۳۵۰ هزار قطعه‌ ثبت شده‌ به دلیل کمبود فضا در مخزن موزه ملی/ ضرورت واگذاری ساختمان وزارت خارجه به موزه ملی


350 هزار قطعه‌ ثبت شده‌ به دلیل کمبود فضا در مخزن موزه ملی/ ضرورت واگذاری ساختمان وزارت خارجه به موزه ملی

وزیر میراث فرهنگی در جریان بازدید خود از اشیاء تاریخی در مخزن موزه ملی گفت: ۳۵۰ هزار قطعه شیء تاریخی "ثبت‌شده" به دلیل کمبود جا در مخزن موزه ملی نگهداری می‌شود، که البته مجموع اشیاء فرهنگی تاریخی به بیش از ۳ میلیون قطعه می‌رسد!

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم ؛ سید عزت‌الله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در جریان بازدید سرزده از موزه ملی ایران، مخازن و محوطه‌های آن، پای صحبت‌ها و مطالب کارشناسان این موزه نشست و ضمن تبادل نظر و گفتمان دوطرفه اعلام کرد که هرگونه تلاشی برای ارتقای موزه ایران انجام خواهد شد.

ضرغامی ضمن بازدید از آثاری که به دلیل کمبود فضای مکانی فیزیکی جهت نمایش برای عموم، ناچاراً در مخزن موزه ملی نگهداری می‌شود، از شی‌ای با قدمتی 4500 ساله دیدن کرد که طراحی نقوش اطراف آن با چرخاندن شی، تداعی‌کننده هنر پویانمایی است که در واقع به نوعی می‌توان آن را بیانگر قدمت این هنر در ایران دانست.

در ادامه وی از بافته‌هایی که نشانگر هنر و صنعت بافندگی در 4500 سال پیش در ایران و متعلق به شهر سوخته بود نیز بازدید کرد و از تکنیک ساخت طلا که به 3750 سال پیش برمی‌گردد و همچنین ظروفی که همراه با مردگان در 4500 سال پیش دفن می‌شد نیز دیدن کرد.

وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی , موزه‌های ایران , ضرغامی درباره آنچه که از اشیای ارزشمند موجود در موزه ملی دید، در صفحه اجتماعی خود اینگونه نوشت:

"در موزه‌ی ملی ایران، 3200 قطعه‌ی تاریخی ارزشمند در معرض دید علاقمندان قرار دارد و این در حالی است که 350 هزار قطعه‌ی ثبت شده‌ی دیگر به دلیل کمبود جا در مخزن نگهداری می‌شود که البته مجموع اشیای فرهنگی تاریخی به بیش از 3 میلیون قطعه می‌رسد!

بخشی از گنجینه‌ی ارزشمندی که در مخازن است، ظرفیت یک موزه‌ی مستقل تخصصی را داراست. 

 آقای نوکنده، مدیر موزه معتقد است با رعایت پروتکل‌ها و قواعد حرفه‌ای، می‌توان امکان نمایش عمومی را در سراسر کشور مهیا کرد.

مردم حق دارند از داشته‌های نفیس خود مطلع باشند".

گفتنی است اشیاء قابل بازدید در موزه ملی بیش از 3 هزار اثر هستند که تنها 350 هزار قطعه از آن به دلیل عدم وجود فضای کافی برای نمایش، در مخزن نگه‌داری می‌شوند که کارشناسان معتقدند که برای ساخت یک موزه فاخر در شأن آثار مخزن موزه ملی، یک زمین 25 هکتاری نیاز است.

در همین راستا و به منظور گسترش فضای موزه ملی ایران جهت نمایش آثار کاوش شده که در مخزن این موزه نگه‌داری می‌شود، هیئت وزیران در سال 1382 مصوبه‌ای مبنی بر جابه‌جایی و واگذاری ابنیه و املاک دولتی در محدوده میدان مشق به مجموعه‌ی موزه‌های ملی نیز تصویب کردند.

وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با اجماع نظرات نمایندگان دستگاه‌های ذی‌ربط پیشنهاد واگذاری ساختمان سابق کتابخانه ملی و نیز ساختمان کاخ شهربانی سابق که اکنون بخشی از ساختمان شماره (9) وزارت امور خارجه است، به مجموعه موزه ملی ایران را داد که به دنبال آن تفاهم‌نامه‌هایی در سال 1398 در راستای واگذاری ساختمان وزارت امور خارجه و تحویل آن به موزه ملی، بین وزارت امور خارجه و شهرداری منعقد شد.

این تفاهم‌نامه‌ها که در گیرودار تبدیل سازمان میراث فرهنگی به وزارتخانه و سر شلوغی‌های مدیران میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، اتفاق افتاد، هیچگاه به سمت عملیاتی شدن حرکت نکرد و همچنان در سایه سکوت و عدم پیگیری‌های وزارت میراث فرهنگی مصوبه مذکور بر زمین مانده و به همین دلیل اشیاء تاریخی نیز همچنان در مخزن موزه ملی به سر می‌برند.

هرچند این پیشنهاد در قالب طرح «توسعه موزه ملی ایران» در اوایل سال 1400 از سوی فراکسیون گردشگری و میراث فرهنگی مجلس شورای اسلامی مطرح شده و مقرر شده بود در کمیسیون فرهنگی دولت مورد بررسی قرار گرفته و درباره آن تصمیم‌گیری شود اما با تغییر دولت و روی کار آمدن دولت سیزدهم این موضوع همچنان مسکوت مانده و ظاهراً به دست فراموشی سپرده شده است.

حال این امید وجود دارد که بازدید ضرغامی از مخزن موزه ملی و مشاهده اشیاء تاریخی موجود در آن به شکل مستقیم، وی به عنوان شخص اول وزارت میراث فرهنگی ترغیب شود تا در هیئت دولت پیگیر خواسته‌های میراث‌دوستان در حوزه موزه ملی باشد و در گام نخست وزارت امور خارجه ساختمان‌های میدان را تخلیه و به موزه ملی تحویل دهد.

انتهای پیام/
واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی
اخبار روز اجتماعی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon