن گندم را بسیار گران توصیف کردند و براین باور بودند که جهاد کشاورزی باید در زمینه خرید این مواد به آنها کمک کنند.
همینطور روحالله حسنی رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان در گفتوگو با تسنیم با بیان اینکه آفت سن گندم کشاورزان زنجانی را تهدید میکند اظهار داشت: همچنین علفهای هرز در رقابت با گندم و جو قرار میگیرند و بخش عمدهای مواد غذایی و آب را جذب و از دسترس محصول خارج میکنند.
وی با اشاره به اینکه یکی از آفات مهمی که مزارع گندم و جو را تهدید میکند سن گندم در دو مرحله مادر و پوره است، گفت: اگر کنترل در زمان مناسب که سن مادر است انجام نگیرد وارد مرحله پوره میشود که علاوه بر خسارت به سطح تولید هزینه مبارزه توسط کشاورزان را نیز بالاتر خواهد برد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان با بیان اینکه کارشناسان جهاد کشاورزی در مزارع حضور دارند و راهنماییهای لازم به کشاورزان را ارائه میدهند، گفت: سن مادر در مزارع گندم و جو در حال ریزش است و زمان مبارزه بسیار محدود است.
این مسئول تأکید کرد: خسارت سن مادر در این مرحله به مزارع کمی است و اگر در این مرحله مبارزه به خوبی انجام نگیرد آفت تخمریزی کرده و تبدیل به پورههای سن میشود که علاوه بر خسارت کمی سبب خسارت کیفی نیز خواهد شد و گندم سن زده میشود.
وی گفت: سم مورد نیاز جهت مبارزه با سن به اندازه کافی در استان تأمین شده و مشکلی در این زمینه وجود ندارد اما باید کشاورزان نیز با همراهی کارشناسان جهاد کشاورزی اقدام به سمپاشی نقاط آلوده کنند.
حسنی همچنین به سمپاشی در مزارع گندم شهرستان خدابنده اشاره کرد و گفت: در حال حاضر سمپاشی در مزارع گندم شهرستان خدابنده با استفاده از ماشینآلات و حتی دو پهباد سمپاشی صورت میگیرد که امیدواریم این آفات به گندم تولید شده در سال جاری صدمه نزند.
انتهای پیام/ی