توسعه فعالیت‌های دانش‌بنیان در حوزه کشاورزی؛ تولید ۶۵ درصد محصولات کشاورزی بر پایه دانش بنیان


توسعه فعالیت‌های دانش‌بنیان در حوزه کشاورزی؛ تولید 65 درصد محصولات کشاورزی بر پایه دانش بنیان

گروه استان‌ها- در سالی که به‌نام "تولید، دانش‌بنیان و اشتغال آفرین" نامگذاری شده دانش‌بنیان‌ها به کمک کشاورزی استان سمنان می‌آیند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سمنان ، تولید دانش‌بنیان در شرایط اقتصادی امروز می‌تواند گره‌گشای بسیاری از مشکلات این حوزه بوده و از طرف دیگر توجه شرکت‌های دانش‌بنیان به مسئله‌محوری و رفع معضلات کشور در بخش‌های مختلف، ظرفیتی بسیار ارزشمند است که باید به آن توجهی ویژه شود.

آمار بالای فارغ‌التحصیلان جویای کار در کشور به ویژه استان سمنان گویای این مطلب است که با وجود اقدامات مثبت صورت گرفته در راستای توسعه دانش‌بنیان‌ها، همچنان این عرصه جای کار زیادی داشته و مسئولان باید بیش از گذشته به اقتصاد و تولید دانش‌بنیان و توسعه آن توجه کنند.

در این راه البته نباید در دام «توجه به عرصه‌های خاصی از فعالیت‌ها و نیازمندی‌های موجود» افتاده و باید نگرش مسئولان در این زمینه وسیع‌تر شود. چراکه توجه به توسعه دانش‌بنیان‌ها خودبه‌خود زمینه اشتغال‌آفرینی بخش تولید را فراهم کرده و نامگذاری امسال فرصتی بسیار ارزشمند است تا همه توجه‌ها به این حوزه جلب شود.

یکی از عرصه‌های مهمی که به نظر می‌رسد در سال‌های گذشته توجه چندانی به اقتصاد دانش‌بنیان در آن عرصه نشده است؛ حوزه کشاورزی است.کشاورزی سنتی و نیمه سنتی در سال‌های گذشته سبب شده است تا موضوع مهم کشاورزی دانش‌بنیان در کشور به ویژه استان سمنان مغفول بماند و شاید امروز زمان آن فرا رسیده باشد تا نگاه‌ها بیش از گذشته معطوف به آن شود. چراکه این مهم می‌تواند موانع پرشمار موجود بر سر راه کشاورزی استان سمنان را کاهش دهد.

نیازهای اولویت‌دار بخش کشاورزی استان سمنان احصا شود

سرپرست سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان با اشاره لزوم تحقق شعار سال در حوزه تأمین امنیت غذایی این استان، بر لزوم کمک شرکت‌های دانش بنیان به حوزه کشاورزی تأکید کرد و اظهار داشت: باید در گام نخست نیازهای اولویت‌دار بخش کشاورزی استان سمنان احصا شود.

محمدرضا قاسمی اظهار داشت: تشکیل کارگروه رصد و هدایت شرکت‌های دانش بنیان در حوزه کشاورزی یکی از نیازها و ضرورت‌های این بخش است که شاید کمتر به آن توجه شده چرا که، در حوزه اجرا درگیری‌های روزمره و اجرایی کمتر اجازه پرداختن به حوزه دانش‌افزایی و افزایش ضریب نفوذ دانش در حوزه کشاورزی را داده و این موضوع به آن شکلی که نیاز این بخش بوده مورد توجه قرار نگرفته است.

وی با اشاره به نامگذاری امسال به عنوان سال تولید، دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین از سوی مقام معظم رهبری گفت: شعار سال بهانه و بستر بسیار خوبی است تا مدیران بخش کشاورزی به این حوزه ورود جدی‌تر داشته باشند؛ چراکه امروز باید بپذیریم که افزایش نفوذ دانش و بهبود فعالیت های تولید با دانش افزایی در بخش کشاورزی یکی از نیازهای اصلی این حوزه است.

سرپرست سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان با اشاره به تأکیدات وزیر جهاد کشاورزی بر توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان در بخش کشاورزی خاطر نشان کرد: بر اساس افق ترسیم شده از سوی مقام عالی وزارت جهاد کشاورزی، باید 65 درصد از محصولات تولیدی در بخش کشاورزی بر پایه علم و دانش و «دانش بنیان محور» باشد.

قاسمی اضافه کرد: این رویکرد هدف‌گذاری می‌تواند افق خوبی را برای مدیران بخش کشاورزی در سراسر کشور ترسیم و تکلیف جدی‌تری را برای همه مدیران این بخش مشخص کند.

وی با اشاره به گام‌های مورد نیاز برای توسعه فعالیت‌های دانش‌بنیان در حوزه کشاورزی و کمک شرکت‌های فناور در این بخش تصریح کرد: باید در مرحله نخست نیازهای اولویت‌دار بخش کشاورزی استان سمنان به منظور ایفای نقش مؤثرتر شرکت‌های دانش بنیان احصا شود.

قاسمی خاطرنشان کرد: همچنین در این راستا معاونت‌ها و مدیریت‌های مختلف سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان و مدیران سایر دستگاه‌های مرتبط با کشاورزیِ دانش‌بنیان که کار رصد و هدایت شرکت‌های دانش‌بنیان در حوزه کشاورزی را بر عهده دارند. باید  اولویت‌های چالش برانگیز و نیازهای اصلی و اساسی در حوزه کاری خود را به عنوان نیازهای این حوزه احصا کرده و به این کارگروه ارائه کنند تا به آن پرداخته شود. چرا که امروز باید فعالیت‌های دانش‌بنیان در حوزه کشاورزی به اولویت‌های این بخش سوق داده شود و بنابراین باید در وهله نخست به اولویت‌ها توجه کنیم.

سرپرست سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان با اشاره به آسیب رسیدن به هزاران تا محصول کشاورزی در این استان به واسطه عوامل قهری به ویژه سرمازدگی تصریح کرد: باید اولویت‌های حوزه کشاورزی که در بخش اجرا به عنوان یک نیاز و ضرورت در استان سمنان با آن مواجه هستیم. شناسایی و به آن پرداخته شود. به طور مثال می‌توان از ظرفیت دانش‌بنیان‌ها در حوزه حفظ نباتات استفاده بسیار ویژه و مطلوبی کرد و متخصصان گیاه پزشکی می‌توانند به حوزه استفاده از عوامل زیستی در محیط‌های گلخانه‌ای که یکی از اولویت‌های توسعه بخش کشاورزی است ورود کرده تا به حداقل استفاده از سموم و کاربرد عناصر شیمیایی در این بخش برسیم.

نقش‌آفرینی شرکت‌های دانش‌بنیان در حوزه دامپروری، زراعت، باغبانی، توزیع صنایع تبدیلی و فرآوری و ارزش افزوده و کاهش ضایعات محصولات در این حوزه و سایر حوزه‌های بخش کشاورزی از دیگر تأکیدات مهم قاسمی بود.

وی با اشاره به محدودیت‌های منابع آبی و ضرورت بهینه‌سازی مصرف آب بیان کرد: شرکت‌های دانش‌بنیان می‌توانند نقش مؤثری در حل این معضل دیرینه در بخش کشاورزی استان سمنان و حتی کشور ایفا کنند.

سرپرست سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان خاطرنشان کرد: پس از شناسایی نیازهای اصلی و اساسی عرصه‌های مختلف و متعدد بخش کشاورزی برای ورود دانش‌بنیان‌ها به این حوزه در مرحله نخست، باید جلسات اندیشه‌ورزی در این حوزه در خصوص تقاضاها و اولویت‌های موجود در این حوزه در وهله اول و پس از آن در خصوص سایر نیازها در بخش کشاورزی و ظرفیت‌های توسعه‌ای در این بخش تشکیل شود.

قاسمی افزود: قرار دادن شرکت‌های دانش‌بنیان هسته‌های فناور مرکز رشد و از این دست می‌تواند قدم بعدی در توسعه کشاورزی دانش‌بنیان در استان سمنان باشد.

وی بیان کرد: ضمن توجه جدی به استفاده از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان فعال در بخش کشاورزی، باید از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان بیرونی نیز  بهره برد و با توجه به لزوم توجه ویژه به اولویت‌های بخش کشاورزی و رفع نیازها در این حوزه از طریق شرکت‌های دانش‌بنیان، نباید تنها به شرکت‌های دانش بنیان درون مجموعه جهاد کشاورزی نگاه کرد، بلکه باید از ظرفیت دیگر شرکت‌های دانش‌بنیان در کشور نیز بهره برد و پارک‌های علم و فناوری استان سمنان می‌توانند در این زمینه به جهاد کشاورزی کمک شایانی انجام دهند.

سرپرست سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان بر لزوم نقش‌آفرینی بیشتر‌ مراکز رشد واحد فناور استان سمنان در راستای فعال‌سازی هسته های دانش‌بنیان در بخش مهم کشاورزی تأکید و با اشاره به لزوم حل مشکلات شرکت‌های دانش‌بنیان در حوزه کشاورزی خاطرنشان کرد: در کنار تسهیلاتی که پارک‌های علم و فناوری استان سمنان به شرکت‌ها می‌دهند، سازمان جهاد کشاورزی نیز می‌تواند در حد مقدورات خود به شرکت‌های دانش‌بنیان این حوزه در عرصه‌های مختلف کمک کند.

قاسمی با تأکید بر لزوم ایجاد انگیزه و ترغیب شرکت‌های دانش‌بنبان برای نقش‌آفرینی آنان در حل مشکلات و نیازهای بخش کشاورزی، معرفی ظرفیت‌های کار در این بخش و همچنین تشریح اقدامات شرکت‌های دانش‌بنیان فعال در این حوزه را از جمله اقدامات لازم در این باره عنوان و تصریح کرد: باید تلاش‌های شرکت‌های دانش‌بنیان فعال در بخش کشاورزی معرفی شود.

وی افزود: باید دستورالعمل‌های معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در حوزه حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان ویژه بخش کشاورزی نیاز به اصلاحات و تغییراتی دارد که باید به آن پرداخت و پیگیری‌های لازم در این زمینه باید انجام شود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان توسعه کشاورزی دانش‌بنیان را به عنوان یکی از نیازهای مهم و روز بخش کشاورزی دانست و گفت: باید این اتفاق خوب در حوزه کشاورزی افتاده و بتوان از ظرفیت دانش‌بنیان‌ها در توسعه این بخش بهره برد و این مهم یکی از خلاهای بخش کشاورزی است.

وی بیان کرد: با وجود همه موانعی که بر سر راه دانش‌بنیان کردن حوزه کشاورزی وجود دارد؛ اما با توجه به شرایط بخش کشاورزی و تهدیدات جدی که متوجه این بخش بوده و مخاطرات ویژه‌ای که این حوزه با آن مواجه است؛ باید تاثیر دانش در حوزه کشاورزی  اتفاق افتاده و با عبور از کشاورزی سنتی و نیمه سنتی به شکل رشد یافته تری از تولیدات بخش کشاورزی برسیم.

سرپرست سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان با تأکید بر مسئله‌محور بودن فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان فعال در بخش کشاورزی این استان به منظور حل بخشی از نیازهای این حوزه با استفاده از علم و تکنولوژی، به معضل سرمازدگی باغات به ویژه در شرق استان سمنان در بهار هر سال اشاره کرد و عنوان کرد: برای بسترسازی نقش‌آفرینی شرکت‌های دانش‌بنیان به منظور کاهش آسیب‌های ناشی از سرمازدگی به باغات این استان ابتدا ایجاد مرکز پایش در خصوص سرمازدگی باغات در استان سمنان یکی از ضروریاتی است که باید با آن توجه کرد.

انتهای پیام/363/ن

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon